Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  30.03.2023 15:53:50

Premiér Fiala a generální tajemník OECD představili v Praze Hospodářský přehled pro ČR 2023

Předseda vlády ČR Petr Fiala a generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Mathias Cormann představili 30. března 2023 v Praze Hospodářský přehled pro ČR 2023 a také historicky první Přehled o veřejné správě v ČR.

Hospodářský přehled pro ČR 2023 shrnuje vývoj a současný stav české ekonomiky. Zaměřuje se na klíčové makroekonomické a strukturální výzvy, včetně například přechodu na bezuhlíkovou ekonomiku a jeho sociálních, regionálních či odvětvových dopadů, a dává doporučení, jak se s těmito výzvami, co nejlépe vypořádat. Zpráva zmiňuje mj. potřebu zajištění dlouhodobé fiskální udržitelnosti, boj proti inflaci či problém stárnutí populace.

Premiér Fiala zdůraznil, že OECD v obou zprávách velmi dobře vystihla hlavní výzvy, kterým ČR čelí a že jí navržená doporučení jdou přesně tím směrem, kterým postupuje i vláda. „Hospodářský přehled pro ČR, který zde dnes pan generální tajemník představil, zmiňuje řadu témat. Pro českou vládu a českou společnost je určitě důležité, že potvrzuje, že je nezbytně nutné provést některé klíčové reformy. A jsou to ty reformy, na kterých naše vláda v tomto období intenzivně pracuje – důchodová reforma, veřejné finance či zelená modernizace,“ uvedl premiér Fiala.

Přehled o stavu veřejné správy, který byl v pro ČR představen poprvé, pak přináší nezávislou analýzu jejího stavu a na základě znalostí nejnovějších trendů a příkladů dobré praxe z jiných zemí doporučuje, jak v celé řadě oblastí zefektivnit její fungování. „Témata tohoto Přehledu jsou velmi úzce provázána s naší Koncepcí rozvoje veřejné správy do roku 2030, proto bude možné snadněji upřesnit nebo navrhnout opatření, abychom dosáhli lepšího fungování veřejné správy, ať už v denním kontaktu s občany, nebo při řešení krizových situací, které mohou přijít,“ řekl premiér.

Předseda vlády rovněž zdůraznil, že si váží členství ČR v OECD a dlouhodobé a velmi užitečné spolupráce s organizací. „Jsme přesvědčeni, že role této silné skupiny podobně smýšlejících zemí je v měnících se geopolitických podmínkách a při všech těch výzvách a krizích, kterým čelíme, možná ještě důležitější než byla v minulosti,“ dodal předseda vlády.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688