OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  14.08.2023 17:00:00

Pět největších rizik pro firmy - Rakousko

Pandemie ustoupila do pozadí, zatímco kybernetická nebezpečí a inflace vedou na špici seznamu pěti top hrozeb pro podnikání v rámci meta-analýzy „Funk Global Risk Consensus 2023“. Dalšími velkými problematickými oblastmi jsou nedostatek odborných kvalifikovaných pracovních sil, makroekonomické změny a extrémní výkyvy počasí.

Rizikové prostředí pro společnosti se za posledních 12 měsíců "hodně pozměnilo". K tomuto závěru dospěl pojišťovací makléř a poradce v oblasti rizik Funk International Austria GmbH na základě nové studie "Funk Global Risk Consensus 2023". Jedná se o šesté vydání "meta analýzy", pro kterou společnost Funk konsoliduje pět každoročně se opakujících studií a rizikových zpráv, v nichž se hodnotí globální rizika pro společnosti. Základem jsou studie s obdobím průzkumu ve 4. čtvrtletí předchozího roku.

Zahrnuty jsou následující podkladové materiály:

  • Allianz Risk Barometer (dotazování mezi cca 3 000 odborníky na řízení rizik ze 100 zemí s cílem identifikovat nejdůležitější provozní rizika),
  • Zpráva o globálních rizicích Světového ekonomického fóra,
  • BCI Horizon Risk Scan (průzkum mezi více než 9 000 členy ve více než 100 zemích),
  • Annual Global CEO Survey od společnosti PwC; této studie se účastní více než 5 000 CEO manažerů ze 100 zemí, a
  • průzkum provedený iniciativou ERM NC State University a společností Protiviti mezi přibližně 1 100 členy představenstev a exekutivními manažery.

Pandemie a riziko infekčních nemocí ustoupily tentokrát už do pozadí. V žebříčku "Top 5" Globálního konsensu o rizicích 2023 vedou dva další aspekty: O první místa se dělí kybernetická rizika a inflace. Nyní o jednotlivých hrozbách mezi 5 největšími riziky pro podnikání podrobněji:

  1. První místo: Kybernetická rizika

Podle Funk International Austria vede rostoucí hrozba kybernetické kriminality ke kybernetické nejistotě pro firmy a zároveň pro společnost. Je třeba současně říct, že kybernetické nebezpečí je po uplynulé 4 roky vždy uváděno na prvním místě mezi top riziky pro firmy. Firmy a společnosti se stále častěji stávají oběťmi útoků na dodavatelský řetězec nebo na třetí strany. To znamená, že nejsou napadány samotné podniky, ale dodavatelé aplikací a IT služeb. Prostřednictvím aktualizací softwaru je do firemních sítí propašován malware nebo jsou odcizena a zveřejněna či dále prodána data od zákazníků či dodavatelů. Tak se stává z důvěryhodného obchodního vztahu vstupní brána pro útočníky. Moderní společnost" je zase "stále více vystavena dezinformacím a krádežím identity".

  1. Druhé místo: Inflace

Na stejné úrovni jako kybernetická rizika, i když nově v první pětce hrozeb pro podnikání, je aktuálně inflace. „Přetrvávající vysoká úroveň spotřebitelských výdajů před pandemií byla během krize enormně podpořena stimulačními opatřeními. Převis poptávky narážel na omezenou nabídku nebo ještě více redukovanou nabídku v důsledku problémů v globálních dodavatelských řetězcích,“ píše se ve zprávě o globálních top rizicích od Funk International Austria. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků a rostoucí ceny energií dodatečně přispěly ještě k inflaci nákladů pro podniky. Mnoho společností se stále potýká s důsledky pandemie.

„Z ekonomického hlediska je pravděpodobné, že rostoucí klíčové úrokové sazby budou brzdit investiční činnost podniků a chování spotřebitelů, což utlumí globální hospodářský růst.“

  1. Třetí místo: Nedostatek kvalifikovaných pracovníků

V důsledku pandemie se zostřil problém nedostatku kvalifikovaných pracovníků. „Mnoho pracovních míst, která byla během pandemie zrušena propouštěním nebo řízeným odchodem do důchodu, nebylo možné následně obsadit, nebo jen s obtížemi.“, konstatuje Funk Global Risk Consensus. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků vedl k růstu mzdových nákladů a vytvářel tlak na marže. V roce 2023 bude podle něj také nutné uspokojit "poptávku po práci na dálku a kolaborativních, jakož i po hybridních pracovních prostředích na trhu práce", aby bylo možné získat kvalifikované pracovníky. Vzhledem k tomu, že nedostatek kvalifikovaných pracovníků může vést ke snížení produktivity a brzdit inovace, měla by být další vzdělávání stávajících zaměstnanců "věnována stejná pozornost jako využívání umělé inteligence", uvádí Funk International Austria.

  1. Čtvrté místo: Makroekonomické změny

Riziko číslo čtyři v seznamu postihuje stav, kdy se podniky obávají poklesu tempa růstu v roce 2023 v důsledku různých makroekonomických faktorů. „Největší starosti pro letošní rok představují inflace, mzdové náklady, ceny energií a rostoucí úrokové sazby pro boj s inflací. Hrozba recese je všudypřítomná.“ V této souvislosti se hovoří také o obratu úrokových sazeb. Po více než 10 letech nízkých úrokových sazeb "byly úrokové sazby prudce zvýšeny, aby se snížila poptávka a zbrzdila inflace". Pro evropské podniky to ovšem znamená velké riziko, "protože firemní úvěry, leasing vozového parku a strojů a náklady na nájemné se ve velmi krátké době značně prodražují". To komplikuje všeobecnou prognózu nákladů obecně a investiční aktivity podniků jdou dolů.

  1. Páté místo: Extrémní povětrnostní jevy

Do první pětky se opět vrací extrémní povětrnostní jevy. Nárůst extrémních povětrnostních jevů jednoznačně souvisí se změnou klimatu,“ komentuje riziko Funk International Austria. Extrémní výkyvy počasí byly na stejném, tedy 5. místě, už v roce 2021; v roce 2022 se na 3.místě mezi top globálními riziky objevila klimatická změna. Zda bude snaha o sledování a dosažení cílů udržitelnosti ESG pokračovat i v době obav z recese a tlaku na marže, lze zatím jen těžko odhadnout. To vytváří neustále rostoucí hrozbu pro firemní aktiva (budovy, stroje, zařízení, zboží). Nelze však vyloučit ani nárůst narušení dodavatelských řetězců, "což by přirozeně zhoršilo již tak napjatou situaci".

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688