Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.07.2023 09:08:19

Nižší schodek státního rozpočtu k polovině roku - Rozbřesk

Zatímco v květnu dosáhl schodek státního rozpočtu rekordních 271 mld. , v červnu překvapilo plnění státního rozpočtu pozitivně, když došlo ke snížení deficitu o 56 mld. na 215 mld. . V červnu ovlivnily vývoj státního rozpočtu zejména skokové platby – oproti minulému měsíci výrazně narostly platby z daně z příjmu právnických osob (+67,9 mld.) a příjmy z rozpočtu EU (+47,3 mld.).

Na výdajové straně státního rozpočtu naproti tomu stále dominují rostoucí náklady na sociální dávky (+62,5 mld.) a mimořádná opatření spojená s řešením vysokých cen energií (+44,4 mld.). V prvním případě hrají zásadní roli vyšší důchody, resp. jejich letošní mimořádná valorizace v kombinaci, stejně jako loňská navýšení. Ve druhém případě jde primárně o nárůst běžných transferů podnikatelům, především z důvodu kompenzací za dodávky elektřiny a plynu zákazníkům a ztrát z důvodu zastropování cen energií.

Co čekat od druhé poloviny tohoto roku? Státnímu rozpočtu by měly pomoci jednorázové platby, ať již půjde o vyplacení mimořádné dividendy ČEZu (54 mld.) v srpnu nebo splatnost záloh na windfall tax za první tři čtvrtletí v září. Zejména okolo plánovaného inkasa daně z nadměrných zisků však panuje velká nejistota a realisticky lze čekat, že daňový výběr bude –oproti plánovaným 85 mld. – o desítky miliard nižší. Doposud přiteklo do státního rozpočtu zásluhou windfall tax pouze 12,8 mld .

Dle ministra financí Zbyňka Stanjury vláda nyní hospodaření vyhodnotí a v průběhu července rozhodne, zda bude nutné ve druhém pololetí přistoupit k úsporným opatřením. Ta však v takto krátkém časovém horizontu v zásadě nemohou mít jiný než plošný charakter, u nichž je diskutabilní dlouhodobý přínos ve vztahu k prioritám dalšího rozvoje ekonomiky.

Navzdory pozitivnímu červnovému překvapení zůstáváme směrem k celoročnímu plnění státního rozpočtu obezřetní. Plánovaný schodek 295 mld. je z našeho pohledu stále ambiciózní a k jeho dosažení by bylo potřeba poměrně razantních výdajových škrtů ve zbytku roku, na kterých se bude zřejmě těžko hledat politická shoda. V souhrnu proto nadále předpokládáme, že schodek státního rozpočtu dosáhne za celý letošní rok okolo 350 mld. .


*** TRHY ***

Koruna

Na korunovém trhu převládá prázdninová nálada s extrémně nízkou volatilitou a česká měna tak zůstává přikována k hranici 23,70 EUR/CZK. Včera korunu nerozhodilo ani další zhoršení nálady v tuzemském průmyslu, když se index PMI propadal v červnu ještě výrazněji pod hranici 50 bodů (oddělující růst a pokles v odvětví) na 40,8. Na druhé straně, koruna nedokázala profitovat z pozitivního překvapení na straně plnění státního rozpočtuschodek klesl ke konci prvního pololetí o 56 mld. na 215 mld. (viz úvodník).

Eurodolar
Eurodolar začal červenec v prázdninovém stylu, když se nenechal rozhodit nehezky vypadajícím indexem podnikatelké nálady z amerického průmyslu (ISM). Ten se propadl ještě hlouběji pod hladinu 50-ti bodů (která značí zhoršování ekonomické aktivity).
Dnes je v USA státní svátek a tak by na eurodolarovém trhu mělo být klidněji. Naopak počínaje středou by mohlo být opět živěji, neb kalendář očekávaných událostí začne být opravdu zajímavý (ADP report, zápis z posledního jednání FOMC, … , payrolls).


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688