mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  14.10.2022 11:08:00

„První pomoc“ pro uprchlíky v podobě humanitární dávky klesá. V září směřovala převážně k dětem

„První pomoc“ pro uprchlíky v podobě humanitární  dávky klesá. V září směřovala převážně k dětem  

Výplata humanitární dávky, která sloužila od začátku napadení Ukrajiny Ruskem  jako první pomoc pro uprchlíky v nouzi, se postupně snižuje. Zatímco v prvních  měsících po vypuknutí konfliktu ji pobíralo přes 230 tisíc Ukrajinců s dočasnou  ochranou, nyní je to přes 134 tisíc osob. Podstatná část příjemců dávky (přes 40 %)  jsou přitom děti. Vypovídá to mimo jiné i o tom, že se příchozím z Ukrajiny daří  v tuzemsku postupně integrovat, a na pomoc státu se jich spoléhá stále méně. 

Pokles počtu vyplacených humanitárních dávek je zjevný už od května. „Lidé, kteří museli  opustit své domovy kvůli válce potřebovali rychlou finanční pomoc na pokrytí základních  životních potřeb jako je jídlo, hygienické potřeby, bydlení a podobně. Postupně se jim však  daří zbavovat závislosti na pomoci českého státu, což považuji za dobrý signál,“ uvedl  ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Graf 1: Počty podpořených osob v rámci humanitární dávky (modrá čára) a celková  vyplacená sumu na humanitární dávku (červené sloupce) 

Počty podpořených osob a náklady na HuD (k 13.10.) 

V září se počet podpořených osob opět dávek výrazně snížil. Zatímco v srpnu bylo  podpořeno 165 tisíc osob celkovou částkou 824,5 mil. , v září už to bylo jen 141,4 tisíc  osob celkovou částkou 616,1 mil.

Opakovaně o humanitární dávku žádalo v období března až srpna přibližně 95 tisíc  uprchlíků. Každý měsíc ale jejich počet klesá o 15 až 30 tisíc, jak se postupně zapojují na  trh práce nebo jim dávka přestala být vyplácena z jiných důvodů. Počet osob, které o  dávku v srpnu žádaly pošesté (to znamená, že jsou tu od března a opakovaně každý  měsíc žádají), je oproti prvožadatelům z března nižší o 114 tisíc. 

Zároveň každý měsíc přijíždí do ČR noví uprchlíci, kteří si o humanitární dávku žádají  poprvé. V červenci a v srpnu ale takovýchto nových příjemců bylo jen zhruba 8 tisíc. 

Graf 3: Neustále klesá počet opakovaných žádostí o vyplacení dávky. Opakované pobírání dávek (k 13.10.) 

 

Sloupečky jsou odlišené podle toho, kolikátý měsíc po sobě již žadatel dávku pobírá, těmito barvami:1. měsíc 2. měsíc 3. měsíc 4. měsíc 5. měsíc 6. měsíc 7. měsíc 

Na podporu uprchlíků z Ukrajiny je nasměrována jen malá část z celkové pomoci, kterou  stát vyplácí prostřednictvím tzv. nepojistných dávek. Například v srpnu činily náklady na  humanitární dávku necelých 8 % z celkových nákladů na nepojistné dávky (patří mezi ně  například příspěvek na bydlení, příspěvek na dítě, rodičovský příspěvek, MOP a  podobně). 

Dlouhodobě tvoří 40-45 % všech příjemců humanitární dávky děti do 18 let. V září to bylo  zatím 57 tisíc dětí (40,3 % ze všech podpořených). Nejvíce podpořených dětí bylo v květnu  (102,8 tisíce), tehdy tvořily 43,3 % všech příjemců dávky

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688