ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  12.09.2023 15:00:00

Podpora evropským malým a středním podnikům: Komise přichází s novou pomocí, která má posílit konkurenceschopnost a odolnost malých a středních podniků

Podpora evropským malým a středním podnikům

Komise dnes předkládá soubor iniciativ k řešení potřeb evropských malých a středních podniků v současném hospodářském prostředí. Malé a střední podniky představují 99 % evropských podniků a jsou klíčovou hnací silou zelené a digitální transformace Evropy. V posledních letech však v důsledku řady krizí čelí nepředvídatelnosti a volatilitě.

Dnes předložené sdělení o pomoci malým a středním podnikům navrhuje nová opatření, která poskytnou krátkodobou pomoc, podpoří dlouhodobou konkurenceschopnost těchto podniků a posílí spravedlnost v podnikatelském prostředí na celém jednotném trhu. V rámci těchto opatření dnes Komise rovněž zveřejňuje nové návrhy nařízení o opožděných platbách v obchodních transakcích a směrnice, kterou se zřizuje daňový systém ústředí pro malé a střední podniky. Další iniciativy mají za cíl ještě více usnadňovat přístup malých a středních podniků k finančním prostředkům, zlepšovat podnikatelské prostředí a podporovat růst malých a středních podniků do podoby podniků se střední tržní kapitalizací za účelem plného rozvinutí jejich hospodářského potenciálu.

Konkrétně nové nařízení o postupu proti opožděným platbám v obchodních transakcích řeší zpoždění plateb, která představují nekalou praktiku ohrožující peněžní tok malých a středních podniků a omezující konkurenceschopnost a odolnost dodavatelských řetězců. Novými pravidly se zruší směrnice o opožděných platbách z roku 2011 a bude nahrazena nařízením. Návrh zavádí přísnější maximální platební lhůtu v délce 30 dnů, odstraňuje nejasnosti a řeší právní mezery ve stávající směrnici. Navrhované znění rovněž zajišťuje automatickou platbu vzniklých úroků a náhrad a zavádí nová donucovací a nápravná opatření na ochranu společností před problémovými plátci.

Daňový systém ústředí pro malé a střední podniky poskytne malým a středním podnikům působícím přeshraničně prostřednictvím stálých provozoven možnost interakce pouze s jednou daňovou správou, tj. s daňovou správou, pod kterou spadá ústředí, namísto toho, aby musely dodržovat požadavky několika daňových systémů. Tento návrh zvýší daňovou jistotu a spravedlnost, sníží náklady na dodržování předpisů a narušení trhu, která ovlivňují obchodní rozhodnutí, a zároveň minimalizuje riziko dvojího nebo nadměrného zdanění a daňových sporů. Očekávané snížení nákladů na dodržování předpisů by mělo zejména podpořit investice a přeshraniční expanzi v EU. Malé a střední podniky působící v různých členských státech budou moci plně maximalizovat svobodu usazování a volný pohyb kapitálu, aniž by jim bránily zbytečné překážky související s daněmi.

Kromě toho Komise ve svém sdělení o pomoci malým a středním podnikům navrhuje několik nelegislativních opatření na podporu těchto podniků a k zajištění plného využití jejich hospodářského potenciálu:

