Redakce (Bydlet.cz)
Bydlení  |  26.07.2023 13:48:23

Pomoc s bytovou situací v hlavním městě: Česká spořitelna a pojišťovna Kooperativa vstupují na trh nájemního bydlení. Byty na Opatově pro ně zajistí společnost Sekyra Group

Sekyra Group se dohodla se společností Dostupné bydlení České spořitelny a s pojišťovnou Kooperativa na odprodeji rezidenčního projektu Opatov II v Praze 11. Po jeho dokončení zde vznikne přes 300 nájemních bytů. Jde tak o jednu z největších transakcí výstavby objektu za účelem dlouhodobého pronájmu (BTR – build to rent) v České republice.

Vzhledem k nedostatku bytů, jejich vysokým cenám, rostoucím úrokovým sazbám u hypoték i relativně přísným podmínkám stanoveným pro získání úvěru je možnost pořídit si vlastní byt v Praze pro stále se rozšiřující skupinu lidí v současné době nereálná. Dle statistik Mezinárodního měnového fondu i OECD je Česko v rámci EU na nechvalné špici v tom, jak rychle zde od roku 2015 rostly ceny nemovitostí ve srovnání s disponibilními příjmy domácností. V Praze je situace nejkomplikovanější.

Nájemní bydlení se proto stává vítanou alternativou. Kooperativa a Dostupné bydlení České spořitelny v rámci vzájemné spolupráce v oblasti nájemního bydlení nalezly partnera pro výstavbu nájemních bytů na pražském Opatově, kterým se stala tuzemská realitní skupina Sekyra Group. Každá společnost získá v rezidenčním projektu Opatov II 50% podíl. Zainteresované strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

Věřím, že podíl n ájemního bydlení bude na současném realitním trhu charakterizovaném vysokými náklady a nižší dostupností hypoték významně narůstat. Spolupráce s tak silnými institucionálními investory, jakými jsou Česká spořitelna a Kooperativa, je pro nás vynikající příležitostí, jak nabídnout námi realizované rezidenční projekty širší skupině obyvatel. Rozšíření profesionálně spravovaného nájemního bydlení navíc povede ke kultivaci trhu a přinese větší stabilitu nájemcům i pronajímatelům, “ řekl Leoš Anderle, výkonný ředitel společnosti Sekyra Group.  

Bytový projekt na pražském Opatově, který je již ve výstavbě a po dokončení bude zahrnovat zhruba 300 nájemních bytů, je vyústěním investiční spolupráce pojišťovny Kooperativa a společnosti Dostupné bydlení České spořitelny. Oba subjekty spojuje dlouhodobá spolupráce jejich rakouských mateřských společností (konkrétně Vienna Insurance Group AG a Erste Group Bank AG), které mají z Rakouska bohaté zkušenosti s realizací projektů dostupného bydlení.

 

Právě rakouský, a zejména pak vídeňský model dostupného bydlení je inspirací pro ostatní evropské země. Pojišťovna Kooperativa a Dostupné bydlení České spořitelny využily know-how rakouských mateřských společností a výsledkem jejich spolupráce je projekt na Opatově nabízející kvalitní, dlouhodobě stabilní a finančně dostupné nájemní bydlení. Společnost Dostupné bydlení České spořitelny bude zvýhodněné bydlení na Opatově poskytovat zaměstnancům vykonávajícím společensky prospěšné profese, jako jsou například zdravotníci nebo učitelé.

Projektem Opatov II navazuje Sekyra Group na úspěšnou realizaci administrativního centra Opatov Park a rezidenčního projektu Zahrady Opatov, který po dokončení odkoupila pro nájemní bydlení městská část Praha 11. Dle harmonogramu by projekt měl být zkolaudován do konce příštího roku, nájemníci se pak nastěhují v prvním kvartálu roku 2025. Nespornou předností projektu Opatov II je jeho poloha. Nachází se v blízkosti stanice metra C a je též snadno dostupný z dálnice D1, což umožní rychlé spojení nejen do centra města, ale také na Pražský okruh. V okolí je veškerá potřebná občanská vybavenost jako nákupní centrum, supermarkety, školy a prostorný park. To vše z projektu činí ideální lokalitu pro krátkodobé i dlouhodobé bydlení.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688