mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.08.2023 11:21:00

Neformální ministerská setkání v rámci španělského předsednictví v Radě EU


Španělsko se 1. července 2023 ujmulo na šest měsíců předsednictví v Radě Evropské unie a s tím i organizace tradičních neformálních ministerských Rad EU. Jedná se o setkání ministrů členských států, kteří využívají této příležitosti k méně formální diskuzi nad otázkami z oblasti své působnosti, které nadnese předsednictví. Ve Valladolidu se 10. – 12. července konalo neformální setkání ministrů životního prostředí a energetiky. Ve dnech 13. – 14. července proběhlo v Madridu neformální setkání ministrů práce a sociálních věcí. Ve Vigu se 18. července setkali ministři rybolovu. Od 20. do 21. července v Logronu zasedali ministři spravedlnosti a vnitra. Ministři průmyslu a obchodu jednali v Bilbau o ochraně spotřebitele, průmyslu a vnitřního trhu 24. a 25. července. Ministři zdravotnictví se sešli v Las Palmas ve dnech 27. – 28. července a ve stejném termínu proběhlo setkání ministrů odpovědných za vědu a výzkum v Santanderu.

Hlavními tématy neformálního setkání ministrů zemědělství ve Valladolidu byly integrální systém půda-voda-biodiverzita a společné hospodaření. Česko na něm ve dnech 10. a 11. července 2023 reprezentoval ministr životního prostředí Petr Hladík. Ministři diskutovali o zlepšení vodního hospodářství, o pokroku v čištění odpadních vod a snižování znečištění. Na pořadu dne bylo i nové nařízení o obalech a obalových odpadech, které má zaručit, že do roku 2030 budou všechny obaly na trhu EU znovu použitelné nebo recyklovatelné ekonomicky udržitelným způsobem.

Ministři členských států EU pro energetiku se setkali rovněž ve Valladolidu ve dnech 11. a 12. července. Předmětem setkání byly reforma trhu s elektřinou, obnovitelná energie a zelený vodík. Ministři diskutovali o problémech souvisejících s energetikou a dodržováním klimatických cílů Pařížské dohody. Za Českou republiku se setkání účastnil ministr Jozef Síkela.

Během 13. a 14. července proběhlo v Madridu neformální zasedání rady ministrů zaměstnanosti a sociální politiky, za Českou republiku se zúčastnila vrchní ředitelka MPSV Kateřina Štěpánková. Na neformálním setkání se ministři zasadili o schválení závazné dohody týkající se práce na dálku a práva na odpojení. Španělská ministryně práce předložila návrhy na posílení sociálního dialogu v EU. Ministři projednávali důstojnou práci, při které jsou chráněna práva pracovníků a za niž dostávají odpovídající odměnu spolu se sociálním zabezpečením. V této souvislosti španělské předsednictví prosazuje posílení diskuze o pracovních podmínkách včetně práce formou platforem.

Na neformálním ministerském setkání k rybolovu, které se konalo ve španělském Vigu 18. července 2023, se ministři zabývali potřebou přizpůsobit evropské loďstvo a akvakulturu principům udržitelnosti. Ministři podpořili strategii dekarbonizace odvětví rybolovu, kterou musí doprovázet veřejné investice do obnovy rybářské flotily o energeticky účinnější plavidla a růst inovací a technologického rozvoje v loďařském průmyslu.

Během 20. a 21. července 2023 se v Logronu setkali ministři vnitra, aby učinili další krok na cestě k finalizaci Paktu o migraci a azylu. Neformální setkání ministrů také posloužilo k prohloubení debaty o boji proti organizovanému zločinu se zvláštním důrazem na hrozbu obchodování s drogami, a věnovalo se také bezpečnosti digitálního prostředí. Ministři vnitra se shodli na nutnosti podporovat rovněž tzv. vnější rozměr migrace, aby prevence v co největší míře zabránila krizím a ztrátám na životech. Za ČR se jednání zúčastnil ministr vnitra Vít Rakušan.

V Logronu se 21. července také konalo neformální setkání ministrů spravedlnosti, kterého se zúčastnil náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák. Na programu jednání byl boj proti organizovanému zločinu jako průřezový jev vyžadující společnou strategii. Ministři se podělili o řešení, která byla zavedena v jednotlivých zemích, a debatovali o vytvoření společné reakce na tento problém.

Ve dnech 24. a 25. července 2023 se v Bilbau konalo neformální setkání ministrů průmyslu na téma ochrana spotřebitele, průmysl a vnitřní trh, přičemž Česko zastupoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Ministři jednali o otevřené strategické autonomii, příležitosti pro průmyslový rozvoj a nové podpoře vnitřního trhu. Také diskutovali o udržitelnosti spotřeby a o základních bodech Nové spotřebitelské agendy 2020- 2025.

Na neformálním ministerském zasedání v Las Palmas de Gran Canaria, které se konalo 27. - 28. července, se ministři zdravotnictví členských států EU zavázali k posílení evropské zdravotní unie a schopností EU reagovat na zdravotní krize. Nechybělo ani téma digitalizace či duševního zdraví. Ministři se věnovali také krokům k vybudování otevřené strategické autonomie EU v oblasti léčiv a zdravotnických prostředků. ČR zastupoval náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Ve stejném termínu se v Santanderu uskutečnilo neformální zasedání Rady pro konkurenceschopnost (COMPET) se zaměřením na výzkum. Ministři jednali o významu evropské vědecké a technologické diplomacie a podpoře inovací, též v rámci středomořské dimenze. Nechybělo téma strategického programu Horizont Evropa. Ministrům byl také představen projekt IFMIF – DONES k možnostem získávání energie fúzí.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s místopředsedkyní vlády Teresou Riberou

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s místopředsedkyní vlády Teresou Riberou


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688