Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  09.05.2023 19:03:43

Energetika, úspory a investice tematicky ovládly jednání královéhradecké tripartity

9. 5. 2023

Představitelé kraje v čele s hejtmanem Martinem Červíčkem, zaměstnavatelé i odbory diskutovali o novinkách a aktuálních problémech v ekonomické a sociální oblasti na prvním letošním zasedání Tripartity Královéhradeckého kraje. Přítomní se seznámili se současným krajským vývojem na úřadech práce, v sociální péči, zdravotnictví, vzdělávání, dopravě a v cestovním ruchu.

S tématy jednání celostátní tripartity seznámil účastníky hejtman Martin Červíček. „Požadavky firem, odborů i kraje se projednávají jak na republikovém zasedání tripartity, tak i při setkáních krajů s vládními představiteli. Klíčovými tématy celostátní tripartity byly a také na dalším jednání budou energie a snahy o stabilizaci veřejných financí. Shodli jsme se, že energetickou krizi nelze v žádném případě považovat za ukončenou. Uděláme všechno pro to, aby kvůli různým energetickým opatřením nedocházelo k dalšímu zdražování elektřiny a pohonných hmot. Diskutovali jsme zejména o problematice emisních povolenek, blížícím se zákazu prodeje automobilů se spalovacím motorem a chystané přísnější evropské emisní normě pro automobily. Prvořadým úkolem pro nejbližší měsíce pak je stabilizace veřejných financí, a to prostřednictvím úspor i daňových změn. Na krajské i celostátní úrovni také proběhnou jednání k tolik potřebné důchodové reformě,“ uvedl hejtman Červíček.

V rámci dalších diskuzních témat hejtman Červíček také upozornil na úsilí kraje o zachování dětských ozdravoven či na snahu o systematické (celorepublikové) řešení nedostatku pediatrů a stomatologů. Dále zdůraznil význam investic a společně s příslušnými radními zmínil klíčové dopravní investice, které mají být letos v rekordní výši, a probíhající i plánované rozsáhlé investice do nemocnic.

V sociální oblasti vedení kraje diskutovalo s hosty zejména o postupném přechodu z ústavní péče, v případech, kdy je to vhodné, na menší zařízení komunitního typu a posilování terénních služeb. Dále přítomní obdrželi informaci, že v kraji panuje spokojenost zdravotnických odborů s platy a že kraj nemá zásadní problém s nedostatkem zdravotních sester. Kraje se příliš nedotkl ani celostátní problém s velkým převisem uchazečů o středoškolské studium a v poslední době zaznamenává růst zájmu o odborné středoškolské vzdělání. Velkým problémem však je nedostatek některých učitelů ve stavebnictví i dalším odborném vzdělávání. V neposlední řadě se účastníci seznámili s informacemi o rekonstrukcích krajských silnic, o spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic, o probíhajících přípravných pracích na přeložce silnice do Velkého Poříčí či na obchvatu Náchoda a také o modernizaci vlakové dopravy.

Součástí jednání královéhradecké tripartity byla také diskuze, které tematicky dominovala energetika. Účastníci prvního letošního jednání se dohodli na dalším brzkém setkání, a to zejména kvůli chystanému vládnímu úspornému balíčku.

Fotogalerie

  • Energetika, úspory a investice tematicky ovládly jednání královéhradecké tripartity
  • Energetika, úspory a investice tematicky ovládly jednání královéhradecké tripartity
  • Energetika, úspory a investice tematicky ovládly jednání královéhradecké tripartity
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688