B3 Technology (B3 Technology)
Bydlení  |  27.09.2023 08:43:36

Jak se bude dařit nemovitostnímu trhu na podzim: Nájmy rychle porostou

Vlastní bydlení se pořizuje na dlouhé roky dopředu, a to i v řádu desítek let. Během těchto let projde několik ekonomických cyklů a cenových korekcí a výkyvů.

Pohledem skrze aktuální makro-podmínky, vždy platí, že na vrcholu ekonomického cyklu, či za vrcholem, kde se nyní právě nacházíme, jsou diskontní sazby vždy nahoře a ceny nemovitostí jsou v korekci. Je otázka na křišťálovou kouli, zdali bude případná recese hlubší, nebo mělčí. Nicméně, je-li potřeba řešit otázku bydlení kvapně, tak v tomto období je třeba volit fixaci úrokové sazby kratší – rok, dva, tři a počkat, kam se vyvinou sazby – v současné době můžeme do roka čekat spíše pokles.  

Cenu rodinných domů před rekonstrukcí mohou ovlivnit dotace

Co se týče cen nemovitostí, tak v tomto případě je trh velmi segmentovaný a nedá se odpovědět jednotně, a to především z hlediska kategorií (bytů, rodinných domů). V kategorii rodinných domů, stále probíhá korekce a mají sestupnou tendenci. Toto platí především u starších rodinných domů před rekonstrukcí. V tomto segmentu může s cenou zahýbat tzv. dotace: „oprav dům po babičce“ – situaci bude třeba dále sledovat. Nicméně díky této dotaci se mohou některé objekty v horším stavu jevit jako vhodná investice a může se zastavit jejich pokles.  

Segment menších bytů vypadá, že se již odrazil od svého dna a může v následujících měsících o několik procentních bodů růst. Též velmi záleží na regionu. Očekáváme, že tak jak v minulosti rychle spadly ceny bytůMoravskoslezském a Ústeckém kraji, bude i růst startovat v těchto lokalitách.  Tyto kraje jsou lakmusovým papírkem na cenové výkyvy. Ceny menších bytů vhodných k investici v těchto krajích se vydaly během prázdnin směrem nahoru a získávají v posledních měsících i několik procent navrch. Jestli se jedná již o potvrzený trend, ukáže až následující období.  

Nájmy porostou rychleji než prodejní ceny

Ceny nájmů porostou o 3-5 % rychleji než cenová hladina prodávaných nemovitostí, a to z několika důvodů.  

- Stále se pomalu staví

- Úrokové sazby z dlouhodobého horizontu budou klesat

- Poptávka po pořízení nemovitosti od srpna 2023 opět roste

- Stále vysoké ceny energií

 Z tohoto úhlu pohledu doporučujeme nečekat a pořídit nemovitost na vlastní bydlení. V případě poklesu úrokových sazeb doporučujeme refinancovat úvěr, až sazby poklesnou alespoň o 2 % od té aktuální.

Makrookénko

Česká republika patří ve střední Evropě k zemím, které jsou závislé na německém vývozu. Tedy jsme minimálně z poloviny závislí na exportu do Německa. Německo se již 3 čtvrtletí nachází v recesi, tedy alespoň 2 čtvrtletí její ekonomika neroste, ale o několik desetin procenta klesá. Pokud si Německá ekonomika kýchne, platí, že její dodavatelské země dostávají chřipku. Ano, toto platí též o ekonomice USA a EU.

Česká ekonomika neroste při plné zaměstnanosti. Dosáhli jsme stropu produkčních možností a stále naší ekonomice hrozí riziko mzdově-inflační spirály. Sice inflace meziměsíčně klesá, stále se ale jedná ne o zlevňování, ale o růst cenové hladiny. Reálné mzdy se v současné době sice překlápí do plusových hodnot, tedy nominální mzdy rostou o vyšší procenta, než se zdražuje. Aktuálně hovoříme o několika desetinkách procent do plusu. Nominálně rostou mzdy za 2Q 2023 o 8,8 % meziročně a červencová inflace je na úrovni 8,6 %. Naše reálná mzda se tedy přestala propadat, to ale neplatí u našich úspor, které stále ztrácejí na hodnotě tempem výšky inflace.

Autor: Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz

 

 

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz

29.09. 21:40  Blábovina (Vědma)
27.09. 10:01  Si to opravte ten text (deprese)

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688