ČSÚ (ČSÚ)
Práce  |  31.07.2023 10:03:59

Učitelské mzdy vloni reálně poklesly - Učitelé pobírali po započtení všech příplatků a odměn v roce 2022 průměrnou hrubou měsíční mzdu 48 tisíc korun

Učitelé pobírali po započtení všech příplatků a odměn v roce 2022 průměrnou hrubou měsíční mzdu 48 tisíc korun. Meziročně si polepšili v průměru o necelých 900 korun měsíčně, vlivem inflace se jejich reálné výdělky dostaly přibližně na úroveň roku 2019.

 

V Česku v roce 2022 působilo podle údajů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v rámci regionálního školství 154 tisíc učitelů a 6 tisíc učitelů odborného výcviku na středních školách.

V loňském roce pobírali učitelé podle údajů ze strukturální mzdové statistiky průměrnou hrubou měsíční mzdu ve výši 47 731 korun a meziročně si nominálně polepšili o 1,9 %. Při započtení nárůstu spotřebitelských cen, který v roce 2022 činil 15,1 %, se jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně reálně snížila o 11,4 %.

„Nejlépe placenou skupinou pedagogů v rámci regionálního školství zůstávají středoškolští učitelé, kteří v roce 2022 pobírali měsíčně v průměru necelých 51 tisíc korun. To je o tisíc korun více, než byla průměrná mzda učitelů na základních školách a o jedenáct tisíc než mzda učitelů v mateřských školách,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Průměrná měsíční hrubá mzda ředitelů a jejich zástupců dosáhla v mateřských školách v minulém roce 57,4 tis. Kč, na základních 76,6 tis. Kč a na středních 82,5 tis. Kč.

Učitelky veřejných mateřských škol jsou výrazně lépe finančně ohodnoceny ve srovnání s kolegyněmi pracujícími v soukromých a církevních školách. V roce 2022 vydělávaly v průměru měsíčně o 8 800 korun více. Na výši průměrné učitelské mzdy má vliv i věk, resp. délka praxe v oboru. Vloni například učitelé na základních školách mladší 35 let vydělávali v průměru o deset tisíc korun méně než jejich kolegové starší 55 let. Výše mzdy středoškolských učitelů se pak značně liší mezi učiteli všeobecného, resp. odborného vzdělávání a praktického výcviku.

„Výdělky učitelů v roce 2022 odpovídaly 110 % průměrné celorepublikové mzdy. Ve srovnání se mzdou zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním šlo o 73 %,“ dodává Jitka Wichová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. U tohoto podílového ukazatele došlo k meziročnímu poklesu. Mediánová mzda učitelů se od jejich průměrné mzdy příliš neliší. Díky tomu ve srovnání s mediánem mezd zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním dosáhli v roce 2022 učitelé 90 % této částky a ve srovnání mediánu mezd zaměstnanců celkem to bylo dokonce 127 %.

Na základních školách dostávali nejvyšší průměrnou mzdu v roce 2022 učitelé v Praze (51,6 tis. Kč), nejméně naopak vydělávali učitelé v kraji Vysočina (49,1 tis. Kč). Zatímco učitelé v Praze i přes nejvyšší mzdu dosáhli v minulém roce na 92 % průměrné hrubé mzdy pražských zaměstnanců, v Karlovarském kraji mzda učitelů představovala 132 % průměrné krajské mzdy.

https://zpravy.kurzy.cz/731321-v-roce-2022-ucitele-pracujici-v-regionalnim-skolstvi-pobirali-hrubou-mzdu-v-prumeru-47-731-kc/ 

Více: V roce 2022 učitelé pracující v regionálním školství pobírali hrubou mzdu v průměru 47 731 Kč měsíčně. Podle údajů MŠMT působilo v září 2022 v Česku ve školách celkem 153,8 tis. učitelů 

Podrobné informace přináší aktuální publikace Mzdy učitelů v regionálním školství 2012 – 2021.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688