ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  17.10.2023 17:31:00

Jak dosáhnout stanovených cílů a připravit se na budoucnost: Pracovní program Komise na rok 2024

Jak dosáhnout stanovených cílů a připravit se na budoucnost:u

Komise dnes přijala svůj pracovní program na rok 2024, který klade velký důraz na zjednodušení pravidel pro občany a podniky v celé Evropské unii. Navazuje tím tak na závazek představený předsedkyní Komise von der Leyenovou, který spočívá ve snížení požadavků na podávání zpráv o 25 % v souladu s evropskou strategií na podporu dlouhodobé konkurenceschopnosti EU a rovněž v zajištění úlev pro malé a střední podniky.

Pracovní program se nejprve věnuje úspěchům, kterých se podařilo v uplynulých čtyřech letech dosáhnout. Dále popisuje nové návrhy Komise na nadcházející měsíce a představuje důležité iniciativy zaměřené na snížení byrokracie. Některé z těchto zjednodušujících iniciativ již byly předloženy (od března 2023 celkem 15 návrhů a iniciativ), zatímco jiné budou předloženy dnes (26 návrhů na racionalizaci) nebo později. Jsou uvedeny ve zvláštní příloze spolu s dnes oznámenými hodnoceními a kontrolami účelnosti.

Vzhledem k tomu, že více než 90 % závazků přijatých v politických směrech z roku 2019 již bylo splněno a do voleb do Evropského parlamentu v roce 2024 zbývá již jen několik měsíců, uvádí pracovní program pouze takové nové iniciativy, kterých je stále zapotřebí ke splnění zbývajících závazků Komise nebo které řeší nově vznikající výzvy. Nově navrhované iniciativy vycházejí z projevu předsedkyně von der Leyenové o stavu Unie v roce 2023 a z prohlášení o záměru.

Zlepšování právní úpravy a snižování administrativní zátěže

Ve své strategii pro dlouhodobou konkurenceschopnost si Komise stanovila cíl snížit zátěž spojenou s požadavky na podávání zpráv o 25 %, aniž by byly ohroženy politické cíle dotčených iniciativ. K dosažení tohoto cíle se Komise rozhodla zjednodušit požadavky na podávání zpráv například prostřednictvím reformy celního kodexu Unie, což hospodářským subjektům zajistí úspory nákladů ve výši přibližně 2 miliard eur. O snížení nákladů, i pro malé a střední podniky, usiluje i navrhovaná revize pravidel pro statistická zjišťování, konkrétně pak o 450 milionů eur.

Pracovní program na rok 2024 předkládá další návrhy na zjednodušení v řadě oblastí politiky, aniž by došlo ke snížení sociálních, bezpečnostních, spotřebitelských, environmentálních nebo hospodářských norem. Plánovanými změnami se zefektivní požadavky na podávání zpráv, které mají omezené využití. Dojde například ke konsolidací překrývajících se povinností, ke snížení počtu dotčených podniků a rozšíření digitalizace.

Mezi příklady zjednodušujících návrhů patří odložení lhůty pro přijetí evropských standardů pro podávání zpráv o udržitelnosti v jednotlivých odvětvích (směrnice o podávání zpráv podniků o udržitelnosti) nebo změny v oblasti působnosti směrnice o účetnictví a nařízení o referenčních hodnotách.

O pokroku dosaženém při plnění cíle 25% snížení budeme podávat zprávu v ročních průzkumech zátěže, a to počínaje rokem 2023. Výsledky tohoto průzkumu budou zveřejněny příští rok.

Plnění stanovených závazků

Více než 90 % závazků přijatých v politických směrech předsedkyně von der Leyenové z roku 2019 se Komisi již podařilo splnit. V roce 2024 bude třeba, aby Evropský parlament a Rada vyvinuly další úsilí v zájmu dosažení dohody ohledně zbývajících návrhů, aby evropští občané i podniky mohli plně využívat výhod, které jim z politických opatření EU plynou.

