V4 Group (V4 Group)
Daně a účetnictví  |  23.05.2023 15:31:16

Splatnost daně z nemovitosti se blíží. Zkontrolujte si schránky, i ty datové

Přiznání k dani z nemovitých věcí se podává do konce ledna, a to v případě, že jste loni koupili, vystavěli, zdědili, nebo přestavěli nějakou nemovitost. Pokud vlastníte nemovitost delší dobu a daňové přiznání jste v minulosti podali, během května vám do schránky přijde složenka s konkrétní výší daně z nemovitosti.

Na celém formuláři modrého daňového přiznání je příjemná jedna věc - podáváte ho jednou, a když v dalších letech nic nepřikoupíte, nepřistavíte, nezdědíte,.... budete jen platit, vyplňovat papíry už nebude nutné. Méně příjemné je, že když jste majitelem několika nemovitostí v různých krajích, budete podávat hned několik přiznání - vždy v příslušném kraji,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group.

Kdo má letos nově zřízenou datovou schránku, měl by si zkontrolovat, zda mu informace o výši daně z nemovitosti nepřišla právě tam. Výše daně z nemovitých věcí se každý rok mění. Důležitý pro výpočet konečné částky je totiž koeficient, který stanovují zastupitelé jednotlivých obcí.

V případě, že chcete dohledat, jaké koeficienty se vztahují na vaše nemovitosti, najdete je podle parcelních čísel v kalkulačce na http://adisreg.mfcr.cz/.

Nemovitost jste darovali? Informujte finanční úřad

Jestliže jste prodali či darovali nemovitost (a v daném kraji vám žádná jiná nezbyla), nebudete podávat žádné “nulové” přiznání. Musíte však finančnímu úřadu oznámit, že jste nemovitost prodali. Není na to žádný formulář, stačí napsat zprávu “volnou formou”.  Úřad za prohřešek pokuty ve skutečnosti nevystavuje, ale rozhodně je lepší finanční úřad o této skutečnosti informovat,“ radí Michal Jelínek z V4 Group.

Co když složenka nepřijde?

Vlastníci nemovitosti, u kterých se během loňského roku nic nezměnilo, očekávají v průběhu května složenku s výší daně z nemovitých věcí. Může se stát, že ale složenka nepřijde ani do datové schránky.

Poplatníci daně z nemovitých věcí nedostávají složenky najednou. Pořadí záleží na tom, v jakých lokalitách nemovitosti máte. Pokud vlastníte nemovitosti spadající pod vícero finančních úřadů, dostanete složenku do schránky mezi posledními. Jestliže nebudete mít ve schránce složenku ani ke konci května, kontaktujte územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu. Tak zjistíte přesnou výši daně, kterou máte zaplatit,“ doporučuje Michal Jelínek.

Konsolidační balíček mění i daň z nemovitých věcí

konsolidačním balíčku je také zahrnut návrh na změny v dani z nemovitých věcí. Součástí sazby daně bude tzv. státní koeficient ve výši 1, jehož inkaso bude 100% příjmem státu. Vláda chce také zavést inflační koeficient, který by se mohl promítnout v platbě daně od roku 2025. 

Daň z nemovitosti bude vyšší. “Daň z nemovitých věcí je u nás oproti valné většině států Evropské unie a OECD výrazně nižší. Její zvýšení dopadne především na společnosti investující do nemovitostí, kterým skokově narostou náklady. Co se týče dopadu na domácnosti, zvýšení daně z nemovitostí na dvojnásobek by nemělo mít zásadnější vliv na poptávku po bydlení. I po navrženém zvýšení nepůjde o zásadní položku pro domácnosti,” komentuje Michal Jelínek.

V4 Group

V4 Group je poradenská skupina sdružující právní poradce, daňové konzultanty, auditory a účetní. Našim klientům nabízíme komplexní poradenské služby při vykonávaní jejich každodenních činností jako i řešení náročných obchodních transakcí.

Skupina V4 Group působí v České republice, Slovenské republice, Polsku a Maďarsku.


Více informací najdete na: www.v4group.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688