CRIF (Czech Credit Bureau)
Podnikání  |  10.07.2023 13:43:20

V prvním pololetí se oproti loňsku snížil počet bankrotů firem, podnikatelů i obyvatel. K největšímu poklesu, tedy o 10 %, došlo u osobních bankrotů

V prvním pololetí letošního roku bylo vyhlášeno 343 bankrotů obchodních společností, 2 647 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 6 683 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 559 návrhů na bankrot obchodních společností, 2 834 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 6 996 návrhů na osobní bankrot. Ve všech kategoriích byl počet bankrotů nižší než v prvním pololetí roku 2022, u osobních bankrotů šlo dokonce o 10% pokles. Vyplývá to z analýzy dat portáluwww.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Zaznamenáváme dlouhodobý pozvolný pokles bankrotů ve všech kategoriích, což jde vidět na průměrném počtu bankrotů v jednotlivých pololetích. Například v posledním pololetí roku 2021 zbankrotovalo průměrně 62 firem měsíčně, letos v prvním pololetí jich bylo 52. Ještě výraznější rozdíl je znatelný u fyzických osob podnikatelů, kde v posledním pololetí 2021 zbankrotovalo průměrně 527 podnikatelů měsíčně a letos v prvním pololetí jich bylo o 16 % méně, tedy 441,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

V červnu byl vyhlášen bankrot u 47 obchodních společností, což je hned po dubnu nejméně v porovnání s ostatními měsíci letošního roku. Zároveň bylo podáno 109 insolvenčních návrhů, což je naopak nejvíce v tomto roce. Bankrot vyhlásilo také 495 fyzických osob podnikatelů, spolu s květnem nejvíce za tento rok, a bylo podáno 481 insolvenčních návrhů.

V počtu bankrotů podnikatelů předběhl Prahu Moravskoslezský kraj

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v červnu vyhlášeno v Praze (22) a v Jihomoravském kraji (5). Naopak žádný firemní bankrot nebyl vyhlášen v Karlovarském, Libereckém a Plzeňském kraji. Na 10 tisíc aktivních firem připadlo v posledních 12 měsících nejvíce bankrotů v Ústeckém (23) a Olomouckém kraji (21).

V rámci odvětví bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno v odvětví obchodu (16), profesních vědeckých a technických činnostech a stavebnictví (shodně 8). Nejvíce bankrotů na 10 tisíc aktivních firem v posledních 12 měsících připadlo v odvětví dopravy a skladování (29) a ubytování a stravování (22). Doprava a skladování vykazuje nejvyšší počet bankrotů na 1 000 jednotek, jak u firem, tak i u podnikatelů. Polovina bankrotů firem ve stavebnictví připadla na výstavbu bytových a nebytových prostor. Nejvíce bankrotů firem v rámci obchodu se týkalo velkoobchodu.

Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů zaznamenal Moravskoslezský kraj (75), Praha (71) a Středočeský kraj (58). Nejvíce bankrotů na 10 tisíc fyzických osob podnikatelů v posledních 12 měsících bylo vyhlášeno v Ústeckém (90) a Karlovarském kraji (79).

Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů zaznamenalo odvětví stavebnictví (126), obchodu (88) a zpracovatelském průmyslu (62). V posledních 12 měsících na 10 tisíc aktivních podnikatelů zbankrotovalo nejvíce v dopravě a skladování (55) a stavebnictví (42).

Počet osobních bankrotů se v prvním pololetí meziročně snížil o 10 %

Během prvního pololetí letošního roku bylo v České republice vyhlášeno 6 683 osobních bankrotů a podáno 6 996 návrhů na osobní bankrot. Počet osobních bankrotů se tak meziročně snížil o 768, tedy o 10 %, a počet návrhů na osobní bankrot o 479, tedy o 6 %.

Nejvyšší počet osobních bankrotů byl vyhlášen v Moravskoslezském (202), Ústeckém (175) a Středočeském kraji (134). V přepočtu na 10 tisíc obyvatel připadlo nejvíce bankrotů v posledních 12 měsících v Ústeckém kraji (20), v Karlovarském kraji (19) a v Moravskoslezském kraji (17).

Graf 1: Bankroty obchodních společností v prvním pololetí, 2019-2023


Zdroj: CRIF

Graf 2: Bankroty fyzických osob podnikatelů v prvním pololetí, 2019-2023


Zdroj: CRIF

Graf 3: Osobní bankroty v prvním pololetí, 2019-2023


Zdroj: CRIF

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688