Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  18.10.2022 08:07:22

Negativní sentiment dle ZEW indexu v říjnu zřejmě ještě zintenzivní (Ranní zpráva z finančního trhu)

Německý ZEW index poukáže na nadále prohlubující se negativní sentiment investorů vlivem obav z recese. Americká průmyslová produkce v září zřejmě stagnovala, když oživení v automobilovém průmyslu vyvažovalo omezení výroby spojené s obavami ohledně slábnoucí poptávky. Zveřejnění datčínské reálné ekonomiky bylo na poslední chvíli odloženo.

Další prohloubení pesimismu v Německu.

Po výrazném zhoršení sentimentu v září, čekáme další výrazný propad ZEW indexu ze zářijových -60,5 b. na -67,0 b. v říjnu. Zavážit by zde měly především obavy z eskalace energetické krize a riziko recese, jejíž známky podle nás Německo již vykazuje.

Průmyslová produkce v USA v září meziměsíčně pravděpodobně stagnovala, a to po předchozím srpnovém poklesu o 0,2 %. Oživení v automobilovém průmyslu, které táhne průmyslovou produkci jak u nás, tak i v eurozóně, by mělo být však vyváženo snižováním výroby vlivem obav ze slábnoucí poptávky. I přesto podle nás tamní průmysl přispěje ke slušnému růstu amerického HDP v Q3, který odhadujeme na 3 % q/q anualizovaně.

Tuzemský PPI indikuje přetrvávající silné inflační tlaky.

Ceny tuzemských průmyslových výrobců překvapily výrazným meziměsíčním růstem o 1,2 %, čímž jsme se na meziroční dynamice dostali na 25,8 %. Zrychlení dynamiky šlo především na vrub odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, když ceny elektřiny meziměsíčně vzrostly o 8,8 %. Ve prospěch nižší dynamiky hovořil pokles cen surové ropy na světových trzích v září, což se projevilo v poklesu cen koksu a rafinovaných ropných produktů. Více jsme se tomu věnovali zde https://bit.ly/3MDbkzd.

Polská jádrová inflace v září výrazně zrychlila na 10,7 % y/y z 9,9 % v srpnu a podle nás vrcholu dosáhne až na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku. Vzhledem k poslednímu zasedání tamní centrální banky (NBP), čekáme, podobně jako u nás, stabilitu sazeb po zbytek roku. Ovšem nadále zrychlující inflace by mohla na začátku příštího roku donutit NBP k restartování cyklu utahování měnové politiky. Celkově čekáme růst úrokových sazeb o dalších 75bb, čímž by klíčová sazba dosáhla 7,5 %. Podobný obrat, byť mnohem rychlejší, již předvedla maďarská centrální banka, která na posledním zasedání ke konci září oznámila odhodlání ukončit cyklus utahování měnové politiky. Nicméně v pokusu zabránit dalšímu rapidnímu oslabování maďarského forintu, představila minulý pátek nový nástroj depozitní facility s 18 % sazbou, což představuje významnou prémii nad klíčovou sazbou na 13 %.

Absence dat v makroekonomickém kalendáři nezabránila euru včera v posilování. Během dne se dostalo až nad 0,98 USD/EUR (+1,2 %). Česká koruna zprvu skokově, aby ke konci dne veškeré zisky umazala. Opačný trend ukázal polský zlotý, který dokázal zkorigovat ztráty z rána a vrátit se poblíž otevírací úrovně. Nejlepší výkon podal maďarský zlotý, když posílil o 1,2 %. I včera zaujalo dění na britských trzích, když nový ministr financí poškrtal většinu expanzivního fiskálního balíčku, který ke konci září vyděsil trhy. V reakci na to výnosy britských dluhopisů spadly o 40 bb napříč křivkou a britská libra posílila vůči dolaru o více než 1,6 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688