Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  15.06.2023 05:54:32

ECB dnes opět zvýší úrokové sazby (Ranní zpráva z finančního trhu)

Zatímco americká centrální banka včera v souladu s očekáváním ponechala úrokové sazby nezměněné, u ECB dnes společně s tržním konsensem předpokládáme, že eurové měnověpolitické sazby půjdou výše o 25 bb. Příliš povzbudivá data neočekáváme v odpoledních hodinách z USA. Růst tamní průmyslové produkce zpomaluje, nijak silné nebudou ani maloobchodní tržby. Americký trh práce zůstává napjatý, nicméně první známky ochlazování začínají být patrné.

Levnější pohonné hmoty sráží americké maloobchodní tržby

Na evropském kontinentě bude dnešní klíčovou událostí zasedání Evropské centrální banky. Poté, co centrální bankéři čtyřikrát zvedli sazby o 50 bb, tentokráte počítáme s 25 bodovým zvýšením, což je i tržní konsensus a zároveň očekávání investorů na finančním trhu. Hlavním důvodem k dalšímu utažení měnových kohoutů je vývoj inflace. Ta sice zpomaluje, ve své jádrové složce nicméně zůstává vysoká a nad pěti procenty se podle nás udrží až do podzimu. ECB tak dnes se zpřísňováním měnových podmínek neskočí. V září čekáme depozitní sazbu na 4 %. Podrobněji se našemu očekávání ohledně měnové politiky ECB věnujeme ve speciálním reportu zde: https://bit.ly/3N3nEJA.

V odpoledních hodinách bude publikována série amerických indikátorů. Obáváme se, že se úplně povzbudivých zpráv nedočkáme. V případě maloobchodních tržeb se za květen obáváme poklesu prodejů osobních automobilů, negativně se zřejmě vyvíjely i tržby za pohonné hmoty (primárně ale kvůli poklesu jejich cen, neboť maloobchodní tržby se v USA reportují jako nominální), ostatní položky by měly pouze mírně růst. Vzhledem k silným dubnovým datům by ale za celé druhé čtvrtletí měla být spotřebitelská poptávka v USA solidní. To samé platí i při pohledu na produkční sféru. Po relativně silném dubnovém vzestupu průmyslové produkce bude zveřejněný květnový vzestup hodně umírněný. A červnové sentiment indikátory průmyslové aktivity z New Yorku a Philadelphie přinesou spíše nejednoznačné signály. Týdenní statistika počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti pak ukáže, že přes přetrvávající napětí na tamním trhu práce je jasné, že je pouze otázkou času, kdy se situace začne z přehřátého extrému vracet k normálu.

Dnešní ekonomický kalendář tak spíše hraje ve prospěch eura, respektive v neprospěch dolaru. Silnější společná evropská měna by pak měla pomoci i středoevropským měnám.

Fed doručil jestřábí nezvýšení sazeb, dolar posílil

Před dnešním zasedáním ECB včera euro do zveřejnění výsledku jednání FOMC posilovalo. Z ranních kotací u 1,078 USD/EUR se kurz v pozdních odpoledních hodinách pohyboval o tři čtvrtiny centu výše. Spíše než o posílení eura je ale lepší mluvit o oslabení dolaru. Před dnešním zasedáním ECB se včera eurové tržní sazby nijak zvlášť nepohnuly. To ty americké klesaly před večerním zveřejněním výsledku jednání FEDu, kde se již zvýšení úrokových sazeb nečekalo. Svou roli sehrálo i zveřejnění nižších než očekávaných cen průmyslových výrobců za květen.

Američtí centrální bankéři nakonec v souladu s očekáváním skutečně ponechali úrokové sazby nezměněné. Jinak ale bylo vyznění závěru zasedání poměrně jestřábí, což vrátilo kurz eura k dolaru zpět k 1,08 USD/EUR. Projekce členů FOMC ukázala, že do konce roku čekají ještě dvojí zvýšení úrokových sazeb. Inflace sice dle tamních centrálních bankéřů klesá, ale ne dostatečně rychle. Další nastavení měnových podmínek se bude odvíjet primárně od přicházejících dat. Podle nás bude pozornost směřovat především ke zveřejňovaným datům inflace a z trhu práce. My zatím držíme názor, že dolarové úrokové sazby již nahoru nepůjdou.

Solidnější euro na globálním trhu během včerejší evropské seance pomohlo i měnám v regionu. Česká koruna díky tomu přerušila sedm dní trvající trend svého oslabování. Zatímco první ranní kotace se pohybovaly u 23,90 CZK/EUR, v odpoledních hodinách to již bylo poblíž 23,75 CZK/EUR. Před začínající mediální karanténou se ještě pro Bloomberg vyjádřil viceguvernér ČNB J. Frait. Podle něj v posledních týdnech důvody pro zvýšení úrokových sazeb dále zeslábly.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

26.10.2023ECB dnes ponechá úrokové sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.09.2022ECB dnes znovu zvýší sazby (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688