Akcie ve světě  |  21.10.2022 17:49:57

Past, nebo investiční příležitost? - Polovodičová krize

Stejně jako auta nemohou jezdit bez oleje v nádrži nebo bez nabité baterie, nemůže se trh s novými technologiemi rozvíjet bez křemíkových integrovaných obvodů. Tyto čipy vyžadují obrovské výdaje na vývoj a speciální výrobní podmínky. Svět čelil perspektivě konkurence o strategické dodávky polovodičů, která může určovat tempo technologického rozvoje a konkurenceschopnost podniků na trhu nových technologií.

Poptávka po nových technologiích a zařízeních začala v prostředí celosvětové recese a inflace slábnout a trh s polovodiči čelil vyhlídce na pokles v důsledku sankcí uvalených na jeho největšího spotřebitele, Říši středu. Ohrožen čínskou intervencí se do centra pozornosti dostal Tchaj-wan, který je stále centrem světové výroby čipů. Vytváří strach, který zavládl na trhu polovodičů, investiční příležitost?

Trh s polovodiči ovlivňuje řadu různých odvětví od her, počítačů a chytrých telefonů až po průmysl a automobilový průmysl. Z grafu vyplývá, že největší problémy může mít kvůli nedostatku trh s osobními počítači, konzolemi, automobilový průmysl a zařízení pro drátovou komunikaci. Většina problémů s nedostatkem čipů se pravděpodobně začne řešit počátkem příštího roku. Nejtěžší situace s čipy může být v odvětví osobních počítačů, kde náročné technologie mohou vyvolat trvalý tlak na dodávky 3 a 5 Nm technologií, především z Tchaj-wanu, který je ohrožen konfrontací s Čínou. Zdroj: Analýza společnosti Gartner

USA se zaměřují na domácí výrobu

Globalizovaný svět fungoval a dodávky čipů nepředstavovaly problém, který by podpořil marže výrobců, dokud Čína nezačala představovat významnou bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy a globálním dodavatelským řetězcem neotřásla pandemie koronaviru. Po mnoho let technologičtí giganti se sídlem v USA přesměrovávali výrobu čipů na Tchaj-wan, aniž by se obávali možné konfrontace nebo nároků Pekingu na tento ostrov.

Situace se však změnila s vzestupem Číny. Napětí se nezmírnilo a prezident Si Ťin-pching na říjnovém summitu Komunistické strany Číny zdůraznil, že si Čína vyhrazuje právo použít sílu proti Tchaj-wanu, který považuje za nedílnou součást svých státních hranic. Bidenova administrativa zase přislíbila vojenskou pomoc v případě agrese ze strany Říše středu; Spojené státy navíc pracují na návrhu zákona o pronájmu půdy, který by Tchaj-wanu umožnil přímý pronájem amerického vojenského vybavení za podmínek desetiletého splácení. Trh s čipy se stal mimořádně citlivým na eskalaci geopolitického napětí.

Není divu, že se technologický trh obává kolapsu; vždyť tchajwanské továrny na polovodiče zajišťují téměř 65 % celosvětových dodávek polovodičů, včetně 90 % dodávek 7nm a menších čipů používaných v nejmodernějších technologiích. Na ostrově se konsoliduje téměř 60 % tržeb světového trhu s polovodiči a právě sem zatím přesunuli výrobu giganti ze Silicon Valley. Čína je již od tchajwanských dodávek téměř zcela izolována, USA se obávají technologického zbrojení Pekingu a nechtějí jej stimulovat nejnovější generací čipů. 

Výrobcům čipů neprospívají sankce, které je připravují o přístup na čínský odbytový trh. Koneckonců Čína je největším spotřebitelem čipů, v roce 2020 utratí 350 miliard dolarů, což je více než za dovoz ropy. Čínská výroba čipů představuje pouhých 5 % světové produkce a nestačí k nasycení domácího trhu. Čína je navíc odsouzena k dovozu nejmodernějších čipů, protože její technologie zatím neumožňuje masovou výrobu polovodičů používaných v počítačích, noteboocích nebo chytrých telefonech.

