Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.10.2021 16:35:46

Akcie budou dále volatilní, dokud neprokáží svoji odolnost vůči inflaci, říkají stratégové

V úterý americké akcie nabíraly na síle, zatímco Nasdaq Composite se propadl o 0,95 %, což byl o největší pokles od konce srpna. Americké akcie dnes dále klesají, výnosy rostou a evropské ceny zemního plynu míří do nebes. Podle stratégů ze Société Générale se inflace, stejně jako cholesterol, dělí na tu dobrou a špatnou. Ta dobrá je tažená poptávkou, zvyšuje výnosy a zisky firem a zvedá ceny aktiv i akcií. Ta špatná je tažená nabídkovými šoky, což vede k rostoucím nákladům a klesajícím maržím.

"Důkaz, že inflace může být dobrá nebo špatná: po dobu deseti let si ekonomové stěžovali na nedostatek inflace v eurozóně, ale nyní se všichni obávají jejího návratu," uvedli stratégové v čele s Rolandem Kaloyanem. Tento komentář směřuje na evropské akcie, ale nabízí poučení i pro americké akcie. Podle stratégů je rozdíl mezi výnosem evropských firemních zisků a výnosem amerických dluhopisů nad svým historickým průměrem, což podle nich naznačuje nacenění buď navýšení výnosů dluhopisů o čtvrt procentního bodu, anebo přibližně 4% snížení forwardových zisků na příštích 12 měsíců.

001

Graf od společnosti Yardeni Associates ukazuje, že také rozdíl mezi výnosy amerických firemních zisků a výnosy amerického desetiletého dluhopisu je nad historickým průměrem.

002

Stratégové SocGen očekávají, že výnos 10letého dluhopisu bude i nadále růst a dosáhne do konce roku 1,7 % a za 12 měsíců 2,25 %. Mají pozitivní výhled i na trh, přestože volatilita může zůstat vysoká až do výsledkové sezóny za třetí čtvrtletí. To bude podle nich okamžikem pravdy, který ukáže, zda mají společnosti sílu hýbat cenou, anebo ne.

Stratégové si nemyslí, že nedávná rotace sektorů je začátkem dlouhodobého trendu. Například říkají, že investoři nakupují ropné a plynné akcie, aby neutralizovali své pozice oproti benchmarkům, ale stále vidí těžkou strukturální výzvu dekarbonizace. Pro investory, kteří chtějí hodnotu, doporučují nákup bank, které by měly těžit z rostoucích výnosů dluhopisů, ale které mají zároveň omezenou expozici vůči Číně, rostoucím cenám energií a problémům v dodavatelském řetězci. A v neposlední řadě se domnívají, že nedávná konsolidace nabízí příležitosti také v oblasti technologií a průmyslu.

003

Je těžké najít opovrhovanější aktivum než uhlí, a přesto právě na této komoditě jsme svědky parabolického růstu. Za tímto nárůstem stojí především Čína, kde byla produkce omezena jak kvůli ochraně životního prostředí, tak z důvodu nových bezpečnostních norem těžby. Tento nárůst cen uhlí přispěl také k prudkému nárůstu cen zemního plynu, protože výrobci elektřiny přecházejí z uhlí na plyn. Analytici hedgeového fondu Man Group poukazují na to, že to vede k narušení čínské produkce.

Zdroj: MarketWatch

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688