mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  21.06.2021 21:19:02

Podmínky v souvislosti s pandemií covid 19 pro cestování do Saúdské Arábie, Bahrajnu, Ománu a Jemenu (21.6.2021)

Podmínky v souvislosti s pandemií covid 19 pro cestování do Saúdské Arábie, Bahrajnu, Ománu a Jemenu

04.02.2021 / 14:30 | Aktualizováno: 21.06.2021 / 20:21

Vzhledem k nepříznivému vývoji epidemiologické situace upozorňujeme na stále platné doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky. V případně nezbytných cest MZV ČR doporučuje uzavřít cestovní pojištění obsahující i léčebné výlohy pro případ onemocnění COVID-19.

Ke sdělování aktuálních podmínek vstupu a pobytu na území cizího státu je příslušný zastupitelský úřad daného státu. Následující informace jsou určeny k základní orientaci.

VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

Vycestování z ČR (mimo nezbytné, naléhavé a neodkladné cesty) je zakázáno do 11 zemí světa s extrémním rizikem nákazy COVID-19 způsobeného novými mutacemi koronavirus SARS-CoV-2 dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku MZV Covid 19 - Rozcestník.

SAÚDSKÁ ARÁBIE:

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

Upozorňujeme, že podmínky vstupu na území a pokyny spojené s epidemiologickými opatřeními mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění.

Do země mohou vstoupit držitelé platného pobytového povolení (iqama) a platným vstupním a výstupním vízem, obchodním / pracovním vízem a návštěvním vízem. Vydávání turistických víz je do odvolání pozastaveno a držitelé těchto víz nejsou doposud oprávněni ke vstupu.

Všichni cizinci vstupující do Saúdské Arbáibe musí mít PCR test provedený nejpozději 72 hod. před cestou.

Od 17.6.2021 se všichni cizinci včetně rezidentů přijíždějící do KSA musí registrovat 72 hod. před příjezdem do země na portálu https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home

Od čtvrtka 20.5.2021 musí všichni neočkovaní cizinci vstupující do Saúdské Arábie (včetně rezidentů s rezidenční kartou - iqamou) podstoupit 7 denní institucionální karanténu s PCR testem během 24 hod po příletu a druhým PCR testem 7. den. Po předložení negativního testu bude možné karanténu 8.den ukončit. Dle leteckého úřadu GACA bude cena ubytování během povinné institucionální karantéty, 2 PCR testy a povinného pojištění zahrnuta již v letence na zodpovědnost leteckého dopravce. Vyjmuti z karanténních opatření jsou diplomaté a jejich rodiny, oficiální návštěvy, air crew a lékařský personál dle rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví.

Seznam ubytovacích kapacit pro institucionální karanténu, licencovaných Ministerstvem turistického ruchu, jsou k dispozici na webové stránce https://cdn.mt.gov.sa/public/licensedAccommodations/index.html

Ohledně institucionální karantény viz zpráva tiskové agentury SPA https://www.spa.gov.sa/viewfullstory.php?lang=en&newsid=2227209#2227209. Pro více informací kontaktujte svého leteckého dopravce.

Všichni návštěvníci přijíždějící na krátkodobá víza musí předložit platné zdravotní pojištění pokrývající i onemocnění covid-19 vč. karanténních opatření.

Všichni očkovaní cizinci, vstupující do Saúdské Arábie, kteří byli očkováni nejméně 14 dní před vstupem do země druhou dávkou vakcíny schválené pro použití v Saúdské Arábii (aktuálně Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna a Johnson and Johnson), musí nejpozději 72 hodin před cestou registrovat své očkování na webové stránce https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home Neregistrují se osoby mladší 18. let. Originál očkovacího certifikátu je třeba mít s sebou. Informace bude zanesena do aplikace Tawakkalna, kterou je potřeba si nainstalovat. Za těchto podmínek budou očkované osoby z institucionální karantény vyjmuty.

