ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  03.08.2023 12:00:00

Vybráno 159 projektů zaměřených na modernizaci vysokoškolského vzdělávání po celém světě - Erasmus+

Komise dnes vybrala 159 projektů, které budou financovány ze složky programu Erasmus+ určené na budování kapacit ve vysokoškolském vzdělávání s cílem podpořit modernizaci vysokoškolského vzdělávání a zlepšení jeho kvality v zemích mimo EU po celém světě. Všechny tyto projekty odpovídají všeobecnému cíli podporovat mezinárodní spolupráci ve vysokoškolském vzdělávání, zlepšit vzdělávací systémy a zvýšit růst a prosperitu v celosvětovém měřítku.

Prostřednictvím projektů, které byly letos vybrány, bude na modernizaci a internacionalizaci vysokoškolského vzdělávání spolupracovat 2 500 subjektů vysokoškolského vzdělávání z téměř 130 zemí, z EU i celého světa. Celkový rozpočet na rok 2023 činí 115,3 milionu eur a je určen například na profesionalizaci matematiky ve střední Africe, vysokoškolské studium práva zaměřeného na rovnost a spravedlnost pro zranitelné skupiny v Latinské Americe, učební osnovy pro udržitelnou modrou ekonomiku v jižním Středomoří a kurzy o transformační změně ve zdravotnickém vzdělávání v jihovýchodní Asii. Projekty v dalších regionech se zaměřují například na podnikatelské dovednosti žen (Střední Asie), připravenost na digitální vzdělávání (západní Balkán), rozvoj univerzitních kanceláří pro mezinárodní vztahy (Blízký východ) a učební osnovy pro potraviny a výživu (západní Afrika).

EU letos vyčlenila také další podporu pro Ukrajinu – 5 milionů eur na rozsáhlý projekt Erasmus+ pro univerzity, který má zlepšit digitální prostředí ve vysokoškolském vzdělávání na Ukrajině. Cílem tohoto čtyřletého projektu, nazvaného „DigiUni“, je vytvořit vysoce výkonnou digitální platformu pro ukrajinské univerzity, kterou budou využívat zejména studenti, již museli uprchnout ze země nebo byli vnitřně vysídleni. Díky této platformě bude zajištěna kontinuita vzdělávání studentů zapsaných na ukrajinských vysokoškolských institucích v ukrajinském jazyce a podle ukrajinských osnov. Digitální platforma nabídne zejména nástroj digitálního vzdělávání, který umožní vytvářet školení o on-line vyučovacích metodách a přizpůsobovat vzdělávací obsah on-line či virtuální výuce a učení. Projekt koordinuje Kyjevská národní univerzita Tarase Ševčenka a účastní se jej vysokoškolské instituce a subjekty ze šesti členských států EU (Belgie, Česka, Francie, Německa, Polska a Španělska) a dalších 15 ukrajinských partnerů – devět státních univerzit, Ministerstvo školství, Ministerstvo pro digitální transformaci, Národní agentura pro zajištění kvality vysokoškolského vzdělání a tři sdružení zastupující odvětví informatiky a studenty.

Součástí podpory poskytované z programu v regionu východního sousedství je dalších 19 projektů budování kapacit ukrajinských univerzit a úřadů. Projekty se zabývají např. úlohou univerzit při obnově, návrhy reformy učebních osnov se zaměřením na mír a multilateralismus jako průřezové prvky studií či rozvojem dovedností v oblasti energetické účinnosti.

Grantové dohody budou podepsány do listopadu 2023, aby projekty mohly být zahájeny ještě do konce roku.

Souvislosti

Program Erasmus+, který vznikl před 36 lety, je jedním z nejznámějších programů EU a dosud se jej zúčastnilo téměř 13 milionů osob. Má celkový rozpočet přibližně 26,2 miliardy eur a v období 20212027 se soustřeďuje především na sociální začleňování, ekologickou a digitální transformaci a podporu účasti mladých lidí na demokratickém životě.

Akce Erasmus+ Budování kapacit ve vysokoškolském vzdělávání je součástí širšího souboru akcí na podporu výměn studentů a pracovníků a na rozvoj spolupráce v oblasti vzdělávání mezi Evropou a zbytkem světa. Tyto mezinárodní akce jsou založeny na partnerství institucí a subjektů z 27 zemí EU a šesti přidružených zemí na jedné straně a dalších regionů světa (nepřidružených třetích zemí) na straně druhé. Šesti zeměmi přidruženými k programu Erasmus+ jsou Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Severní Makedonie, Srbsko a Turecko.

Akce jsou navrženy tak, aby přinášely třetím zemím prospěch s využitím spolupráce ve vysokoškolském vzdělávání jakožto prostředku k posílení vazeb mezi Evropou a zeměmi jinde ve světě. Partnerství jsou zaměřena na společný rozvoj nového učiva a vyučovacích metod, školení pracovníků a zlepšení kvality univerzitních systémů a administrativy. Projekty mají rovněž potenciál připravit půdu pro nové politické koncepce a reformy, a proto se do jejich činností musí zapojit i národní vzdělávací orgány. Přínosné jsou nejen pro samotné odvětví vzdělávání, pomáhají též při rozvoji dovedností a postupů v oblastech se zásadním významem pro hospodářství a společnost, jako je ekologická výroba, hospodaření s energií, potravinářství, podnikání a mnoho dalších.

V období 20212027 činí celkový rozpočet programu Erasmus+ pro budování kapacit ve vysokoškolském vzdělávání 613 milionů eur. Uskuteční se ještě čtyři roční výběrová řízení, přičemž příští výzva k podávání návrhů bude zveřejněna v listopadu 2023.

Další informace

Více informací o dnešních výsledcích výzvy

Budování kapacit ve vysokoškolském vzdělávání

Projekty budování kapacit ve vysokoškolském vzdělávání vybrané v roce 2022

Ukrajinská kancelář programu Erasmus+

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688