Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.11.2023 07:50:40

Spotřebitelé se v ČR do obchodů stále nehrnou (Ranní zpráva z finančního trhu)

V ČR dnes připoutá pozornost zveřejnění zářijového objemu maloobchodních tržeb. Podle našeho odhadu se ale zlepšení na straně spotřebitelské poptávky zatím nedočkáme, když čekáme nepatrný meziměsíční pokles maloobchodních tržeb bez prodejů aut o 0,1 %. V Německu budou zveřejněny zářijové statistiky průmyslové produkce. Očekáváme její meziměsíční nárůst o 0,6 %. Z eurozóny přijdou zářijové ceny průmyslových výrobců.

Německý průmysl by mohl mírně vzrůst

Tuzemské spotřebitelské výdaje navzdory mírnému růstu reálných disponibilních příjmů od Q2 zatím nevykazují známky významného oživení. Maloobchodní tržby bez prodeje aut po nárůstech v květnu a červnu v průběhu Q3 meziměsíčně přestaly růst, když v červenci stagnovaly a v srpnu výrazně klesly (-0,8 % m/m). K srpnovému poklesu přispěl zejména nižší prodej pohonných hmot (-4,5 % m/m), i bez nich ale tržby klesly o 0,3 % m/m a v nominálním vyjádření jen stagnovaly. To jen potvrzuje, že spotřebitelé zůstávají s výdaji zdrženliví. Odhadujeme, že v září tato zdrženlivost přetrvala a tržby bez prodeje aut meziměsíčně zhruba stagnovaly (-0,1 %). To by znamenalo, že za celé Q3 zůstaly mezičtvrtletně prakticky beze změny. Pokles spotřebitelské důvěry v září, byť v říjnu opět výrazně vzrostla, spolu s pokračujícím poklesem reálného objemu karetních transakcí a zhoršeného hodnocení objemu tržeb maloobchodními prodejci nasvědčují, že spotřebitelská poptávka pokračuje v útlumu. Na druhé straně nárůst reálného objemu inkasa DPH (+9 % m/m) by mohl napovídat o opaku. Více k našim měsíčním odhadům píšeme zde: https://bit.ly/CMF_Nov23_CZ.

Německá průmyslová produkce (včetně stavebnictví) podle našeho odhadu v září vzrostla o 0,6 m/m. Po silném prvním čtvrtletí se v tom druhém výkon průmyslu výrazně zhoršil. Nadále k tomu přispíval i trend energetických úspor projevující se v nižší výrobě energetického průmyslu. Předstihové indikátory již naznačují jistou stabilizaci, díky předchozímu strmému poklesu však na nízkých úrovních. Mimo cyklických faktorů jako je pokles poptávky, německý průmysl čelí také strukturálním výzvám (vyšší ceny energií, tlak na nízkoemisní ekonomiku, nedostatek pracovních sil či sílící zahraniční konkurence), které jsou významným rizikem pro jeho další vývoj.

Slabost české ekonomiky v září přetrvala

Tuzemská průmyslová i stavební produkce v září klesla. Průmyslová produkce se po srpnové stagnaci meziměsíčně snížila o 1,8 %. V meziročním srovnání došlo k poklesu o 7,8 %, což bylo oproti tržnímu konsensu (-5,4 %) výrazně více. Meziměsíčně nižší byla výroba jak v energetickém průmyslu (-6,9 % m/m), kde byl znát zejména vliv neobvykle teplého počasí, tak i v tom zpracovatelském (-1,3 %). Za celé třetí čtvrtletí propadla výroba ve zpracovatelském průmyslu o výrazných 2,9 %, což se pravděpodobně podepsalo na mezičtvrtletním poklesu ekonomiky jako celku (podle předběžného odhadu ČSÚ klesl tuzemský HDP o 0,3 %). Kromě klesající poptávky po průmyslovém zboží působilo rovněž obnovení problémů s dodávkami dílů v automobilovém průmyslu. Stavební produkce byla v září meziměsíčně nižší o 0,2 %. Meziročně sice rostla o 1,7 %, z velké části ale kvůli nízké srovnávací základně loňského roku. Ve výsledku tak stavebnictví nadále výrazně zaostávalo za svou předpandemickou úrovní produkce z února 2020 (o 3,4 %). Zpracovatelský průmysl ve srovnání s tímto obdobím v září ztrácel 0,3 %. Více k včera zveřejněným datům z české ekonomiky jsme psali zde: https://bit.ly/47jSjuv.

Německé tovární objednávky se vyvíjely oproti očekávání lépe, žádná sláva to ale i tak nebyla. Objem nových objednávek meziměsíčně vzrostl o 0,2 %, zatímco tržní konsensus počítal s poklesem o 1,5 %. V meziročním srovnání však byl pokles oproti konsensu (-3,0 %) výrazně hlubší, když dosáhl -4,3 %. Významně směrem dolů totiž byla revidována data za předchozí měsíc. Konečné odhady německých PMI pak potvrdily 48,2 b. pro oblast služeb a 45,9 b. pro kompozitní ukazatel. Indikátor důvěry investorů v eurozóně Sentix pozitivně překvapil, když zaznamenal zlepšení z -21,9 b. na -18,6 b., zatímco se čekalo -22,2 b.

Obchodování na devizových trzích bylo včera poklidné, bez významnějších kurzových pohybů. Hlavní měnový pár eura k americkému dolaru zůstal po celý den prakticky beze změny, když jeho kurz osciloval v úzkém pásmu kolem 1,074 USD/EUR. Měny středoevropského regionu ale vůči euru vesměs oslabovaly. Mírně ztrácela česká koruna (-0,3 %) i polský zlotý (-0,1 %), zatímco maďarský forint zůstal zhruba beze změny.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.01.2024Stále slabé, ale lepšící se PMI v Evropě (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.04.2023Nálada německých spotřebitelů se zlepšuje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688