HK ČR (Hospodářská Komora ČR)
Práce  |  18.08.2023 11:17:43

Zaměstnavatelé: Zaměstnanci v předdůchodovém a důchodovém věku se mohou uplatnit jako poradci a mentoři. Nemají ale dostatečné digitální dovednosti

Zaměstnavatelé na lidech v předdůchodovém a důchodovém věku oceňují hlavně znalosti, lepší pracovní návyky a nižší fluktuaci. Hlavní překážkou k jejich zaměstnávání ale je, že téměř polovině zaměstnancům starších 55 let chybí dobré digitální dovednosti pro práci na počítači nebo práci s moderními technologiemi. Vyplývá to z nového šetření Hospodářské komory mezi zaměstnavateli.

„Lidé v předdůchodovém a důchodovém věku se mohou uplatnit prakticky v jakékoli pozici bez omezení. Firmy v nich často spatřují i poradce, učitele či mentory. Za velkou překážku pro jejich zaměstnávání ale označují, že nemají dostatečné digitální a počítačové dovednosti,“ uvedla viceprezidentka Hospodářské komory a prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Podle Hospodářské komory firmy nedostatečně využívají rekvalifikační a vzdělávací kurzy. Tento nástroj aktivní politiky zaměstnanosti by pomohl zmírnit nedostatek pracovníků na trhu.

Přitom například z projektů spolufinancovaných z Evropského sociálního fondu mohou firmy získat prostředky nejen na úhradu nákladů na vzdělávání svých zaměstnanců, ale i finanční příspěvek na jejich mzdové náklady v průběhu vzdělávací aktivity.

Nízký zájem udržet si nebo zvýšit svou kvalifikaci v dospělosti se ale týká většiny zaměstnanců, a to bez ohledu na věk. Velmi nízkou účast dospělých v programech vzdělávání a odborné přípravy potvrzují mezinárodní statistiky. Podle Eurostatu se v tuzemsku před pandemií covid-19 vzdělávalo asi jen 8,1 % aktivní populace mezi 25 a 64 lety. Ve skandinávských státech se celoživotně vzdělává až třetina zaměstnanců.

„Zkušenosti rozvinutých ekonomik na západě a severu Evropy ukazují, že s klasickým školním vzděláváním si nelze vystačit v téměř žádném oboru po celý život. Pokud chceme být vyspělou ekonomikou s přidanou hodnotou ve výrobě, bez celoživotního učení, které běžně vidíme třeba u IT pracovníků, se neobejdeme,“ poznamenala Jana Havrdová.

Šetření proběhlo na vzorku 402 mikro, malých, středních i největších zaměstnavatelů z různých odvětví ekonomiky a napříč všemi regiony České republiky.

Hospodářská komora nedávno uvedla, že nedostatek pracovní síly ohrožuje nejen běžný chod české ekonomiky, ale i budoucí schopnost státu realizovat strategicky důležité projekty v oblastech, jakými jsou energetika, dopravní infrastruktura, vzdělávání nebo zdravotnictví. Doporučuje proto státu zatraktivnit dohody a zkrácené úvazky, čímž by se také zvýšila participace seniorů na pracovním trhu.

Graf: Dovednosti, které senioři v rekvalifikačních a dalších vzdělávacích kurzech nejčastěji potřebují získat:

Miroslav Diro
Tiskový mluvčí
Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora ČR je nejvýznamnějším reprezentantem podnikatelské sféry. Sdružuje více než 16 000 členů organizovaných v 59 komorách v regionech a ve 124 oborových asociacích. Více než 60 ze 100 největších českých firem je členem HK ČR.

Posláním Hospodářské komory je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR, a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu.

Více informaci na: www.komora.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688