Rezidenti očkovaní v Saúdské Arábii jednou nebo oběma dávkami, nebo proděláním nemoci, prokazují imunizaci aplikací Tawakkalna a rovněž se musí 72 hod. před cestou registrovat na portálu https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home Rezidenti očkovaní jen jednou dávkou dvoudávkové vakcíny, rovněž nemusí dle upřesnění GACA, podstupovat sebeizolaci po příletu. Rezidentní cizinci očkovaní v zahraničí mohou potžádat o uznání vakcíny v KSA na portálu Ministerstva zdravotnictví https://www.moh.gov.sa/en/eServices/Pages/Covid19-egistration.aspx

Všem cestujícím je měřena po příletu teplota a vyplňují prohlášení Ministerstva zdravotnictví Saúdské Arábie stanovující podmínky karantény vč. závazku nainstalovat si do mobilního telefonu aplikace „Tatamman“ a „Tawakkalna“.

Do dovolání zákaz vstupu všech cizinců cestujících z následujících zemí: Lybie, Sýrie , Lebanon, Jemen, Írán, Turecko, Arménie, Somálsko, Demokratická republika Kongo, Afghánistán, Venezuela, Bělorusko, Indie a všech cestujících, kteří přes tyto země v posledních 14 dnech tranzitovali. Výjimka se vztahuje jen na občany, diplomaty, zdravotnický personál a jejich rodiny, ti však jsou povinni po příjezdu do Saúdské Arábie podstoupit 14 dní sebeizolaci i v případě, že jsou již plně očkovaní.

Souhrnná informace je dostupná na webové stránce leteckého dopravce Saudia https://www.saudia.com/before-flying/travel-information/travel-requirements-by-international-station

Tranzit není umožněn.

2. DOPRAVA:

Mezinárodní letecká přeprava z/do království byla obnovena za podmínky dodržování protiepidemických opatření dne 17.5.2021 v souvislosti se zrušením zákazu cestování saúdskoarabských občanů. Vnitrostátní letecká doprava a vnitrostátní pozemní doprava je obnovena od 31.5.2020.

3. OPATŘENÍ:

Od 7.3.2021 došlo k otevření zábavních a sportovních center, restaurací a kaváren (u stolu může být přítomna skupina max. 5 osob). Maximální počet lidí, který se může za dodržení základních pravidel (roušky, rozestup 1,5m) sejít, je 20.

Ministr zdravotnictví vyzval k dodržování všech opatření k zamezení šíření koronaviru, a dále k omezenení všech kontaktů kromě členů domácnosti. Při vstupu na veřejná místa (nákupní centra ap) je kromě teploty kontrolován rovněž zdravotní stav zaznamenaný na mobilní aplikaci Tawakalna.

Nošení roušky na veřejnosti je povinné pod pokutou 1000 SAR, v platnosti je řada pokut za nedodržování ochranných nařízení.

V případě, že skončí platnost exit/re-entery víza, je třeba se obrátit na zaměstnavatele/sponzora, aby vízum prodloužit prostřednictvím platformy www.absher.sa. V případě, že skončila platnost pobytového povolení (iqamy) během pobytu v ČR, kontaktujte Velvyslanectví SAU v Praze.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Pro nejaktuálnější informace o opatřeních v Saúdské Arábii doporučujeme kontaktovat Velvyslanectví Saúdské Arábie v Praze: e-mail resac@saudiembassy.cz, telefon 257 316 606.

https://visa.visitsaudi.com (Portál e-visa)

www.moi.gov.sa (Ministerstvo vnitra SAU)

www.moh.gov.sa (Ministerstvo zdravotnictví) https://twitter.com/SaudiMOH

www.spa.gov.sa (Saúdská tisková agentura)

5. NÁVRAT DO ČR

Saúdská Arábie spadá do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy onemocněním covid-19, jedná se tady o zemi označenou tmavě červenou barvou. Podmínky návratu do ČR naleznete na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Seznam akreditovaných laboratoří v Saúdské Arábii naleznete na webové stránce Saúdského centra pro kontrolu a prevenci šíření nemocí https://covid19.cdc.gov.sa/ar/approved-covid-19-laboratories-ar/private-laboratories-ar/

BAHRAJNSKÉ KRÁLOVSTVÍ

1. VSTUP NA ÚZEMÍ:

Do země lze od 4.9.2020 vstoupit i na krátkodová víza, které lze zajistit již před cestou na portálu Ministerstva vnitra Bahrajnu www.evisa.gov.bh, kde naleznete i další potřebné informace. Pro české občany (a dalším 68 zemím) jsou znovu obnovena víza po příletu s pobytem do 2 týdnů. Do země mohou dále vstoupit cizinci s dlouhodobým pobytem na Bahrajnu, občané zemí Zálivu (GCC), kteří nepodléhají vízové povinnosti, držitelé planých eVisa, diplomaté, vojenský personál, posídky letadel, držitelé zvláštních, služebných a OSN pasů.

