OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Práce  |  27.04.2023 15:28:59

Ve vedoucích pozicích je méně než jedna třetina žen - Německo

 Německo: Ve vedoucích pozicích je méně než jedna třetina žen

Zastoupení žen v řídích pozicích je jedním z indikátorů rovného zacházení. V roce 2021 byl podíl žen na vedoucích postech v Německu ovšem jen 29 %, což bylo výrazně pod úrovní celkového zapojení ženského pohlaví na výdělečné činnosti (47 %). Podíl žen ve vedoucích pozicích se ovšem liší obor od oboru

Jak sdělil začátkem března Spolkový statistický úřad ve Wiesbadenu, nejvyšší zastoupení žen v řídících rolích je v sektoru výchovy a vzdělávání, kde jsou naopak pozicemi vedoucích pověřovány ženy ve 2/3 případů (přesně v 67 %). Znamená to, že tato kvóta prakticky odpovídá zaměstnanosti žen v této sféře (71 % výdělečně činných jsou ženy). V oborech zdravotnictví a sociální služby pracuje rovněž převaha žen nad muži v řídících pozicích (61 %). Zastoupení pracovnic v těchto oblastech je 77 %.

Relativně nižší „výskyt“ žen-vedoucích je v sektoru služeb: i když zastoupení žen pracujících zde je 50 %, pouze 26 % řídících pozic držely v roce 2021 ženy. K řídícím pozicím ve firmách a společnostech patří v tomto smyslu členky představenstva, jednatelky menších entit, dále vedoucí odborů velkých podniků a vedoucí pozice v obchodu, ve výrobě, službách a ve správě.

Porovnání s EU

Také v rámci celého prostoru EU jsou ženy zastoupeny ve vedoucích rolích podprůměrně. V roce 2021 činilo jejich zastoupení ve vyšších funkcích 35 %. Nejvyšší byl podíl žen-šéfek ve zdravotnictví a v sociálních službách (67 %), a dále pak ve výchově a vzdělávání (64 %). Naopak nejnižší zastoupení měly na řídících pozicích ženy ve stavebnictví (14 %) a ve zpracovatelských řemeslech (21 %).

V rámci EU měly nejvyšší zastoupení žen-vedoucích Lotyšsko (46 %) a Švédsko s Polskem (po 43 %), dále Estonsko (41 %). Další země hranici 40 % už nepřekročily. Naopak na chvostu co do zastoupení žen v šéfovských pozicích je Kypr (21 %), Lucembursko (22 %) a Nizozemsko (26 %). Je třeba ovšem upozornit, že v Německu a v Nizozemsku byl v roce 2021 nadprůměrně vysoký podíl žen pracujících na dílčí úvazky.

Ženy jsou stále vzdělanější

Doposud se příliš do postavení v pracovní hierarchii nepropsal fakt, že roste vzdělanostní náskok žen před muži. Profesní kvalifikace žen v EU neustále dlouhé roky stoupá. V roce 2021 mělo 47 % žen ve věku 25-34 let dosažený akademický (terciální) stupeň vzdělání, zatímco u mužů ve stejném věkovém rozpětí byl tento podíl 36 %. V roce 2002, kdy byl tento indikátor sledován poprvé, mělo akademické vzdělání 25 % žen a 21 % mužů. V Německu do terciálního stupně vzdělání patří mimo univerzitní a vysokoškolské tituly také vyšší kvalifikační stupně u profesního dalšího vzdělávání, které v řadě jiných zemí spadá pod vysokoškolská studia.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688