Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  29.06.2023 13:45:35

Až 10 benefitů souvisejících s volnem mohou čerpat zaměstnanci IT a podnikových služeb

Co nejdelší dovolená, osobní volno, vyvážený pracovní a osobní život. To jsou stále důležitější potřeby českých zaměstnanců. Dle šetření asociace ABSL, která v České republice sdružuje firmy z oblasti podnikových, IT a zákaznických služeb, proto firmy začínají svým lidem nabízet úplně nové typy volna. Vedle dnes již téměř standardních 5 týdnů dovolené a zdravotního volna, tedy sick days, se tak ve stále větší míře objevuje i sabatikl, věrnostní dny, tzv. happy days či neomezená dovolená. Celkem se v kancelářských oborech nabízí až 10 druhů benefitů spojených s volnem.

Popularitu těchto benefitů dokládá i průzkum personální agentury Grafton Recruitment. Vyplývá z něj, že například dovolená 5 a více týdnů je dokonce druhým a zdravotní volno čtvrtým nejžádanějším benefitem. V obou případech zájem zaměstnanců překonává 95 %. I proto dle průzkumu ABSL dodatečné placené dny volna svým lidem nabízí plných 77 % firem z oboru podnikových, IT a zákaznických služeb. Oproti předchozímu roku se jedná o nárůst o deset procentních bodů. Nejčastějším a také nejznámějším benefitem z této skupiny jsou tzv. sick days, neboli dny zdravotního volna, které zaměstnanec může využít, pokud se necítí dobře a nemusí k tomu dokládat žádné potvrzení o neschopnosti. Dle ABSL je zaměstnancům poskytuje 65 % firem a nejčastěji se jedná o 3-5 dnů v průběhu kalendářního roku. Stále častější je v kancelářských oborech i studijní volno, které by ocenilo téměř 70 % zaměstnanců. „Kvůli rychlému rozvoji, adopci nových technologií a rozšiřování záběru kladou firmy z našeho oboru velký důraz na vzdělávání. V průměru svým lidem poskytují 50 hodin vzdělávacích programů ročně, vedle toho zhruba čtvrtina zaměstnavatelů své lidi v jejich rozvoji podporuje i studijním volnem,“ vysvětluje Jonathan Appleton, ředitel ABSL.

Novinkou jsou happy days nebo věrnostní volno

Novým benefitem, který se začíná objevovat, jsou i tzv. happy days, které zaměstnanci mohou využít pro narozeniny a oslavy s rodinou a fungují na podobném principu jako sick days. Ve většině případů se jedná o maximálně 3 dny ročně. Podobně pak některé firmy nabízí i volné dny na zařízení potřebných záležitostí na úřadech, v bankách či školách. Zajímavou novinkou je také věrnostní volno. To v nedávné době zavedlo pražské centrum inovací a podnikových služeb SAP Services spolu i dalšími členy skupiny SAP v České republice, kam patří SAP Ariba, SAP Concur a SAP ČR. „Na benefit s názvem Loyalty Leave dosáhnou všichni zaměstnanci již po třech odpracovaných letech. Konkrétní počet volných dnů pak záleží na délce působení v SAP a maximálně jde o 5 dnů za rok,“ vysvětluje Iveta Chválová, ředitelka SAP Services.

Zkrácený pracovní týden i neomezená dovolená

U některých zaměstnavatelů se začíná objevovat i benefit v podobě neomezeného placeného volno, které by si dle průzkumu Grafton Recruitment přály téměř tři čtvrtiny pracovníků. V případě tohoto atraktivního benefitu je hodně důležitá důvěra v týmu a dodržení nastavených pravidel. Většinou mají firmy stanoveno, že nepřítomnost daného člověka nesmí nijak narušit chod týmu a dovolenou samozřejmě schvaluje jejich manažer. Hlavní myšlenka spočívá v tom, že zaměstnanci jsou sami dostatečně zodpovědní a posoudí, zda si mohou volno vzít. Jednou z firem, která tento benefit začala poskytovat, je například výzkumné a vývojové centrum Pure Storage v Praze. Čerpat ji mohou jeho zaměstnanci po ukončení nějakého důležitého projektu a po dohodě se svým nadřízeným. Cílem je dočerpat energii a invenci pro další projekty.

V oboru se objevuje i snaha zkrátit pracovní týden. Umožňuje to například brněnské centrum společnosti Atlas Copco, kde zaměstnanci pracují o 2 a půl hodiny týdně méně, ovšem za plnou mzdu. „Péče o naše zaměstnance je nedílným základem naší firemní kultury a tématům duševní pohody se pravidelně věnujeme. I proto máme pracovní týden zkrácený na 37,5 hodiny týdně, což ocení nejen rodiče s malými dětmi, ale všichni, kteří si cení volného času. Za ta léta vidíme, že nám tento benefit na efektivitě nijak neubírá, kolegům tak za rok vznikne téměř dalších 5 dnů volna, takový neoficiální 6. týden dovolené,“ říká Roman Pavloušek, generální ředitel finančního centra Atlas Copco Services.

Pracovní pauza ve formě sabatiklu jako prevence syndromu vyhoření

Určitou podobou dovolené je i sabatikl, který je známý zejména z akademické sféry jako až rok dlouhé volno pro přípravu vědecké práce, sebevzdělávání nebo psychohygienu. Tato forma volna se nyní objevuje i v tradičním firemním prostředí, obvykle však jde o kratší období, nejčastěji o 1 – 3 měsíce. O sabatikl žádají většinou lidé ve chvíli, kdy cítí, že od práce potřebují dlouhodobý odpočinek, nebo když chtějí cestovat a věnovat se více svým koníčkům. V mnoha případech jím lze předejít i syndromu vyhoření. I když se ve většině případů jedná o neplacené volno, někteří zaměstnavatelé poskytují sabatikl i částečně hrazený.

Se speciální formou sabatiklu pak přišla společnost SAP, která nabízí svým zaměstnancům tzv. Social Sabbatical. V rámci placeného dvoutýdenního volna mají lidé možnost pomáhat ve vybrané charitativní či neziskové organizaci. Více než dva a půl tisíce pracovníků v Praze a v Brně tak mohou využít svých dovedností i zkušeností a pomoci řešit výzvy, kterým čelí neziskové a sociální podniky. Zároveň tak mohou vystoupit ze zažité pracovní rutiny, rozšířit si obzory a získat inspiraci pro svou další práci. SAP Social Sabbatical v ČR proběhl poprvé v roce 2021.

„Benefity spojené s volnem patří v našem oboru k těm nejžádanějším, a není divu, kreativní a inovační práce potřebuje vyvážit dostatečným volnem. Díky přístupu zaměstnavatelů v našem oboru mají zaměstnanci dostatek prostoru na dobití baterek a invence pro další projekty. I proto se daří oboru dál růst a inovovat světový byznys,“ komentuje tyto benefity Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL.


ABSL (Association of Business Service Leaders in the Czech Republic) je organizace sdružující společnosti působící v segmentu sdílených podnikových služeb, který představuje silný zdroj zaměstnanosti v České republice. ABSL vznikla v roce 2013 s cílem podporovat společnosti z oblasti podnikových služeb, sdílet best practices a pomáhat s rozvojem aktivit svých členů i jiných subjektů působících v tomto segmentu. Zároveň ABSL poskytuje podporu zahraničním investorům, kteří chtějí v ČR zřídit svá centra podnikových služeb. V současnosti v ČR působí 400 center zaměstnávajících již téměř 160 000 lidí



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688