Republikáni proti čipům a Science ACT

Demokratická strana, která má v současné době většinu v obou komorách Kongresu, prosadila zákon Chips and Science ACT, který má podpořit americký trh s polovodiči částkou téměř 52 miliard dolarů, jež půjde na výzkum a obnovu průmyslu čipů v USA. Návrh zákona se setkal s kritikou republikánů, kteří hlasovali proti němu a obvinili jeho autory, že v době inflace odčerpávají veřejné prostředky, přetěžují rozpočet a neposkytují dostatečné záruky proti vlivu čínského kapitálu. v listopadu se budou konat volby v polovině volebního období, které by mohly vrhnout více světla na polovodičový sektor a vztahy Pekingu s Washingtonem.

Lze odhadnout, že vítězství republikánů ve volbách do Sněmovny reprezentantů a Senátu se pravděpodobně setká s negativní reakcí amerických výrobců čipů, ačkoli potřeba postupného přesunu výroby čipů z Tchaj-wanu do USA se zdá být oprávněnější než kdy jindy. Nebude to však bez dopadu na marže hlavních hráčů, protože to vyžaduje finanční výdaje a specifické odvětví vyžaduje mnohaleté investice. Vybudování továrny se snadným přístupem k materiálům trvá až dva roky a vzhledem k nákladům a koordinaci celého dodavatelského řetězce se náklady obvykle vrátí až po dalších pěti letech, což je hlavní důvod, proč se trh zdráhá opustit služby nabízené výrobními závody na Tchaj-wanu.

 Geopolitické tlaky již pocítili téměř všichni giganti v odvětví, od Intelu přes AMD až po jihokorejský Samsung. Američané nadále obchodují s kartami a Tchaj-wan není schopen vyrábět sám bez amerického know-how a chráněného duševního vlastnictví. Blokády vývozu do Číny zatěžují zakázkové knihy předních výrobců. graf ukazuje, jak v průběhu let roste role trhu polovodičů na Tchaj-wanu, v Číně a Jižní Koreji na úkor "starých ekonomik" Evropy, Spojených států a Japonska. Stojí však za povšimnutí, že výroba na Tchaj-wanu a v Koreji probíhá pouze díky technologické podpoře a intelektuální hodnotě ze strany USA, zatímco Čína stále není schopna vyrábět čipy ve špičkové technologii pod 10 Nm, takže se uplatňují pouze v automobilech nebo v sektoru spotřební elektroniky a domácích spotřebičů. Zdroj: Deloitte

Investiční příležitost?

Zaměřili jsme se na trh polovodičů a vybrali jsme dvě kótované společnosti, které ve srovnání s ostatními společnostmi v odvětví vykazují v letech 2020 a 2021 nejsilnější růst tržeb, silnou hotovostní pozici a vysokou úroveň čistého zisku. Obě společnosti mají relativně malé zadlužení, ačkoli výše dluhu v technologickém průmyslu skokově vzrostla v důsledku růstu úrokových sazeb a nákladů na financování. Filadelfský polovodičový index PSI, který měří průměrné ceny akcií 30 největších amerických čipových společností, se letos propadl o téměř 50 %, přičemž 38 % poklesu připadá na rok 2022, což představuje největší anualizovaný pokles od finanční krize v roce 2008. průměrný poměr ceny a zisku společností indexu PSI je 14,5, což představuje 11% odchylku od historického průměru indexu a téměř 40% diskont vůči průměrnému poměru c/z na burze NASDAQ. Podívejme se tedy na dvě nejrychleji rostoucí americké společnosti.
Tržby téměř všech výrobců polovodičů v roce 2021 vzrostly navzdory prvním známkám problémů s nedostatkem a výpadky v dodavatelském řetězci. Výrobci snadno přenesli rostoucí výrobní náklady na zákazníky díky rostoucí poptávce po nových technologiích. Američtí výrobci Nvidia a AMD zaznamenali meziroční nárůst tržeb o více než 60 %. Slabší proti trhu byl předchůdce trhu s čipy a gigant ze Silicon Valley Intel, jehož tržby vzrostly jen o něco málo přes 1 %. Nejvíce vzrostly tržby 15 největších výrobců, a to o 27,4 %. Zdroj: Zdroj: Counterpoint
 

