plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  27.06.2023 09:14:29

Plzni do konce roku 2026 přibyde 304 městských nájemních bytů

Plzni do konce roku 2026 přibyde 304 městských nájemních bytů

Celkem 160 svých bytů, jejichž technický stav neumožňuje pronájem, zrekonstruuje do konce roku 2026 město Plzeň. Současně do tohoto termínu postaví 144 zcela nových bytových jednotek v několika domech ve vybraných lokalitách. Dalších 401 bytů pak radnice rozestaví či alespoň pro ně zajistí projektovou dokumentaci. Nad rámec toho jedná vedení západočeské metropole se soukromými investory o výstavbě zhruba 1500 nových bytů v nejbližších letech, z nich část by mohla být městských. Zajišťování dostupného bydlení pro občany považuje radnice za prioritu, stagnující situaci na trhu s dostupnými byty v Plzni chce řadou kroků rozhýbat. Do rekonstrukcí, ale i výstavby dá město stovky milionů korun.

„Do konce roku 2026 zajistíme 304 městských bytů, z toho 160 díky rekonstrukci. Stavět budeme například na Světovaru, v Křimicích, Červeném Hrádku, Malesicích i jinde. Vedle toho pracujeme na projektech tak, abychom v roce 2026 měli v ruce projektovou dokumentaci pro dalších 401 nových bytových jednotek, případně, aby už u některých probíhala výstavba,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Bosák. Projektová dokumentace bude v různé fázi příprav a bude na ni moci navázat nové vedení po volbách.

Městská radní Světlana Budková a náměstek Pavel Bosák

Městská radní Světlana Budková a náměstek Pavel Bosák

Podle Světlany Budkové, radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení, budou nové i opravené byty sloužit občanům města Plzně jako součást takzvaného dostupného bydlení, které je především určeno pro nejohroženější skupiny, jako jsou senioři, matky samoživitelky nebo například mladé rodiny či osoby s hendikepem. „Nejvíce nových bytů vznikne na Světovaru, kde připravujeme stavbu bloku domů pod názvem Světovar A5 a Světovar E se 40 a 34 byty. Dispozice těchto bytů budou zejména 1+kk a 2+kk. Světovar A5 má být hotov do června 2026, Světovar E do prosince 2026. Kromě toho na Světovaru připravujeme projektovou dokumentaci na zástavbu bloku A1-A4, kde se počítá se zahájením výstavby 68 bytů a prodejny do roku 2026,“ doplnila Světlana Budková. Budou o velikosti 1+kk, 2+kk a 3+kk. Všechny domy budou mít zajištěnu kapacitu na parkování.

Další nové byty vzniknou v Červeném Hrádku přestavbou kulturního domu, půjde o 18 malometrážních jednotek s dispozicí 1+kk a 2+kk o podlahové ploše 30 až 45 metrů čtverečních, hotovo má být do června 2025. Tyto byty budou sloužit zejména pro seniory a mladé lidi. „Dále v Malesicích bude vystavěn takzvaný Nový Šuferajn s 11 byty do června 2025, v ulici Průkopníků v Křimicích pak 14 nových bytů do září 2026. Zde počítáme s využitím dotací z operačního programu IROP-ITI. Celkem 17 bytů vznikne i v Kreuzmannově ulici na Zátiší,“ doplnil Pavel Bosák.

Co se týká revitalizací a rekonstrukcí městských bytů, které jsou v současné době po technické stránce nepoužitelné pro další pronájem, jsou v plánu následující akce: rekonstrukce dvou bytových domů v Tylově ulici 51 a 53 se 17 byty do prosince 2025, rekonstrukce objektu Na Jíkalce 2 s deseti byty do srpna 2025, rekonstrukce domu ve Smetanových sadech 9 s osmi byty do července 2025, rekonstrukce městských domů v Kotkově ulici s 39 byty do prosince 2025, rekonstrukce domu na adrese Bolzanova 22 s pěti byty do ledna 2025, rekonstrukce domu v Resslově 13 se 30 byty do ledna 2026, rekonstrukce domu na adrese Thámova 32 se šesti byty do prosince 2025, objektu v Tělocvičné 11 se šesti byty do prosince 2025 a rekonstrukce tří domů s 39 bytymateřskou školou v Korandově ulici do ledna 2024. I zde se v některých případech počítá s využitím národních či nadnárodních dotací. Konkrétní počty bytů a uvedené termíny vycházejí ze současné projektové přípravy, ze zkušeností předpokládaných termínů jednotlivých etap realizace staveb a může tak dojít k drobným odchylkám.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 27. 6. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688