MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  02.08.2023 20:29:04

ARES - pilotní provoz nového informačního systému ARES

Vážení uživatelé,

tímto vám oznamujeme, že jsme spustili pilotní provoz nového informačního systému ARES, který je dostupný na adrese „ares.gov.cz“.

Technickou dokumentaci - Katalog veřejných služeb pro vývojáře je možné získat:

Nasazení do ostrého provozu předpokládámek 15. 8. 2023. Původní i modernizovaný systém bude provozován souběžně do 30. 9. 2023. Nezbytné změny doporučujeme provést co nejdříve. V případě dotazů se prosím obracejte na email:aresmfcr@mfcr.cz.

Tým ARES


ARES - Administrativní registr ekonomických subjektů

IS ARES

Administrativní registr ekonomických subjektů je informační systém, který umožňuje vyhledávání nad ekonomickými subjekty registrovanými v České republice. Zprostředkovává zobrazení údajů vedených v jednotlivých registrech, ze kterých čerpá data (tzv. zdrojové registry).

Všechny informace zpřístupněné systémem ARES mají pouze informativní charakter a nemohou být použity jako průkazný podklad pro soudní řízení ani nemůže být požadována náhrada škody, která by vznikla jejich využitím.

V souladu s novelou Obchodního zákoníku s účinností od 1.1.2012 a vzhledem k tomu, že rodná čísla jsou citlivé údaje, nejsou v ARES nadále již rodná čísla zveřejňována. Zároveň rodná čísla nevypisují a není ani umožněno vyhledávání dle rodných čísel.

Podmínky provozu ARES

Účelem www aplikace ARES Ministerstva financí je souhrnně zpřístupnit údaje z informačních systémů pro vedení registrů a evidencí veřejné správy o ekonomických subjektech. ARES přehledně zpřístupňuje údaje, přebírané ze zdrojových registrů do databáze ARES a současně umožňuje přímé přepnutí do www aplikací orgánů veřejné správy, které příslušné informační systémy provozují, pokud tyto aplikace již existují.

Všechny údaje, které ARES zpřístupňuje, mají pouze informativní charakter a nemají charakter úřední listiny. Jejich výpis (prostřednictvím ARES) proto nemůže být použit jako průkazní materiál pro úřední jednání.

Vzhledem k charakteru aplikace ARES nenese Ministerstvo financí odpovědnost za aktuálnost a úplnost údajů z databáze ARES ani za nepřetržitý provoz www aplikací pro zpřístupnění údajů z informačních systémů zdrojových registrů ani za korektnost a aktuálnost jimi zpřístupňovaných informací. Ministerstvo financí neodpovídá za případné škody způsobené použitím údajů získaných prostřednictvím aplikace ARES.

Účelem provozování aplikace je poskytnout rychlé a obecně dostupné informace o jednotlivých subjektech. K tomuto účelu není pro běžného uživatele přístup k aplikaci ARES omezen. S ohledem na charakter provozu ARES a jeho zabezpečení si Ministerstvo financí vyhrazuje právo omezit nebo znemožnit přístup k www aplikaci ARES uživatelům, kteří denně odešlou k vyřízení více než 10.000 dotazů v době od 8:00 hod. do 18:00 hod. nebo více než 50.000 dotazů v době od 18:00 hod. do 8:00 hod. rána následujícího dne, nebo se snaží o porušení bezpečnostní ochrany www serveru Ministerstva financí.

Obnovení přístupu k údajům aplikace ARES po jeho případném zákazu bude řešeno zásadně na základě dostatečných písemných záruk, které uživatel dohodne s Ministerstvem financí.

Projekt „Integrace ARES se systémem ZR“

Projekt „Integrace ARES se systémem ZR“ registrační číslo CZ.1.06/1.1.00/07.06406 byl spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu.

Obrazek - Projekt „Integrace ARES se systémem ZR“ registrační číslo CZ.1.06/1.1.00/07.06406 je spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím IOP

  • Cílem integrace bylo zajistit napojení informačního systému ARES na systém základních registrů a umožnit využití jednotných a referenčních údajů poskytovaných systémem základních registrů pro zkvalitnění údajů zpracovávaných v systému ARES. Zkvalitnění datové základny ARES přineslo vyšší kvalitu poskytovaných služeb uživatelům z řad veřejné správy, firmám a institucím. Kromě zvýšení kvality informací poskytovaných prostřednictvím ARES odběratelům dat byla cílem integrace podpora tvorby datové základny ROS a komunikace základních a dalších registrů veřejné správy navzájem a s dalšími relevantními systémy veřejné správy.

Dokumenty ke stažení

Popis ARES

Administrativní registr ekonomických subjektů - (Access to Registers of Economic Subjects) - ARES je IS, který zpřístupňuje veřejné údaje o ekonomických subjektech z informačních systémů (zdrojů) veřejné správy. ARES obsahuje údaje ze základních (majoritních) zdrojů, které jsou formou odkazů doplněny údaji z minoritních zdrojů. Při zpracování se používají též kontrolní zdroje.