Advanced Micro Devices (AMD.US)

Společnost má dobře diverzifikované podnikání a dodává systémy jak na trh procesorů, tak na trh grafických procesorů, přičemž oba trhy jsou na druhém místě za společnostmi Intel a Nvidia, jejichž podnikání je zaměřeno výrazně více na jednu stranu. Akcie společnosti AMD poskytují expozici v odvětvích, jako jsou hry, kryptoměny, metaverse, cloud computing, datová centra a automatizace, kde jsou čipy dodávané společností AMD nepostradatelnou a zásadní součástí růstu. V dlouhodobém horizontu budou akcie společnosti pravděpodobně schopny vrátit akcionářům hodnotu, protože se situace kolem technologického trhu začne zlepšovat. 

Společnost má dlouhodobé dohody se společnostmi Microsoft a Sony. Herní sektor společnosti i přes zpomalení technologického trhu stále meziročně rostl o 32 %. Prognózy prodejů na trhu konzolí zůstávají optimistické, protože Microsoft i Sony očekávají vyšší prodeje konzolí PlayStation 5 a Xbox. 

Kromě toho může mít na marže pozitivní vliv akvizice amerického výrobce Xilinx se sídlem v Silicon Valley, která byla dokončena na začátku roku a která vyvinula FPGA a doposud drží polovinu světového trhu se zařízeními vyrobenými touto technologií. Díky této akvizici se společnost AMD staví do pozice, kdy bude moci těžit z rozvoje umělé inteligence a edge computingu. Společnost je schopna konkurovat na trhu procesorů společnosti Intel, čip Ryzen zůstává nejvýkonnější herní jednotkou přinejmenším do nadcházejícího vydání procesorů Intel Rapor Lake. AMD má také diverzifikované rozmístění výrobních závodů, přičemž největší se nachází v průmyslovém parku Batu Kawan v malajském Penangu. V červnu společnost oznámila plány na rozšíření své výrobní expanze v Malajsii. Pouze část výroby je přesměrována do tchajwanské společnosti TSMC, zatímco většina výrobců čipů využívá především tchajwanské kapacity.

Společnost AMD vykáže výsledky 1. listopadu letošního roku. Klíčovou otázkou je, zda trh již započítal zpomalení poptávky na trhu s osobními počítači, pokud ano - pokles aktivity v tomto segmentu pravděpodobně kaskádovitě nepoloží AMD, které od začátku roku ztratilo již téměř 70 % své valuace. Společnost očekává 45% roční výnos ze sektoru datových center, ale kvůli zpomalení v odvětví osobních počítačů snížila svůj odhad ročního růstu na 29 % z předchozích 55 %.

Akcie AMD (AMD.US), interval D1. Akcie se pohybují v klesajícím trendu a při pohledu na pásma 200 a 50 seančního průměru nic nenasvědčuje tomu, že by se 50SMA chystal k obratu směrem k SMA200, což by mohlo vyústit ve "zlatý kříž" a obrat trendu. Fundamentální ukazatele jsou zdravé a obchodují se se slevou oproti indexovému průměru. Poměr ceny k zisku činí 16 bodů, zatímco poměr ceny k účetní hodnotě osciluje na úrovni 1,7 a je téměř 0,065 pod průměrem indexu. Poměr dluhu k aktivům byl na konci druhého čtvrtletí 0,04, což znamená, že na každých 0,04 USD dluhu připadá 1 USD aktiv. Poměr dlouhodobého dluhu se zvýšil, ale úroveň je stále bezpečná na úrovni 0,03 v poměru dluhu k aktivům. Zdroj: xStation5
 

Nvidia (NVDA.US) 

Tato společnost je hlavním konkurentem AMD a navzdory podobnosti kvality produktů obou společností se mnohým zdá, že technologie grafických čipů Nvidia je mírně lepší (na úkor ceny pro spotřebitele). 

