Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Státní rozpočet  |  01.09.2023 16:40:09

Dividenda ČEZu vylepšila hospodaření státu

Státní rozpočet ke konci srpna byl v deficitu 194,6 mld. Kč a třetí měsíc po sobě tak došlo ke snížení deficitu. Hlavním důvodem je výplata dividendy z energetické společnosti ČEZ, kde je stát hlavním akcionářem, a to ve výši 54 mld.
 
Růst příjmů převyšoval v srpnu růst výdajů, kdy příjmy vzrostly o 21,7 % (+222,2 mld. ), zatímco výdaje stouply o 14,8 % (+185,7 mld. ). 

Příjmová strana byly ovlivněna zejména zmíněnou výplatou dividendy z ČEZ a nárůstem výběru pojistného (+37,4 mld. ) a inkasem daní z právnických osob (+34,3 mld. ). To značí nejen zvýšené zisky firem, které navyšovaly své prodejní ceny nad rámec zvýšených nákladů, ale rovněž zvyšující se mzdy v národním hospodářství, kdy lidé zvyšují své mzdové požadavky v době vysoké inflace. Růst daňového inkasa byl dosud posílený mimořádnými příjmy jen o 15,3 mld. z titulu odvodů z nadměrných příjmů. Státní rozpočet inkasuje další finanční prostředky z neočekávaných zisků až v září a následně v prosinci, kdy je naplánována splatnost záloh. Dodatečné příjmy do státního rozpočtu přitekly i z vrácení spotřební daně z nafty na původní úroveň. 

Výdaje rostly opět především v sociální oblasti, kde bylo vyplaceno o 72,2 mld. na důchody více než v minulém roce. Další významnou položkou je pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií, která byla vyšší o 56,6 mld. . Dále rostly investiční výdaje (+14,8 mld. ) či výplata úrokových výnosů z protiinflačních dluhopisů (+11,8 mld. ). Pochopitelně i výdaje na obsluhu státního dluhu se zvýšily a dosáhly za dvě třetiny roku již 40 mld. , což je spojeno především s lednovou výplatou výnosů z protiinflačních dluhopisů a financování schodkového rozpočtu v období vyšších úrokových sazeb
Přestože po prvních pěti měsících se zdálo, že naplánovaný rozpočet s deficitem ve výši 295 mld. nebude možné dodržet, tak letní měsíce přinesly naději. Rizika jsou stále značná, ale v tuto chvíli se zdá, že letošní deficit může být dosažitelný. Ač bude třeba udělat ještě další restriktivní opatření. Včera večer ministerstvo financí představilo navržený rozpočet na příští rok, a to ve výši 252 mld. . To je mnohem vyšší deficit, než se kterým bylo počítáno při představování konsolidačního balíčku v květnu. Příliš aktivistická rozpočtová politika může přispívat k vyšší inflaci i v příštím roce a ztěžovat tak ČNB dosažení jejího inflačního cíle. 


Autor: Martin Kron, analytik 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688