  • Zlepšit stávající právní prostředí pro malé a střední podniky navázáním na úspěchy prvního úplného roku uplatňování zásady „jeden přijmout – jeden zrušit“ (7,3 miliardy eur čistých úspor nákladů), lepším uplatňováním testu dopadů na malé a střední podniky a důsledným zohledňováním potřeb těchto podniků v budoucích právních předpisech EU, například prostřednictvím delších přechodných období pro ně. Komise jmenuje zmocněnce EU pro malé a střední podniky, který bude Komisi poskytovat pokyny a poradenství v otázkách týkajících se těchto podniků a bude hájit jejich zájmy směrem navenek. Zmocněnec EU pro malé a střední podniky bude podávat zprávy přímo předsedovi či předsedkyni (a zároveň i komisaři či komisařce pro vnitřní trh u činností souvisejících s malými a středními podniky, které podporují jejich útvary) a bude se účastnit slyšení Výboru pro kontrolu regulace s generálními ředitelstvími ohledně iniciativ, které mohou mít na tyto podniky významný dopad. Komise bude rovněž prosazovat využívání „regulačních pískovišť“ s cílem podpořit experimentování a inovace malých a středních podniků.
  • Zjednodušit správní postupy a požadavky na podávání zpráv pro malé a střední podniky tím, že se do konce roku 2023 spustí technický systém založený na zásadě „pouze jednou“ (v rámci jednotné digitální brány), který malým a středním podnikům umožní provádět správní postupy na celém jednotném trhu, aniž by musely předkládat dokumenty opětovně. Komise zjednoduší a digitalizuje náročné postupy, jako jsou prohlášení a osvědčení pro účely vysílání pracovníků (např. tzv. dokument A1 o právech na sociální zabezpečení). Kromě toho Komise naváže na první kroky podniknuté před létem s cílem snížit o 25 % povinnosti v oblasti podávání zpráv, jak bylo oznámeno v březnu 2023, a v nadcházejících týdnech předloží další návrhy, jakož i opatření k systematickému mapování této zátěže a vypracování cílených plánů racionalizace pro budoucí roky.
  • Posílit investice dostupné pro malé a střední podniky, a to nad rámec více než 200 miliard eur, které mají malé a střední podniky k dispozici z různých unijních programů financování fungujících do roku 2027. Navázat na úspěch okna Programu InvestEU pro malé a střední podniky pobízením členských států k převodům do vnitrostátních podfondů v uvedeném okně a zajištěním toho, aby část navrhované záruky EU ve výši 7,5 miliardy eur v rámci nového specializovaného okna Programu InvestEU pro Platformu strategických technologií pro Evropu (STEP) byla k dispozici i malým a středním podnikům. Při podávání zpráv o tématech týkajících se udržitelnosti malé a střední podniky podpoří jednoduchá a standardizovaná metodika, což usnadní přístup k udržitelnému financování.
  • Umožnit malým a středním podnikům vzkvétat díky kvalifikované pracovní síle pokračující podporou vzdělávacích akcí poskytovaných prostřednictvím rozsáhlých partnerství v oblasti dovedností v rámci Evropského paktu pro dovednosti a dalších podpůrných iniciativ s cílem sladit nabízené dovednosti s potřebami malých a středních podniků z evropského trhu práce.
  • Podpořit růst malých a středních podniků přezkumem stávajících prahových hodnot definice malých a středních podniků, který se uskuteční do konce roku 2023, a vypracováním harmonizované definice a případně úpravou některých povinností týkajících se malých podniků se střední tržní kapitalizací, aby se mohl plně rozvinout jejich hospodářský potenciál.

Souvislosti

Celkem 24 milionů evropských malých a středních podniků představuje 99 % všech podniků a dvě třetiny pracovních míst v soukromém sektoru v EU. Tyto podniky mají zásadní význam pro evropskou hospodářskou a sociální strukturu, jsou hnací silou zelené a digitální transformace Evropy a podporují naši dlouhodobou prosperitu.

V posledních letech byly malé a střední podniky neúměrně zasaženy řadou krizí: covidem, válkou Ruska proti Ukrajině, energetickou krizí a nárůstem inflace. Stále se potýkají s volatilitou a nepředvídatelností, jakož i s omezeními v oblasti nabídky, nedostatkem pracovních sil a často s nekalou soutěží a nerovnými podmínkami při podnikání v Evropě. Zpoždění plateb v obchodních transakcích brzdí investice a růst a přispívá k nejistotě a nedůvěře v podnikatelské prostředí. Z nedávné zprávy o výkonnosti malých a středních podniků vyplývá, že přidaná hodnota těchto podniků v roce 2023 stále podle prognózy zůstane na 3,6 % (oproti 1,8 % u velkých podniků) pod úrovní z roku 2019, zatímco zaměstnanost v malých a středních podnicích se sotva vrátila na úroveň před krizí.

