Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.10.2023 09:36:00

Cena ropy po úroku Hamasu na Izrael poskočila výše a sada dat z české ekonomiky - Rozbřesk

Čerstvá čísla z české ekonomiky ukazují srpnový meziroční pokles průmyslu o 1,7 % (očekáváno -2,9 %), stavebnictví o 0,2 %, zářijovou mezaměstnanost na úrovni 3,6 %. Dříve zveřejněné tržby v maloobchodu za srpen zaostaly za naším očekáváním a poklesly meziměsíčně o 0,8 %, což lehce prohloubilo meziroční pokles na -2,8 % (z -2,1 % v červenci).

Dobrou zprávou je, že po sezónním očištění začíná postupně narůstat reálná spotřeba (zlevňujících) potravin. Na druhé straně spotřebitelé zůstávají opatrní při nákupech dražšího zboží a služeb. Na to ostatně ukazují i poslední průzkumy mezi spotřebiteli - i když se celková nálada zlepšuje, ochota nakoupit v následujících 12 měsících “něco většího” zůstává extrémně nízká. To se zatím neprojevuje na prodejích automobilů, ale začíná to být vidět na slabších reálných nákupech elektroniky, dovolených nebo oblečení.

"Velký příběh" o stabilizaci spotřeby v Česku sice slabší čísla nenarušila, ale oživení spotřeby domácností je velmi pozvolné a pravděpodobně v nejbližších měsících nezvládne vykompenzovat klopýtající průmysl. To by měla ostatně dnes potvrdit slabá čísla za srpnový průmysl. HDP za třetí kvartál jsme tak byli opět nuceni revidovat směrem dolů na -0,1 % mezikvartálně, což sníží celkový odhad HDP pro rok 2023 na -0,3 % (z -0,1 %) a pro rok 2024 na 2,4 % (z 2,6 %). To je pro rok 2023 méně, než očekávala centrální banka a může to být jeden z argumentů pro nižší úrokové sazby ve chvíli, kdy bude jasné, že inflace padá do “nižších jednociferných pater”. Proti uvolňování měnové politiky ovšem na druhé straně budou stále hovořit málo ukotvená inflační očekávání, vyšší globální sazby a zranitelná koruna. A i když tento týden zářijová inflační čísla zaznamenají další výraznější pokles, v posledních týdnech se směrem k roku 2024 kumulovala spíše pro-inflační překvapení (dražší ropa, slabší koruna).

Proto nadále předpokládáme, že první pokles úrokových sazeb v Česku přijde až na prosincovém zasedání centrální banky. O tom, že už ho mají centrální bankéři trochu „v hlavě“ ostatně svědčí i páteční zápis z posledního zasedání ČNB. Na něm se centrální bankéři víceméně shodují, že by mělo dojít k prvnímu snížení sazeb ještě v letošním roce.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna zůstává vzhledem k silnému dolaru a relativně vysokým globálním výnosům pod tlakem. Nepomohl ani slabý domácí maloobchod a v tomto týdnu předpokládáme, že slabší srpnový průmysl a další pokles inflace (za září) koruně “trn z paty” nevytrhnou a zůstane relativně zranitelná vůči globálním poryvům.

Eurodolar
Americký trh práce překvapil v pátek nečekaně silným přírůstkem nových pracovních sil, který podle oficiálních statistik činil v září 336 tisíc. Takové číslo sice udrželo dolarové úrokové sazby vysoko (přičemž sázky na zvýšení sazeb ze stran Fedu na začátku listopadu dokonce vrostly), ale celková úleva na trzích přispěla k tomu, že euro zakončilo týden silnější.

Útok Hamasu na Izrael a celkové zvýšení napětí na Blízkém východě nejenže pomáhá cenám ropy, ale ale také globálně dolaru. Vzhledem k pauze na trhu s americkými vládními dluhopisy (svátek) však bude (euro)dolar postrádat navigaci ze strany dolarové výnosové křivky. Ve hře dnes bude pouze několik vystoupení centrálních bankéřů Fedu, resp. ECB.

Akcie
Americké akciové trhy konečně nalezly půdu pod nohama, když zaznamenaly nejsilnější růst od konce srpna. Index S&P 500 posílil v pátek o 1,2 % a Nasdaq 100 přidal dokonce 1,7 %. Tento úspěch se ale nerodil snadno, když v úvodu obchodování ztrácel Nasdaq přes 1 %. Klíčovou událostí pátku a ostatně celého týdne bylo zveřejnění statistik z amerického trhu práce. Tyto statistiky ukázaly na velice silný trh, který v září vygeneroval 336 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělství, zatímco analytici v průměru očekávali pouze 170 tisíc.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688