Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  08.12.2022 06:20:00

Přídavky na děti 2023: od ledna se zvýší přídavky o 200 Kč měsíčně a rozšíří se okruh lidí, kteří na přídavek dosáhnou. Rodina se dvěma malými dětmi a měsíčním příjmem 44.000 Kč letos nárok nemá, ale od roku 2023 může dostat 2.660 Kč měsíčně

Poslanci na začátku prosince schválili návrh vlády na zvýšení přídavku na dítě o 200 a zvýšení částek životního minima. Novelu musí ještě schválit senát a podepsat prezident, ale předpokládá se, že legislativní proces bude ještě letos dokončen a zvýšení přídavku bude platit od ledna 2023.

Přídavek na dítě je dávkou poskytovanou na úhradu potřeb nezaopatřeného dítěte rodinám s nižšími příjmy. U dětí nezletilých je dávka vyplácena rodičům či opatrovníkům, děti zletilé si o dávku žádají samy. Podrobnosti o přídavku na dítě píšeme TADY.

Nárok na přídavek na dítě vzniká rodinám, jejichž příjem nepřevyšuje 3,4násobek životního minima. Navrhovaným zvýšením částek životního minima se od roku 2023 rozšíří okruh lidí, kteří na přídavek na dítě dosáhnou. Přídavek na dítě je příjmově testovaná dávka (nárok na dávku závisí na výši čistého měsíčního příjmu rodiny, resp. společně posuzovaných osob, za poslední čtvrtletí a příjem se také dokládá), ovšem nezkoumají se úspory či majetek rodiny. Zde píšeme více informací o společně posuzovaných osobách.

Několik příkladů maximálního měsíčního příjmu rodiny, aby vznikl nárok na přídavek na dítě v roce 2023 vs. 2022:

 

 










 

Pro vaši konkrétní situaci můžete použít naši kalkulačku přídavků na děti 2023, která vám po zadání členů rodiny (společně posuzované osoby) a čistého měsíčního příjmu rodiny za předchozí čtvrtletí spočítá, zda na přídavek máte nárok a v jaké výši vám bude náležet, podle parametrů navrhovaných na rok 2023.













Pokud žadateli vznikne nárok na přídavek na dítě, jeho výše je vyplácena ve třech úrovních v závislosti na věku dítěte/dětí, a to buď v základní nebo o 500 zvýšené částce. Nárok na zvýšené částky přídavku vzniká, pokud je alespoň jeden z rodičů dítěte je pracující", tedy měl příjmy ze zaměstnání nebo podnikání, pobíral dávky nemocenského nebo důchodového pojištění, pobíral podporu, dostával příspěvek na péči o osobu do 18 let věku nebo pobíral rodičovský příspěvek po vyčerpání mateřské. Od roku 2023 se dle návrhu novely zákona všechny částky přídavku na dítě zvýší o 200 měsíčně, což představuje nejednotné zvýšení v různých úrovních příspěvku o 15 - 32 %.


 

 

 

 

 

 

 Situační příklad:

Manželé se dvěma malými dětmi (obě děti do 6 let) mají společný čistý měsíční příjem 44.000 , jeden z rodičů pobírá mzdu ze zaměstnání a druhý rodičovský příspěvek.

Rok 2022: manželům nevznikl nárok na přídavek na dítě, jelikož je jejich příjem vyšší než 3,4 násobek jejich životního minima (hraniční příjem 43.554 je překročen).

Rok 2023: manželům vznikne nárok na přídavek na dítě (hraniční příjen 45.798 není překročen) a mají nárok na přídavky zvýšené o 500 , celkově ve výši 2.660 měsíčně.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688