S cílem využít potenciál evropských malých a středních podniků na jednotném trhu i mimo něj předložila Komise v rámci své Strategie pro udržitelnou a digitální Evropu zaměřené na malé a střední podniky z roku 2020 komplexní soubor opatření. Většina těchto opatření byla dokončena nebo právě probíhá. Malé a střední podniky navíc hrají klíčovou úlohu při společném vytváření a provádění cest transformace, jejichž cílem je podpořit zelenou a digitální transformaci napříč průmyslovými ekosystémy. Součástí všech hlavních legislativních iniciativ EU jsou ustanovení vstřícná k malým a středním podnikům a další podpůrná opatření pro tyto podniky jsou zaváděna sítí Enterprise Europe Network, platformou spolupráce mezi klastry a dalšími partnery.

V oblasti financování Komise očekává, že malým a středním podnikům v rámci různých programů financování, které budou probíhat do roku 2027, poskytne více než 200 miliard eur. To zahrnuje značné částky z fondů soudržnosti EU (65 miliard eur) a z Nástroje pro oživení a odolnost (45,2 miliardy eur) určené na přímá a nepřímá opatření na podporu malých a středních podniků, jež jim pomohou stát se odolnějšími, udržitelnějšími a digitálnějšími.

Další informace

Otázky a odpovědi k balíčku úlev pro malé a střední podniky

Informativní přehled k balíčku úlev pro malé a střední podniky

Otázky a odpovědi k nařízení o opožděných platbách

Informativní přehled k nařízení o opožděných platbách

Otázky a odpovědi k daňovému systému ústředí pro malé a střední podniky

Informativní přehled k daňovému systému ústředí pro malé a střední podniky

Sdělení o opatřeních na pomoc malým a středním podnikům

Nařízení o opožděných platbách v obchodních transakcích

Směrnice o zjednodušení daní pro malé a střední podniky

Zpráva o provádění nařízení o vztazích mezi platformami a podniky

Zpráva o provádění nařízení o jednotné digitální bráně

Media

Growth and jobs - Working together for Europe's future 2005-11-18

Quote

Poslední roky byly pro malé společnosti těžké v souvislosti s pandemií a válkou Ruska proti Ukrajině. Je třeba, abychom malé a střední podniky více podpořili. Chceme jim usnadnit život a pomoci jim přestát obtíže a prosperovat. Dnes přinášíme pravidla, která zajistí, aby byly malé podniky placeny včas a aby se jim snížila administrativa a zjednodušily daně. Přístup k talentům a finančním prostředkům těmto společnostem rovněž pomůže stát se digitálnějšími a ekologičtějšími.
Místopředsedkyně Komise Věra Jourová 2023-09-11

Vzhledem k tomu, že malé a střední podniky, které působí přeshraničně, musí platit daně ve všech členských státech, v nichž mají stálé provozovny, musí dodržovat více různých souborů pravidel. Náklady na dodržování těchto pravidel dosahují 2,5 % jejich obratu. Tyto prostředky nemohou vynaložit na investice nebo na nábor nových zaměstnanců. Dnes proto navrhujeme, aby malé a střední podniky se stálými provozovnami v jiných členských státech mohly komunikovat pouze s jednou daňovou správou, tj. s daňovou správou, pod kterou spadá jejich ústředí. Výsledné úspory a zjednodušení povzbudí více malých a středních podniků, aby expandovaly i za hranice vlastního státu, a vznikne více pracovních míst pro Evropany.
Paolo Gentiloni, komisař pro hospodářství 2023-09-11

S pomocí svých nástrojů pro malé a střední podniky a více než 200 miliard eur z finančních prostředků EU určených pro malé a střední podniky do roku 2027 podporuje Komise malé podniky ve všech průmyslových ekosystémech, od cestovního ruchu až po letecký průmysl. Dnes předkládáme komplexní soubor opatření na podporu malých a středních podniků. Zjednodušujeme daňová pravidla, snižujeme regulační zátěž a posilujeme dovednosti. Naše ambiciózní revize pravidel pro opožděné platby vytvoří spravedlivější podnikatelské prostředí pro malé a střední podniky na celém jednotném trhu. Tím se zvýší odolnost malých podniků a pomůže jim to překonat náročná období.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-09-11

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688