Podnikání  |  18.02.2022 11:25:18

CRIF: V lednu začalo podnikat nejvíc lidí za 10 let, počet ukončených životností byl naopak jeden z nejnižších za 10 let


Praha, 18. února 2022 – Letošní leden patřil z pohledu vývoje počtu podnikatelů v České republice k nejlepším měsícům za posledních 10 let. Podnikat začalo 7 054 lidí, 2 546 jich své podnikání ukončilo a 17 600 ho přerušilo. Zatímco počet nových živnostníků byl v lednu nejvyšší za posledních 10 let, počet ukončených živností patřil k jednomu z nejnižších za toto období. Počet přerušených živností odpovídal lednovému normálu z posledních let. V yplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz , kterou provedla společnost CRIF .

„Vysoký lednový počet nových podnikatelů je kombinací dvou faktorů. Prvním je vysoký zájem o nové živnosti v průběhu celého minulého roku. Druhý důvod je cyklický. Z hlediska placení záloh na daně a sociální a zdravotní pojištění je výhodnější začít s podnikáním spíše začátkem roku než na jeho konci. Proto lidé v prosinci vyčkávají. Zatímco koncem roku začíná s podnikáním nejméně lidí v rámci roku, v lednu naopak nejvíce,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Leden je také každoročně měsícem s výrazně vyšším počtem přerušených živností, než je tomu po zbytek roku. Živnosti přerušené ke konci roku se totiž ukončují k 1. lednu následujícího roku. Jejich počet byl letos v lednu o pětinu nižší než loni a vrátil se tak na hodnoty běžné v letech před začátkem pandemie. Na leden obvykle připadá jedna pětina přerušených živností z celého roku.

Nejvíce lidí začalo v lednu podnikat v Praze, konkrétně 1 301. Následoval Středočeský kraj s 988 novými živnostníky a Jihomoravský kraj s 809 živnostníky. Nejméně lidí začalo podnikat v Karlovarském kraji (160), na Liberecku (256) a v Pardubickém kraji (281). V přepočtu na 100 tisíc obyvatel začalo nejvíce lidí podnikat opět v Praze, kde jde o 116 nových podnikatelů, nejméně v Olomouckém kraji, kde na každých 100 tisíc obyvatel připadlo 60 nových podnikatelů.

Praha zároveň patřila ke krajům, kde své podnikání ukončilo nejvíce lidí, konkrétně 372. V Jihomoravském kraji šlo o 343 podnikatelů a ve Středočeském kraji 276 podnikatelů. Nejméně lidí s podnikáním skončilo v Karlovarském kraji (70) a ve Zlínském kraji (100), což je způsobené především jejich velikostí.

Nejvíce nových podnikatelů připadajících na každých 10 s ukončenou živností zaznamenal Středočeský kraj a Zlínský kraj (36) a Praha (35). Nejméně naopak Liberecký kraj (15) a s odstupem Karlovarský kraj, kde na 10 podnikatelů s ukončenou živností připadlo 23 nových.

V rámci odvětví začalo nejvíce lidí podnikat ve zpracovatelském průmyslu (1 021), ve stavebnictví (688) a v ostatních činnostech (674). U 1,5 tisíce nových podnikatelů však v živnostenském rejstříku nebyl uveden obor podnikání. Nejvíce podnikatelů naopak skončilo v obchodu (615), ve stavebnictví (432) a v profesních, technických a vědeckých činnostech (325).

Profil společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF.

Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Volitelným modulem aplikace Cribis je mezinárodní služba SkyMinder umožňující exportérům a dalším společnostem prověřování finančního zdraví, varovných informací a majetkových vazeb u více než 200 milionů společností z 230 zemí a území světa.

Společnost také poskytuje komplexní řešení pro oblast řízení úvěrových rizik a pod značkou iRating pokročilé nástroje pro hodnocení ekonomického stavu společností nebo také municipalit.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIFCzech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz , díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Zároveň provozuje registr finančních poradců ELIXIR, který nabízí komplexní data o profesní historii finančních poradců.

Nově také provozuje registr REPI sloužící pro sdílení platebních informací mezi jednotlivými členy, společnostmi, které poskytují svým klientům nějaký druh služby, založené na splátkách – půjčku, nákup na splátky, nebo nákup na fakturu s odloženou splatností. Registr je určen rovněž pro poskytovatele úvěrů, e-shopy, společnosti pronajímající nemovitosti, poskytující telekomunikační nebo datové služby a poskytovatele kabelových televizí.

Webový odkaz: www.crif.cz

Portál www.informaceofirmach.cz

Portál slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu. Užitečnou pomůckou pro rychlé prověření podnikatelského rizika hledané firmy je barva vícezdrojového Semaforu Cribis ukazující míru vážnosti známých varovných informací k danému subjektu. Přehlednou orientaci o vazbách na vyhledanou firmu poskytnou uživatelům tabulkové přehledy subjektů napojených na danou firmu sestavené z několika desítek různých informačních zdrojů. Pro zjištění finanční situace hledané firmy je na portálu zveřejněn graf ukazující vývoj jejích tržeb a zisků nebo ztrát od roku 2011 do současnosti.

Webový odkaz: www.informaceofirmach.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688