Trh s polovodiči se v poslední době potýká se strašákem stagnace obchodu v Číně, na kterou USA uvalily sankce, nicméně Nvidia potvrdila, že jí americká vláda umožní pokračovat ve vývoji čipu H100 pro umělou inteligenci v Číně. Výsledky společnosti v poslední době nejsou optimistické, býčí dynamiku omezuje konec boomu Covid (který podpořil elektronizaci práce na dálku), pokles těžební aktivity v oblasti kryptoměn a přechod druhé největší kryptoměny Ethereum na systém "proof of stake" a s tím související pokles marží grafických čipů RTX. 

Společnost působí především v herním a databázovém sektoru - v obou případech se analytici shodují, že v příštím desetiletí poroste. Kromě toho mohou marže podpořit rostoucí segment virtuálních průmyslových simulací Omniverse společnosti Nvidia, technologie "digitálních dvojčat" a rostoucí popularita cloudových her.

Společnost již ztratila více než 65 % ze svých maxim. Jednoletá průměrná cílová cena doporučovaná analytiky je 192 USD za akcii. Společnost oznámí své nejnovější výsledky 16. listopadu. Očekává se, že zisk na akcii dosáhne 0,71 USD, zatímco v minulém čtvrtletí to bylo 0,51 USD

Akcie Nvidia (NVDA.US), interval D1. Akcie společnosti zjevně korelují s AMD a od začátku roku se nacházejí v klesajícím trendu, který byl zahájen průsečíkem 50 a 200sazbového průměru, známým jako "kříž smrti". Index RSI zůstává na historicky nejnižších úrovních kolem 40 bodů. Poměr ceny k zisku je 32,5 a je přibližně o 50 % vyšší než průměr indexu NASDAQ, poměr ceny k účetní hodnotě je 11, což znamená, že se společnost obchoduje s téměř 300% prémií nad průměrem indexu. Fundamentální ukazatele jsou pro společnost Nvidia rozhodně "žhavější" než pro AMD. Zdroj: xStation5

Zpráva vytvořená analytiky v roce 2019 poukazovala na hodnotu trhu s čipy ve výši 405 miliard dolarů v roce 2020 a 430 miliard dolarů v roce následujícím, zatímco realita ukázala, že odhady byly příliš konzervativní a tempo vývoje technologií - podhodnocené. V roce 2020 hodnota tržeb výrobců čipů ukazovala na 465 miliard dolarů a v roce 2021 na 554 miliard dolarů (!) Vycházíme-li z toho, vidíme, že trh s polovodiči rostl rychleji, než předpokládali již tak optimističtí analytici, a situace se bude pravděpodobně opakovat, jakmile se zlepší poptávka po čipech v důsledku poklesu inflace a vyřešení globálního hospodářského zpomalení. Stojí však za zmínku, že v letech 2020 a 2021 poptávku po čipech dále vystřelil vzhůru trh s kryptoměnami, který se dosud pohyboval ve čtyřletých cyklech, a související "těžební sektor", v němž zařízení vzájemně soutěží svým výpočetním výkonem o vytvoření sítě proof-of-work. Zdroj: Zdroj: Precedence Research

XTB Research

Logo XTBX-Trade Brokers

X-Trade Brokers (XTB) je mezinárodní brokerský dům, který poskytuje profesionální podmínky pro obchodování CFD na forex, indexy, komodity, kryptoměny a pro investování do akcií a ETF. Své služby neustále zdokonaluje, o čemž svědčí řada mezinárodních ocenění a potvrzují to i tuzemská ocenění Broker roku a Forex broker roku, získaná opakovaně na Investičním summitu MoneyExpo. Pro své klienty nabízí XTB poskytuje profesionální obchodní platformy MetaTrader 4 a xStation 5 s integrovanou kalkulačkou, bezplatné vzdělávání, 24h zákaznickou podporu, bezplatné vzdělávání a denní zpravodajství z finančních trhů.

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 72 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688