Popis zdrojů a aplikací:

I. majoritní zdroje

II. další zdroje

  • Registr plátců daně z přidané hodnoty (DPH, SkDPH), vedený Finanční správou
  • Registr plátců spotřební daně (SD), vedený Celní správou ČR
  • Účelový registr organizací systému ARIS (RARIS), vedený Ministerstvem financí ČR
  • Centrální evidence dotací z rozpočtu (CEDR), která je vedena Generálním finančním ředitelstvím,
  • Centrální evidence úpadců (CEU), která je vedena Ministerstvem spravedlnosti ČR
  • Insolvenční rejstřík (IR), který je veden Ministerstvem spravedlnosti ČR.

III. kontrolní zdroj

  • Registr územní identifikace adres a nemovitostí (RÚIAN), vedený Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním

Všechny informace zpřístupněné systémem ARES mají pouze informativní charakter a nemohou být použity jako průkazný podklad pro soudní řízení ani nemůže být požadována náhrada škody, která by vznikla jejich využitím

Ministerstvo financí nenese odpovědnost za způsob použití a interpretaci údajů z databáze ARES v jiných portálech a systémech, které zpřístupňují údaje o ekonomických subjektech s odkazem na zdroj údajů z ARES.

Pokud je subjekt členem skupiny registrované podle §5a zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, je třeba údaje dohledat přímo v Registru plátců DPH podle jí přiděleného daňového identifikačního čísla (DIČ), protože skupina registrovaná podle uvedeného paragrafu není ekonomickým subjektem, nemá samostatnou právní subjektivitu a nemůže být proto ani samostatně uvedena v ARES. Skupina se považuje pouze za samostatnou osobu povinnou k dani z přidané hodnoty.

Úřady registrace

I. Rejstříkové soudy

Obchodní rejstřík vede krajský soud pro podnikatele, kteří mají své sídlo v obvodu tohoto krajského soudu. Nemají-li své sídlo, je příslušný soud podle místa podnikání; nemá-li podnikatel ani místo podnikání, je k vedení obchodního rejstříku příslušný soud podle místa bydliště podnikatele.

Obchodní rejstřík pro zahraniční osobu (§ 21 odst. 2 obch. zák.) vede soud, v jehož obvodu je umístěn její podnik nebo jeho organizační složka (§ 21 odst. 3 obch. zák.).

Připomínky k obsahu zápisů v obchodním rejstříku je nutno směřovat vždy příslušnému soudu.

Upozornění: Připomínky doručené prostřednictvím služby e-mailu soud ověří a případné chyby v databázi opraví. Soud nebude na takto doručené připomínky písemně odpovídat a nebude je považovat jako podnět pro zahájení soudního řízení (§ 32 obchodního zákona).

Rejstříkové soudy
Krajský soud, e-mailPoznámka
Městský soud v Praze pro oblast hlavního města Praha a dále pro okresy: Benešov, Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk, Praha-východ, Praha-západ, Příbram a Rakovník
OR@msoud.pha.justice.cz
Krajský soud v Českých Budějovicích pro okresy: České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor
rejstrik@ksoud.cbu.justice.cz
Krajský soud v Plzni pro okresy: Domažlice, Cheb, Karlovy Vary, Klatovy, Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Rokycany, Sokolov a Tachov
spravce@ksoud.plz.justice.cz
Krajský soud v Ústí nad Labem pro okresy: Česká Lípa, Děčín, Chomutov, Jablonec nad Nisou, Liberec, Litoměřice, Louny, Most, Teplice a Ústí nad Labem
posta@ksoud.unl.justice.cz
Krajský soud v Hradci Králové pro okresy: Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Chrudim, Jičín, Náchod, Pardubice, Rychnov nad Kněžnou, Semily, Svitavy, Trutnov a Ústí nad Orlicí
rejstrik@ksoud.hrk.justice.cz
Krajský soud v Brně pro okresy: Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Jihlava, Kroměříž, Prostějov, Třebíč, Uherské Hradiště, Vyškov, Zlín, Znojmo a Žďár nad Sázavou
posta@ksoud.brn.justice.cz
Krajský soud v Ostravě pro okresy: Bruntál, Frýdek-Místek, Jeseník, Karviná, Nový Jičín, Olomouc, Opava, Ostrava-město, Přerov, Šumperk a Vsetín
ksostrava@ksoud.ova.justice.cz

II. Český statistický úřad

Připomínky k údajům ze statistického Registru ekonomických subjektů (RES) zasílejte laskavě na e-mail adresu: res-web@gw.czso.cz.

III. Živnostenské úřady

IV. Finanční úřady

Kontakty - ARES

Připomínky, náměty i dotazy můžete zaslat na e-mail adresu ares@mfcr.cz. Pokud budou technicky realizovatelné, budou využity při návrhu dalších etap rozvoje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688