Osoby vstupující na Bahrajn musí povinně, na vlastní náklady 36 BHD, podstoupit po příletu test na covid 19, test je možné zaplatit i prostřednictvím oficiální mobilní aplikace "BeAwareBahrain", kterou je nutné si nainstalovat a která slduje podmínky sebe-izolace po příletu. Bahrajnské úřady doporučují test zaplatit již před odletem prostřednictvím této aplikace. Je nařízena 10 denní karanténa po příjezdu, resp. do negativního výsledku testu, a druhý PCR test 5 den po příletu. Cizinci pobývající na Bahrajnu více než 10 dní, musí desátý den podstoupit třetí PCR test. Více informací na webové stránce Letiště v Manámě https://www.bahrainairport.bh/covid-19-travel-information.

Most krále Fahda (King Fahd Causeway) se znovu otevřel dne 3. ledna 2021 a osobám splňujícím podmínky vstupu umožňuje cesty ze Saúdské Arábie na Bahrajn a opačně.

Od 13.5.2021 (od prvního svátku Eid) bude očkovaným občanům a rezidentům států Zálivu (GCC) umožněn vstup na Bahrajn bez karanténních opatření.

2. DOPRAVA A TRANZIT:

Letiště v Manámě funguje a je otevřeno pro letecký tranzit. Tranzitní cestující mohou využívat mezinárodní letiště v Bahrajnu, pro tranzit není požadován PCR test. Nejaktuálnější informace naleznete na stránkách Ministestva vnitra Bahrajnu k vízovým záležitostem.

3. OPATŘENÍ:

Národní skupina pro boj proti koronavirům (COVID-19) oznámila nová opatření související s COVID-19 od 27. května 2021 do 10. června 2021, prodloužena aktuálně do 25. června 2021.

Uzavření obchodních center a komerčních obchodů • Uzavření restaurací a kaváren s výjimkou pouze rozvozu a s sebou • Uzavření tělocvičen a sportovních hal, bazénů, pláží a rekreačních středisek • Uzavření kin • Zákaz akcí a konferencí • Zákaz účasti na sportovních akcích • Uzavření salonů, holičství a kosmetických salonů • Zákaz společenských setkání v domácnostech • Politika práce z domu, která pokrývá 70% zaměstnanců státní správy • Pozastavení osobního učení ve školách a vysokých školách, mateřských školách, rehabilitačních centrech, jeslích a školicích střediscích, s výjimkou účasti na zkouškách.

Stávající aktivity zůstávají v platnosti: • Hypermarkety, supermarkety a obchody s potravinami • Všechny pekárny • Čerpací stanice pohonných hmot a plynu • Soukromé zdravotní kliniky, s výjimkou některých zdravotnických služebBanky a směnárny • Správní úřady institucí a společností, jejichž činnost není přímo zaměřena na zákazníka • Dovozní a vývozní distributoři • Opravny automobilů • Podnikání v oblasti stavebnictví a údržby • Továrny • Podniky působící v telekomunikačním sektoru • Lékárny

Národní pracovní skupina pro boj s covid-19 oznámila dodatečná opatření platná od svátku Eid Al Fitr - po skončení měsíce Ramadán od 13. 5. 2021:

