Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  18.08.2023 17:07:19

Příští týden se bude trh soustředit především na tradiční výroční zasedání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole

V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na zápis z posledního zasedání Fedu, nečekané snížení sazeb v Číně a na postupně doznívající výsledkovou sezónu za 2Q23. Vyznění zápisu z červencového zasedání Fedu bylo smíšené, ale více se přikláníme k potvrzení, že úrokové sazby v USA jsou již na vrcholu. Téměř všichni členové FOMC podpořili červencové zvýšení sazeb, ale část členů vyjádřilo obavy, zda se úrokové sazby již nedostaly příliš vysoko. Ovšem vedle toho si centrální bankéři uvědomují, že v ekonomice zůstávají výrazná proinflační rizika. Trh se více ujistil, že zvýšené sazby mohou přetrvat v ekonomice déle, než se doposud domníval. To se odrazilo na růstu výnosů u delších durací, kde například třicetiletý státní dluhopis USA již nese 4,4 % (poblíž 16-letých maxim).
Čínská centrální banka nečekaně snížila úrokové sazby s cílem podpořit slábnoucí ekonomiku. Hlavní jednoletá úroková sazba byla snížena o 15 b.b. na 2,50 %. Současně centrální banka poskytla bankovnímu sektoru nové půjčky v objemu 55 mld. USD.
Výsledková sezóna postupně putuje ke svému konci a pokračuje v solidních zveřejněních (například Walmart).
Lehce jestřábí vyznění zápisu z posledního zasedání Fedu a potvrzení slábnoucího ekonomického vývoje v Číně byly faktory, které přiměly investory k vybírání oddychového času u akciových indexů. Konkrétně USA pak měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 2,6 % t/t slabší. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila o 2,7 % t/t níže. Domácí index PX se snažil odolat výraznějšímu prodejnímu tlaku a odepsal „jen“ 0,7 % t/t na 1350,5 bodu.

Společnosti na BCPP

Pojišťovna VIG oznámila, že za 1H23 dosáhla zisku před zdaněním ve výši 460 mil. EUR, což je více jak dvojnásobek oproti stejnému období předchozího roku (212 mil. EUR). Za celý letošní rok pak management očekává zisk před zdaněním v rozmezí 700–750 mil. EUR, když druhá polovina roku bude negativně ovlivněna vyššími náklady na přírodní katastrofy (bouře, záplavy). Kompletní výsledky za první polovinu tohoto roku společnost zveřejní 30. srpna. Management doposud vzhledem k nejistotě na trzích žádný celoroční výhled nezveřejňoval. Titul zakončil týden na 604,5 (+2,5 % t/t).

Společnost GEVORKYAN zveřejnila předběžná čísla za 1H23. Tržby dosáhly 37,2 mil. EUR (+36,8 % r/r) a provozní zisk EBITDA byl 11,2 mil. EUR (+30,9 % r/r). Oba výsledky překonaly dřívější očekávání samotné firmy. Důvodem pro silný meziroční růst je silná poptávka, která byla indikována samotnou společností u příležitosti tzv. dnů START. Hodnotíme pozitivně udržení provozní marže EBITDA nad hladinou 30 %, což naznačuje schopnost managementu udržet náklady pod kontrolou a sílu při vyjednávání ohledně prodejních cen. Management společnosti po výsledcích za 1H potvrdil celoroční cíle. Akcie zakončila páteční seanci na 242 (+2,5 % t/t).

Společnost Primoco oznámila, že její dva hlavní akcionáři a zakladatelé společnosti prodali přes pražskou burzu dohromady 2,5 % akcií společnosti. Prodejní cena 690 /akcii byla 5,5 % pod předchozí tržní cenou 730 . Oba akcionáři v prohlášení uvedli, že nadále chtějí v Primocu držet významný většinový podíl a firmu podporovat z pozice vlastníků a členů managementu, aby se rozvíjel růstový potenciál firmy. V důsledku prodejů vzrostl free-float (podíl volně obchodovaných akcií) z 15,3 % na 17,8 %. Zvýšení free-floatu může podpořit likviditu obchodování Primoca na pražské burze a tento krok zároveň vnímáme jako jeden z předstupňů možného přechodu na hlavní trh pražské burzy, kde se doporučuje alespoň 25% free-float. Titul zakončil týden na 710 (-3,4 % t/t).

Deník E15 uvedl, že německý spolkový kartelový úřad (Bundeskartellamt) povolil firmě Rohlik, aby převzala firmu Bringmeister. Rohlik vstoupil na německý trh v roce 2021 a funguje v okolí Mnichova, Augsburgu a Frankfurtu nad Mohanem. Naopak společnost Bringmeister rozváží potraviny v Berlíně, Postupmi, Ingolstadtu a podobně jako Rohlik také v okolí Mnichova a Augsburgu. V roce 2020 měl Bringmeister tržby 60 mil. EUR. Detaily transakce včetně ceny nebyly zveřejněny. Rohlik na německém trhu vystupuje pod značkou Knuspr a Německo je jeden z prioritních trhů pro skupinu Rohlik v její další expanzi. Na pražské burze se obchodují dluhopisy ROHLIK FIN.10,0/26.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla VIG (604,5 , +2,5 % t/t). Společnost zveřejnila solidní předběžná čísla za 1H23 a výhled na celý rok. Investoři ocenili především meziročně více jak dvojnásobný nárůst zisku před zdaněním. Je patrné, že pojišťovně se daří zvyšovat zisky na pozadí zvýšených úrokových sazeb v regionu. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl Photon Energy (-8,5 % t/t na 58,9 ). Společnost zveřejnila čísla za 2Q23, která byla meziročně výrazně slabší na provozním zisku EBITDA (2,5 mil. EUR, -69 % r/r) za čímž byly faktory jako nižší vyrobený objem elektřiny kvůli horšímu počasí a výrazný pokles cen elektřiny r/r. Management zároveň snížil výhled na celý rok, kde nyní očekává tržby 110 mil. EUR vs. dříve 150 mil. EUR a EBITDA 10 vs. dříve 29 mil. EUR.

Výhled na příští týden

Pro příští týden se bude trh soustředit až na jeho konec (24-26. 8.), kdy proběhne tradiční výroční zasedání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Investoři budou vyhlížet jakékoliv komentáře k budoucnosti jednotlivých měnových politik dle geografie. Sledované budou rovněž dotazy, jak budou potenciálně centrální bankéři nakládat se snižováním bilancí příslušných centrálních bank v případě očekávaného snižování sazeb. Respektive kam až se se snižováním hodlají dostat. Jen pro představu aktuální výše například bilance Fedu je přes 8 bil. USD nebo lehce přes 30 % amerického HDP. Ještě v roce 2008 byla bilance do jednoho bilionu USD nebo kolem 6 % HDP. Dlouhodobé či rychlejší snižování bilancí centrálních bank by bylo nepříznivou informací pro finanční aktiva celkově. I když by vyznění Jackson Hole v základním scénáři nemělo být překotné mohou zaznít některá prohlášení, které mohou trh více znervóznět, a proto očekáváme obezřetné obchodování po celý týden.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za červenec (oček. -4,0 po +4,6 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na srpen (oček. beze změny 71,2 bodu m/m). V Německu se zaměříme a pondělní průmyslovou inflaci PPI za červenec (oček. -5,2 po +0,1 % r/r) a páteční indexy IFO, kde se očekává jen drobné snížení hodnocení ve všech segmentech.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688