Komise bude i nadále plnit cíle Zelené dohody pro Evropu, našeho programu růstu, a zajistí, aby byla ekologická transformace spravedlivá, inteligentní a inkluzivní. Bude proto pořádat dialogy s občany i zástupci průmyslu a pracovat na přípravách podpory těch občanů a podniků, na které může mít proces transformace největší dopad, a to na základě Sociálního klimatického fondu. Zahájíme také strategický dialog o budoucnosti zemědělství v EU. Aby byla Evropa i nadále připravena na digitální věk, přijme Komise iniciativy k otevření našich vysoce výkonných počítačů začínajícím podnikům v oblasti umělé inteligence a navrhne rovněž evropský právní předpis zaměřený na oblast vesmíru.

Hospodářství EU prokázalo, že je mimořádně odolné vůči celé řadě bezprecedentních krizí. V roce 2024 se chce Komise zaměřit na výzvy související s nedostatkem pracovních sil a dovedností, dále na vzdělávání, sociální dialog, problematiku inflace a usnadnění podnikání.

Podpora Ukrajiny tváří v tvář ruské útočné válce zůstane jednou z priorit naší agendy i v roce 2024, stejně jako naše vzájemně prospěšné partnerství s Afrikou, naše agenda spravedlivého obchodu a rozvoj obranných schopností členských států. Komise posílí spolupráci v boji proti převaděčství migrantů, podnikne kroky související s reformami před rozšířením a provede přezkum příslušných politik, aby zjistila, jak zajistit fungování rozšířené Unie.

Další postup

Komise bude úzce spolupracovat s Evropským parlamentem a Radou a podporovat je, aby bylo možné dosáhnout v příslušných oblastech dohody do konce jejího mandátu.

Kromě dnes zahájené výzvy k předložení faktických podkladů s cílem shromáždit názory zúčastněných stran ohledně zatěžujících požadavků na podávání zpráv budou probíhat další konzultace s podniky (včetně sítě zmocněnců pro malé a střední podniky), s odborníky z členských států a s dalšími zúčastněnými stranami, aby bylo možné identifikovat obzvláště problematické otázky a oblasti, které je třeba řešit přednostně.

Souvislosti

Komise každoročně přijímá pracovní program, v němž jsou uvedena opatření, jež Komise přijme v nadcházejícím roce. Program Komise informuje veřejnost i spolutvůrce právních předpisů o politickém odhodlání předložit nové iniciativy, stáhnout projednávané návrhy a přezkoumat stávající právní předpisy EU. Pracovní program Komise na rok 2024 je výsledkem intenzívní spolupráce s Evropským parlamentem, členskými státy a poradními orgány EU.

Další informace

Internetová stránka s pracovním programem Komise na rok 2024

Sdělení týkající se pracovního programu Komise na rok 2024

Pracovní program Komise na rok 2024 – infopřehled

Snížení zátěže a racionalizace požadavků na podávání zpráv – infopřehled

Pracovní program Komise

Program pro účelnost a účinnost právních předpisů (REFIT)

Vyjádřete svůj názor! Portál, kde se mohou občané a podniky vyjádřit ke stávající legislativě i novým politikám EU

Program zlepšování právní úpravy

Platformy Fit pro budoucnost (F4F)

Roční analýzy zátěže

Quote

V kontextu nebývalých geopolitických, hospodářských, společenských a technologických výzev má zajištění konkurenceschopnosti a hospodářské bezpečnosti EU nejvyšší prioritu. To je cílem našich nových politických iniciativ na rok 2024. Současně budeme usilovat o to, aby byly chystané škrty v byrokracii vyvážené s požadavky, které zajišťování konkurenceschopnosti a hospodářské bezpečnosti EU klade na podniky a správní orgány.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-10-16

V zájmu občanů, podniků a zúčastněných stran musíme dokončit zbývající klíčové legislativní návrhy, které Komise předložila. Jsme připraveni podpořit Evropský parlament a Radu při snaze o nalezení konsensu ohledně našich zbývajících iniciativách ještě před koncem mandátu.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2023-10-16

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688