Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  21.02.2023 07:36:10

Sentiment se zlepšuje na obou březích Atlantiku (Ranní zpráva z finančního trhu)

Předběžné únorové statistiky PMI v průmyslu a ve službách ve velkých evropských zemí i v eurozóně jako celku ukážou na pokračující zlepšování nálady, zejména ve světle klesajících cen energetických komodit na burzách. Stejný závěr by měl přinést i německý ZEW index očekávání investorů. Vše by mělo podpořit globální náladu na trzích.

Zejména pokles cen na komoditních trzích zlepšuje náladu evropských domácností i firem

Dnešek bude ve znamení zveřejnění celé řady předstihových indikátorů z obou stran Atlantického oceánu. Všechny by měly ukázat na pokračující zlepšování sentimentu. Tento příspěvek k vyššímu apetitu k riziku by měla ocenit i společná evropská mněna na trhu s dolarem, a podporu by díky tomu měly mít i středoevropské měny. V případě české koruny ale vnímáme, zejména ze střednědobého hlediska, prostor pro její další posílení jako omezený.

Důvěra v budoucí ekonomický vývoj roste jak u spotřebitelů, tak i podnikatelů. Potvrdit by to měl jak německý ZEW index očekávání investorů, tak PMI z průmyslu i ze služeb za velké evropské země i eurozónu jako celek. A zlepšení by mělo být patrné i ve Spojených státech. Významný vliv na to má snížení nejistoty spojené s energetickou krizí. Černé scénáře ohledně fyzického nedostatku energií na evropském kontinentu se nerealizovaly. Naplněnost plynových zásobníků je díky mírné zimě stále vysoká, stejně tak se podařilo najít nové zdroje dodávek ve formě zkapalněného zemního plynu (LNG). V důsledku toho cena plynu i elektřiny na velkoobchodních trzích klesla na předválečné úrovně. K optimismu pomáhá i oproti očekávání lepší vývoj ekonomik ve druhé polovině loňského roku. Řada z nich se tak nakonec vyhnula recesi. Pozitivním faktorem je rovněž skutečnost, že ve většině zemí inflace pravděpodobně dosáhla vrcholu a dále by už měla postupně klesat. Podnikatelé v průmyslu pak vítají významné odeznění problémů v dodavatelských řetězcích, které vedlo k obnovení dodávek výrobních vstupů. V souhrnu by tak tyto indikátory měly dávat šanci na částečné oživení ekonomik na začátku letošního roku. K oživení globální ekonomiky by měly pomoci silné trhy práce na obou stranách Atlantiku, stejně tak i zrušení covidových restrikcí v Číně.

Koruna na úvod týdne v klidu

Prezidentský den v USA a zavřené tamní trhy se podepsaly i na včerejší nízké obchodní aktivitě i během evropské seance. Kvůli svátku byl samozřejmě prázdný americký kalendář, ani ten evropský toho ale příliš nenabídl. Evropská spotřebitelská důvěra za únor zaznamenala mírné zlepšení, které ale bylo plně očekáváno. Na trhu eura s dolarem tak včera panoval vesměs klid, euro pouze mírně oslabovalo pod hladinu 1,07 USD/EUR.

Svátek v USA poznamenal i obchodování s domácí měnou. Úvod týdne tak byl na trhu koruny s eurem ve znamení minimální obchodní aktivity a zároveň nízké volatility, když se kurz prakticky po celý den držel přilepený těsně nad hladinou 23,70 CZK/EUR. Obdobně na tom byl maďarský forint. Pouze polský zlotý včera vykazoval tendence k posilování. A to navzdory zveřejnění spíše horších dat tamní lednové průmyslové výroby i nižší zaměstnanosti. Co naopak tržní konsensus překonalo, tak to byl lednový růst mezd. Ceny průmyslových výrobců za první měsíc letošního roku pak skončily v souladu s očekáváním trhu.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688