Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Státní rozpočet  |  01.12.2022 15:05:38

Státní rozpočet na cestě k 375mld. deficitu

V listopadu tradičně dochází k razantnějšímu prohloubení deficitu, kdy zaostává příjmová strana, a naopak výdajová získává na tempu, a jinak tomu nebylo ani letos. Deficit se tak prohloubil na 337,1 miliardy , což je zhruba o 50 mld. navíc (v záporu) proti konci října. Vzhledem k tomu, že v roce 2020 dosáhl finální deficit 367 mld. , nabízí se na první pohled srovnání s ním. Tehdy v listopadu saldo dosahovalo 341,5 mld. . Trajektorie tak zůstává velmi podobná, spíše ve směru mírně nižšího deficitu, než který je aktuálně vládou naprojektovaný. Celkově jde o třetí nejhorší listopadový výsledek, kdy kromě roku 2020 byla situace horší už jen v loňském roce. Tehdy na konci listopadu dosahoval deficit více jak 400 mld. , finální záporné saldo na konci prosince pak bylo ještě zhruba o 20 mld. vyšší.

Před závěrečným měsícem letošního roku došlo v meziročním srovnání k růstu na obou stranách rozpočtu. Zatímco příjmy SR vzrostly meziročně o 7,2 % (+95,5 mld. ), výdaje rostly o 1,8 % (29,0 mld. ).

Obrázek na příjmové straně je podobný jako v předchozích měsících. Vyčnívá tak především růst inkasa daně z přidané hodnoty (+16,1 %, +43,6 mld. ), kde je ale zajímavé pozorovat postupné snižování meziročního přírůstku. V říjnu činil meziroční nárůst 18,5 %, v září 18,3 %, v srpnu pak 18,6 %. Vývoj odráží kombinaci poptávky domácností a inflace, kdy z listopadového snížení lze odhadovat, že již dochází k určitému ochlazování na jedné, nebo spíše obou stranách této rovnice.

Na straně výdajů svítí také již klasické položky, kde významnou roli hrají především výplaty důchodů, které meziročně rostly o 8,1 %, což odpovídá 28,6 mld. . Dalších 11,6 mld. navíc (+13,7 %) proti loňskému rozpočtu představují výdaje států na platby veřejného pojištění za tzv. státní pojištěnce. To je dáno zvýšením plateb, i větším počtem těchto pojištěnců, mj. v důsledku příchodu uprchlíků z Ukrajiny. Naopak stejně jako po celý letošní rok ve prospěch nižších výdajů hrají především transfery podnikatelům, které jsou díky loňské covidové pomoci nižší o 56,2 % (-57,9 mld. ).

Celkový listopadový obrázek nepřinesl větší překvapení a rozpočet poměrně přesně směřuje k 375mld. deficitu. Zpomalení růstu u inkasa DPH je dobrou zprávou pro ČNB, kde jak zpomalení poptávky, tak snížení inflace představují žádoucí směr, který teoreticky může uspíšit diskuzi o snižování sazeb. Vzhledem k dále vysoké inflaci, která bude dvouciferná i v první části příštího roku ale neočekáváme, že by snížení přišlo dříve než v Q3’23. Co se týká samotného rozpočtu, pro příští rok byl poslanci schválen plán vlády pro hospodaření se schodkem ve výši 295 mld. , tedy o 80 mld. nižším než v letošním roce. K podpisu ho dostane Miloš Zeman, který na začátku listopadu nepodepsal návrh pro letošní rok, jeho veto ale bylo ale v průběhu měsíce přehlasováno poslanci.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688