Csas.cz (Česká spořitelna)
Výsledky  |  31.07.2023 07:56:02

V prvním pololetí roku 2023 potvrdila Česká spořitelna solidní finanční výkonnost s důrazem na finanční zdraví svých klientů

Česká spořitelna vykázala k 30. červnu 2023 neauditovaný konsolidovaný čistý zisk počítaný podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS) ve výši 9,3 mld. . Provozní zisk dosáhl 12,3 mld. .

Česká spořitelna dlouhodobě vykazuje velmi silné finanční výsledky založené na úspěšném obchodním modelu, který zohledňuje finanční zdraví klientů. Základem je samozřejmě i vlastní dobrá kondice. Z tohoto pohledu je velmi pozitivní, že jsme zaznamenali další zlepšení ukazatele NPL. Díky naší silné pozici jsme dokázali během 1. pololetí dokončit akvizici úvěrového portfolia Sberbank CZ a výrazně jsme přispěli jak k tomu, že se vypořádání této insolvence stalo nejrychlejším a nejúspěšnějším v domácí historii, tak i k dalšímu posílení stability domácího bankovního trhu,“ uvedl Ivan Vondra, člen představenstva České spořitelny zodpovědný za finanční řízení, v hodnocení výsledků Banky za 1. pololetí 2023.

HLAVNÍ UKAZATELE
Česká spořitelna očekává výrazné zpomalení růstu HDP v roce 2023, jelikož další očekáváný pokles spotřeby domácností bude doprovázen ochlazením vnější poptávky. Nicméně od druhé poloviny roku 2023 by mělo dojít k postupnému zlepšování ekonomického vývoje vlivem zotavení domácí i zahraniční poptávky.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla k 30. červnu 2023 výše 1 917,4 mld. a ve srovnání s objemem bilanční sumy k 31. prosinci 2022 vzrostla o 16,9 %. Vývoj na aktivní straně bilance byl zapříčiněn především růstem úvěrů bankám.

Pasivní strana bilance byla ovlivněna vklady klientů spolu s vklady od bank.

Hrubý objem klientských úvěrů Skupiny ČS byl ovlivněn akvizicí Sberbank CZ a meziročně vzrostl o 9,5 % na 987,7 mld. . Portfolio úvěrů domácnostem se v meziročním srovnání zvýšilo o 9,3 % na 628,3 mld. , díky hypotékám fyzickým osobám (+10,4 %), úvěrům poskytnutých Stavební spořitelnou (+7,8 %) a spotřebitelským úvěrům (+8,2 %). Objem úvěrů korporátním subjektům meziročně vzrostl o 9,3 % na 355,0 mld. , zapříčiněný nárůstem u velkých korporací (+12,1 %), malých a středních podniků (+7,7 %) a financování komerčních nemovitostí (+18,0 %).

Závazky ke klientům vzrostly v meziročním porovnání o 6,1 % na 1 455,9 mld. , což bylo způsobeno růstem vkladů korporátní klientely na 383,6 mld. (meziročně +39,9 %). Vklady domácností se meziročně téměř nezměnily a zůstaly na 924,2 mld. , zatímco vklady klientů veřejného sektoru poklesly v meziročním srovnání o 15,1 % na 148,0 mld. , což bylo zapříčiněno krátkodobými transakcemi.

K 30. červnu 2023 byl celkový počet klientů Finanční skupiny ČS 4,5 milionu, z nichž digitální bankovnictví využívalo více než 2,2 milionu.

Celkový vlastní kapitál k 30. červnu 2023 poklesl na 132,6 mld. , což bylo o 3,7 % méně než na konci roku 2022.

Celkový kapitálový poměr za Skupinu České spořitelny k 30. červnu 2023 dosáhl 19,4 %, což bylo značně nad minimálním regulatorním kapitálovým požadavkem (17 %).

Provozní zisk České spořitelny klesl v 1. pololetí 2023 meziročně o 17,3 % na 12,3 mld. , vlivem kombinace nižších provozních výnosů a vyšších provozních nákladů. Provozní výnosy se snížily v meziročním porovnání o 6,1 % v důsledku vyšších úrokových nákladů vyplacených za vklady a ztráty z finančních aktiv a závazků vykázaných v reálné hodnotě do zisku nebo ztráty.

