mpsv.cz (MPSV)
Práce  |  18.10.2023 13:00:00, aktualizováno 19.10.2023 21:42:13

Transpoziční novela zákoníku práce - připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější dotazy související s transpoziční novelou zákoníku práce. Otázky a odpovědi

Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější dotazy související s transpoziční novelou zákoníku práce.


Transpoziční novela zákoníku práce

Novelou zákoníku práce, která vstoupila v platnost 19. září 2023, se provádí transpozice několika evropských směrnic a přináší řadu novinek a pozitivních změn pro zaměstnavatele i zaměstnance a výhody pro pracující rodiče, pečující osoby a dohodáře.

Mezi klíčové změny patří zakotvení práce na dálku. Záměrem je, aby zejména rodiče malých dětí nebo pečující měli co nejlepší oporu v zákoně a dobré podmínky pro skloubení rodinného života s prací. Novinkou bude mimo jiné možnost poskytnout zaměstnancům na home office náhrady nejběžnějších nákladů formou paušálu. Takzvaným dohodářům přináší novela větší předvídatelnost práce a právo na dovolenou. Novela rovněž modernizuje doručování v pracovněprávních vztazích, a to s ohledem na postup digitalizace a potřeby praxe.

Otázky a odpovědi

I. Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr

II. Informační povinnost zaměstnavatele o základních aspektech pracovněprávního vztahu

III. Výkon práce na dálku (home office)

IV. Doručování v pracovněprávních vztazích

V. Slaďování osobního a pracovního života

4. Změní se pro zaměstnance podmínky při podávání žádostí o kratší úvazek?

Nově bude muset být žádost zaměstnance (zaměstnanec jako osoba pečující o jinou závislou osobu či o dítě mladší než 15 let, anebo těhotná zaměstnankyně) o kratší pracovní dobu nebo o jinou vhodnou úpravu pracovní doby vždy písemná.

5. Může zaměstnavatel odmítnout žádost zaměstnance o kratší úvazek?

Ano, stejně jako před 1. říjnem 2023 může zaměstnavatel zamítnout žádost, pokud tomu brání vážné provozní důvody. Nově však bude muset zaměstnavatel takové zamítnutí vždy písemně odůvodnit (nepostačí tak ústní sdělení, že nemůže zaměstnanci vyhovět s ohledem na vážné provozní důvody).

6. Měla jsem „plný úvazek“ a požádala jsem zaměstnavatele o kratší pracovní dobu z důvodu péče o 4letého syna, čemuž zaměstnavatel vyhověl. Uzavřeli jsme tak dodatek k pracovní smlouvě. Nyní jde ale syn do školky a chci opět pracovat na plný úvazek. Co mám dělat?

Zaměstnanec může nově žádat o obnovu nebo částečnou obnovu původní týdenní pracovní doby. Nejedná se ale o „nárokovou“ žádost, neboť zaměstnavatel nemá povinnost žádosti vyhovět, je však povinen písemně odůvodnit případné zamítnutí žádosti.

7. Pečuji o svou starou matku, která je ve II. stupni závislosti na péči jiné osoby (středně těžká závislost) a z toho důvodu mám sjednánu kratší pracovní dobu. Více by mi však vyhovovala práce z domova. Musí mi home office zaměstnavatel umožnit?

Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec, kteří převážně sami dlouhodobě pečují o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II až IV zaměstnavatele písemně o výkon práce na dálku a zaměstnavatel této žádosti nevyhoví, je povinen to písemně odůvodnit. Zaměstnavatel tedy není povinen Vaší žádosti vyhovět, ale pokud jí nevyhoví, musí sdělit písemně důvody, které tomu brání. V případě, že zaměstnavatel žádosti vyhoví, je třeba uzavřít písemnou dohodu o práci na dálku.

Podívejte se také:

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688