amsp.cz (AMSP)
Práce  |  23.06.2023 08:00:44

Pojistné z dohod o provedení práce od roku 2024 - K 1. 1. 2024 by se dle současného návrhu měly změnit podmínky pro odvody pojistného na sociálním zabezpečení a na zdravotním pojištění.

K 1. 1. 2024 by se dle současného návrhu měly změnit podmínky pro odvody pojistného na sociálním zabezpečení a na zdravotním pojištění.

Pro rok 2023 platí, že do částky 10 000 se neodvádí pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění, a to bez ohledu na počtu uzavřených dohod o provedení práce v daném kalendářním měsíci. Účast na nemocenském pojištění tedy vzniká až při překročení této hranice u jednoho zaměstnavatele. Navíc při podepsání prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti dosahují uplatněné slevy na dani vyšších hodnot než odvod zálohové daně. Toto prohlášení ovšem může mít zaměstnanec podepsané pouze u jednoho poplatníka, tzn., že u ostatních zaměstnavatelů podléhá tato dohoda 15 % srážkové dani.

Zaměstnanec může následně využít možnost zahrnutí těchto dohod do jeho daňového přiznání. V případě, kdy uplatňuje zaměstnanec pouze slevu na poplatníka, nebudou tyto příjmy podléhat zdanění až to částky 205 600 .

Dle vládního návrhu konsolidačního balíčku budou od roku 2024 stanoveny dva limity v případě dohod o provedení práce:

  1. Limit pro odvody pojistného na sociálním zabezpečení a na zdravotní pojištění bude u jednoho zaměstnance stanoven ve výši 25 % průměrné mzdy.
  2. V případě práce na dohodu o provedení práce u více zaměstnavatelů bude limit pro odvody stanoven ve výši 40 % průměrné mzdy.

Při překročení těchto limitů bude zaměstnanci odvedeno pojistné. Konsolidační balíček přináší i novou evidenční povinnost týkající se dohod o provedení práce.

Tabulka níže znázorňuje porovnání současné a plánované úpravy odvodů u zaměstnance mající příjem z dohod o provedení práce u dvou zaměstnavatelů v částce 10 000 .

* Hranice pro účast na sociálním a zdravotním pojištění
** v případě zahrnutí této dohody do daňového přiznání poplatníka, který nemá jiné příjmy než příjmy z dohod, bude částka sražené daně vrácena.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

AMSP ČR sdružuje od roku 2001 na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky, živnostníky i spolky. Je hlavním reprezentantem nejširšího podnikatelského segmentu v ČR, vedle legislativy, exportu, inovací, vzdělávání a financování MSP se zaměřuje na rodinné firmy, řemeslníky, začínající podnikatele, lokální producenty a pěstitele, malé obchodní a gastro provozovny, podnikatele 55+, ženy v podnikání a podnikatele na venkově.

Více informaci na: www.amsp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688