Čistý úrokový výnos se ve srovnání s 1. pololetím 2022 snížil o 9,7 % a dosáhl 16,7 mld. . Vývoj čistého úrokového výnosu byl ovlivněn především prostředím vyšších úrokových sazeb, které vedlo k přecenění úroků za vklady a vyústilo v nárůst objemů vkladů a ve změnu jejich struktury ve prospěch vkladů s vyššími úrokovými sazbami. V důsledku těchto vlivů došlo k výraznému zvýšení úrokových nákladů. Nárůst úrokových nákladů byl částečně kompenzován růstem úrokových výnosů, který odrážel nárůst úvěrů a investic v kombinaci s vyššími výnosy. Čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům za 1. pololetí 2023 dosáhla 1,89 % a byla ovlivněna nárůstem úrokových sazeb na vkladech a strukturou bilance.

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 6,2 % na 5,1 mld. , což bylo způsobeno poplatky za zprostředkování produktů neživotního pojištění a úvěry v kontextu vývoje úvěrových obchodů. Čistý výnos z poplatků a provizí byl dále pozitivně ovlivněn poplatky z transakcí s cennými papíry vlivem investic do podílových fondů a penzijního připojištění.

Čistý zisk z obchodních operací v meziročním porovnání vzrostl v 1. pololetí 2023 o 44,2 % na 2,6 mld. , k čemuž přispělo především přecenění derivátů.

Celkové provozní náklady zůstaly pod mírou inflace a meziročně se zvýšily o 9,6 % na 11,6 mld. Kčv 1. pololetí 2023, což bylo způsobeno zejména vlivem nárůstu nákladů na zaměstnance a ostatních správních nákladů. Růst nákladů na zaměstnance (+10,6 % meziročně) byl tažen převážně nárůstem počtu zaměstnanců, zvýšením mezd a zaměstnaneckým akciovým programem. Vyšší náklady na marketing, správu majetku, IT a náklady spojené se zaměstnanci v kombinaci s vyšším příspěvkem do Fondu pojištění vkladů vedly v 1. pololetí 2023 k růstu ostatních správních nákladů (meziročně +10,2 %). V porovnání s 1. pololetím 2022 vzrostly odpisy o 3,6 % vlivem strategických investic do digitalizace. V důsledku výše uvedeného vývoje se poměr provozních nákladů a výnosů (Cost/Income Ratio) meziročně zvýšil na 48,5 % z 41,5 % v 1. pololetí 2022.

Výsledek ze znehodnocení finančních nástrojů (tj. saldo tvorby opravných položek a rezerv na úvěrová rizika) v 1. pololetí 2023 představoval tvorbu opravných položek ve výši -0,3 mld. , odrážející výbornou kvalitu úvěrového portfolia a jednorázovou tvorbu opravných položek k převzatým úvěrům Sberbanky v 1. pololetí 2023.

Ostatní provozní výsledek ve výši -0,7 mld. zahrnuje zejména ostatní výnosy a náklady nepřímo související s hlavní provozní činností Skupiny. Zlepšení provozního výsledku v meziročním srovnání o 29,2 % bylo zapříčiněno především nižším příspěvkem do Fondu pro řešení krize v 1. pololetí 2023.

Celkový počet vydaných aktivních platebních karet ČS se meziročně zvýšil o 10,0 % a dosáhl 3,6 milionu kusů, přičemž z tohoto počtu představovaly kreditní karty 206,8 tisíc kusů. Objem transakcí uskutečněných kartami České spořitelny během 1. pololetí 2023 u obchodníků se ve srovnání s 1. pololetím 2022 zvýšil o 13,9 % na 196,9 mld. .

Počet bankomatů a platbomatů České spořitelny meziročně poklesl o 41 na 1 715 kusů.

Ve druhém čtvrtletí roku 2023, Česká spořitelna úspěšně dokončila převzetí úvěrového portfolia Sberbank CZ a významně tak pomohla k hladkému vypořádání největší insolvence na českém trhu.

Česká spořitelna má zájem odkoupit úvěrové portfolio Hello bank. Na podmínkách prodeje se již Spořitelna dohodla s BNP Paribas Personal Finance. Prodej úvěrového portfolia nyní podléhá udělení souhlasů regulatorních orgánů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688