Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  14.06.2023 15:52:30

Hradec Králové plánuje investice do svých škol za stovky milionů korun

Základní a mateřské školy v Hradci Králové by se v příštích letech měly dočkat postupné modernizace svého technického a materiálního zázemí. Hradecká radnice eviduje potřebné investice do školských budov v souhrnné výši přesahující jednu miliardu korun. Některé akce již město intenzivně chystá a jsou v různém stadiu připravenosti. Další investice plánuje vedení města zařadit do rozpočtových výhledů na příštích několik let a zahájit jejich projektovou přípravu.
Tisková zpráva

„Se všemi ředitelkami a řediteli městských škol jsme individuálně projednali investiční požadavky, co jejich školy potřebují a co je limituje. Nedostatečné jsou především prostorové kapacity, které v důsledku snižují kvalitu výuky, protože není možné dělit děti na více výukových skupin, dále na řadě škol chybí kvalitní sportovní infrastruktura a dostatečné zázemí pro pedagogy. Obecně mají hradecké školy kvalitně vybavené kuchyně a školní jídelny, byť i zde máme co zlepšovat,“ uvedla hradecká primátorka Pavlína Springerová, do jejíž gesce oblast školství patří.

Pro možnou realizaci některých větších investic bude pro město důležitý a strategický objekt ve školském areálu v Lipkách, v jehož části v současnosti nemá sídlo žádná základní škola a radnice zde připravuje výměnu oken. „Jde o zázemí pro ty školy, které v průběhu stavebních prací musí výuku přesouvat jinam. V tomto končícím školním roce zde fungoval druhý stupeň ZŠ Úprkova, kde se finišuje s nástavbou. Na podzim příštího roku se sem dočasně přestěhuje část školy z Malšovy Lhoty,“ vysvětluje primátorka. V roce 2024 chce totiž město zahájit práce na přístavbě této školy za zhruba 41 milionů korun. Generální opravou by příští rok měly projít šatny a rozvody v ZŠ Sever, zahájit by se měla rekonstrukce mateřské školy Kamarád.

V dalších letech město Hradec Králové plánuje například stavbu sportoviště v areálu školy ve Svobodných Dvorech, rekonstrukci ZUŠ a ZŠ v Habrmannově ulici s odhadovanými náklady za 120 milionů korun nebo stavba nové mateřské školky Podzámčí II za zhruba 130 milionů korun. V příštím roce by mělo dojít k zahájení projektové přípravy nové jídelny ZŠ Kukleny, jejíž náklady se odhadují na zhruba 64 milionů. „Takto velkých projektů připravujeme více než dvacet, vedle nich jde do škol v rámci menších akcí či běžné údržby další desítky milionů korun ročně. Vše bude pochopitelně o možnostech rozpočtu města, dotačních titulech a připravenosti jednotlivých akcí,“ říká investiční náměstek primátorky Lukáš Řádek.

Největší současnou investiční akcí města v oblasti školství je první etapa rekonstrukce ZUŠ Střezina. „Na konci loňského roku byl dokončený objekt výtvarného oboru, nyní se kompletně renovuje taneční pavilon a dostavována spojovací chodba. Práce zde zatím probíhají podle stanoveného harmonogramu. Přibližně od začátku června se budova zatepluje, během letních měsíců pak počítáme s dokončením rozvodů a provedením nových omítek. Na podzim je pak nachystána pokládka speciálních podlah do několika sálů,“ přibližuje náměstek primátorky pro oblast městských investic Lukáš Řádek. První etapa, která vychází na 92,2 milionu korun, bude dokončena v závěru letošního roku.

S blízkým dokončením rozsáhlých stavebních prací počítá základní škola Úprkova. Zde došlo ke kompletní rekonstrukci pavilonu za historickou budovou školy. Dispozičně upraveny byly některé místnosti v přízemí a prvním patře budovy. Řemeslníci vyměnili inženýrské sítě, zhotovili nové podlahy, vnitřní omítky, vybudovali také nové sociální zařízení. „Výraznou změnou v rámci této rekonstrukce je nástavba odborných učeben včetně zelené střechy s terasou a venkovní odbornou učebnou,“ popisuje náměstek Řádek. K celé rekonstrukci přibyla také výstavba výtahu, aby byl zajištěn plně bezbariérový přístup. Celkem práce vycházejí na 74,4 milionu korun. Během prázdnin projde rekonstrukcí také přilehlé sportoviště. Hřiště na basketbal bude předělané, nový vzhled získá i víceúčelové hřiště a opraví se běžecká dráha. Vše doplní nový prostor pro vrh koulí a stoly na stolní tenis. Veškeré stavební práce na budově zde budou dokončeny v průběhu srpna. Výstavba nového hřiště s uvedenými sportovními plochami bude probíhat v podzimních měsících.

Do konce srpna by podle smlouvy měla být hotová rekonstrukce v Základní škole Svobodné Dvory. Od začátku dubna 2021 tu probíhají stavební práce. Velká část z nich již byla dokončena, jedná se například o nový vstupní vestibul, šatny nebo kabinety a sborovnu v podkrovních prostorách školy. Vybudovány byly také nové odborné učebny spolu s výtahem zajišťujícím bezbariérovost. „Bohužel v tomto případě došlo k několika neočekávaným problémům. Zhotovitel, který zahájil tuto rekonstrukci, zanikl během rozestavěného díla, respektive společnost skončila v insolvenci. Obratem proto byla vytvořena pasportizace a aktualizace zadávací projektové dokumentace, která sloužila jako podklad pro nové výběrové řízení na nového zhotovitele. Ten v září loňského roku dokončil kabinety, sborovnu v podkrovních prostorách a chráněnou únikovou chodbu u schodiště. Do konce letošního srpna má být podle smluvních podmínek hotová také přístavba s novými odbornými učebnami a výtahem. Bohužel během stavebních prací na části výtahové šachty město zjistilo, že nebyl zcela dodržen přesný postup podle projektové dokumentace a muselo tak dojít k jejich pozastavení. Tuto věc se nám již se zhotovitelem podařilo zajistit a vykomunikovat a práce tak opět od poloviny května pokračují. V tomto týdnu jsme navíc obdrželi harmonogram prací na prázdniny, kdy stavební společnost předpokládá dokončení díla a kolaudaci do srpna letošního roku,“ vysvětluje náměstek Řádek.

Zodpovídá: Bc. Barbora Petrovićová
Vytvořeno / změněno: 14.6.2023 / 14.6.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688