mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.11.2021 15:13:00

České železniční firmy navštívili v rámci podnikatelské mise Itálii

České železniční firmy navštívili v rámci podnikatelské mise Itálii

24.11.2021 / 11:21 | Aktualizováno: 25.11.2021 / 15:13

Ve dnech 15. – 19. 11. 2021 proběhla v Itálii mise firem Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI), kterou ve dnech 15. – 16. 11. Doprovázel náměstek ministra Martin Tlapa a velvyslankyně ČR v Itálii Hana Hubáčková. Účastníci absolvovali během pěti dnů sedmnáct pracovních jednání a navštívili Milán, Boloňu, Florencii, Řím a Neapol.

Náměstek ministra Martina Tlapa s velvyslankyní Hanou Hubáčkovou, vedle účasti na programu podnikatelské mise, kde svou přítomností podpořili české firmy a navazování nových vazeb na radnicích a odborných pracovištích, jednali také s vedením měst a regionů. S prezidentem regionu Toskánsko a starostou Boloni hovořili o možnostech rozvoje vztahů v obchodní, politické i univerzitní rovině, navrhli prioritní sektory hospodářské spolupráce a připomněli četné historické vazby ČR a Itálie. Setkali se rovněž s Romano Prodim, kde hovořili o vývoji Evropy, politikách EU a nadcházejícím předsednictví ČR.

Podnikatelská mise se soustředila na tramvajovou a železniční dopravu. Mířila do měst a regionů, které připravují obnovu či rozšíření infrastruktury v době, kdy masivní investice do infrastruktury, včetně městské dopravy, jsou významnou součástí italského Plánu obnovy.

Navštívená města intenzivně pracují na rozšíření městské hromadné dopravy, plánují vybudování nových tramvajových tras, obnovu vozového parku vlaků i metra a nákup autobusů. Jedná se o oblast, ve které úspěšně působí řada českých firem, kterým se takto naskýtá výjimečná příležitost k průniku na italský trh.

Itálie je 8. největší ekonomikou světa a 3. nejsilnější ekonomikou Eurozóny. Rok 2020 byl nejhlubší ekonomickou krizí za poslední generaci, pro rok 2021 se však očekává růst HDP ve výši

6,1%. Export již dosáhl úrovně před pandemií a ke konci r. 2021 by měl činit 482 mld. euro. Průmyslová výroba roste a v první polovině roku 2021 dosáhla předkrizových hodnot již v červnu 2021.

Italský Plán obnovy je rozdělen do šesti investičních oblastí: digitalizace, inovace, konkurenceschopnost a kultura, zelená revoluce a ekologický přechod, infrastruktura pro udržitelnou mobilitu, vzdělávání a výzkum, sociální inkluze, zdraví, poslouží k nápravě ekonomických škod způsobených pandemií a k řešení strukturálních potíží země. Prioritou je snížení územních rozdílů, reabsorbce nezaměstnanosti, zvýšení podílu mladých a žen na trhu práce a postupná úprava odchodu do důchodu.

Z Fondu obnovy EU získala 191,5 mld. EUR (69 mld. Eur jsou granty a 122,6 půjčky). Dále byl vytvořen doplňkový plán s prostředky ve výši 30,6 mld. na další konkrétní projekty. Předpokládá se také opětovné začlenění zdrojů z Fondu pro rozvoj a soudržnost ve výši 15,5 miliardy. Z toho půjde na infrastrukturu 96 mld. euro (zatím vyčleněno 25,1 mld. euro z Fondu obnovy a 6,3 mld. euro z doplňkového fondu). V tuto chvíli je v celé Itálii připraveno 102 projektů, které by měly být realizovány během několika následujících let. Vzhledem k jejich objemu a chystaným tendrům představují tyto projekty příležitosti i pro firmy z ČR.

Marcel Sauer, ekonomický diplomat, Vevlyslanectví ČR v Itálii

Galerie


Železniční mise ACRI do Itálie


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688