1) služby poskytované uvnitř objektu budou omezeny na osoby, které jsou alespoň 14 dnů po obdržení druhé očkovací schválené látky, dále osoby, které se uzdravily a osoby mladší 18 let v doprovodu zodpovědné osoby, která očkována byla. Skutečnost bude třeba prokázat v mobilní aplikaci „BeAware“. Jedná se o následující služby: stravování, plavecké stadiony, sportovní a cvičební sály, kina, lázně, vnitřní dětská hrací centra, vnitřní konferenční haly a haly pro společenské akce, účast fanoušků pro sportovních událostech. I tak bude nutné dodržovat zdravotní opatření a společenský odstup.
2) Venkovní služby a zařízení, vč. stravovacích nebo sportovních budou přístupné všem osobám.
3) Osoby přijíždějící na Bahrajn, které byly očkovány, nebo které se z nemoci způsobené covid-19 zotavily, nebudou muset předkládat PCR test, pokud prokáží očkovací certifikát prostřednictvím aplikace „BeAware“.
Ministr zdravotnictví prodloužil o 3 měsíce do 31. 5. 2021 opatření týkající se dodržování ochranných opatření v komerčních a průmyslových centech, vč. dodržování společenského odstupu a testování pracovníků těchto center.

Nošení roušky na veřejnosti je povinné pod pokutou 5 BHD.

Nejaktuálnější informace o vstupu do země či opatřeních souvisejících s koronavirem, lze získat na Velvyslanectví Bahrajnu v Berlíně.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

http://www.interior.gov.bh/en (Ministerstvo vnitra BHR)

www.moh.gov.bh (Ministerstvo zdravotnictví BHR)

www.bna.bh/en (Bahrajnská tisková agentura)

5. NÁVRAT DO ČR

Bahrajn spadá do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy onemocněním covid-19, jedná se tady o zemi označenou tmavě červenou barvou. Podmínky návratu do ČR naleznete na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Seznam akreditovaných laboratoří na Bahrajnu naleznete na webové stránce Národního zdravotního regulačního úřadu.

SULTANÁT OMÁN

1. VSTUP NA ÚZEMÍ:

Omán od 8.4.2021 přistupuje k omezení vstupu cizinců na své území, od tohoto data bude do odvolání umožněn vstup jen občanům Ománu a osobám s dlouhodobým pobytem v zemi. Dle upřesnění Královské ománské policie bude umožněn vstup i osobám s platnými vízy vydanými do 7.4.2021.

Nejvyšší výbor pro boj proti šíření pandemie v Ománu rozhodl o zákazu vstupu osob cestujících z Egypta a Filipín od 7.5.2021. Do odvolání platí zákaz vstpu osob cestujících z UK, Indie, Pákistánu a Bangladéše a dále Súdánu, Libanonu, Jižní Afriky, Brazílie, Nigérie, Tanzanie, Ghany, Guiney, Sierra Leone a Etiopie, a dále pokud cestující navštívili výše uvedené země do 14 dnů před podáním žádosti o vstup do sultanátu. Opatření je odvozené z výsledků CPR testů osob, které v posledních dnech přicestovaly do Ománu a v souvislosti s ochranou proti novým mutacím koronaviru. Zákaz vstupuje v platnost od čtvrtka 25. února 2021, 12:00 hod a trvá do odvolání.

Do Ománu mohou od 8.4.2021 vstoupit jen cizinci s platným pobytovým povolením (iqama) Pro všechny cestující je povinná institucionální karanténa. Institucionální karanténu je nutné zajistit prostřednictvím platformy SAHALA - https://covid19.emushrif.om/ (platí od 2p.m. ománského času 29.3.2021). Upozorňujeme, že stále dochází k zpřísňování přijatých protipandemických opatření a před cestou je nutné konzultovat aktuální situaci u ománských úřadů - kontakty viz níže.

Podmínkou umožnění vstupu je pro všechny cestující povinné splnění těchto podmínek:

  • - Před odletem negativní PCR test ne starší než 72 hodin před cestou.
  • - Před odletem si nainstalovat mobilní aplikaci Tarassud+ .
  • - Před odletem vyplnit online formulář pro předběžnou registraci https://covid19.emushrif.om/traveler/travel.
  • - Podstoupit druhý PCR test provedený ihned po příletu na letišti (test nutno objednat a uhradit před odletem prostřednictvím aplikace Tarassud+, poplatek činí 25 OMR)
  • - Následně podstoupit povinnou institucinální karanténu 7 dnů a poté 8. den podstoupit třetí test. Během karantény je nutné nosit sledovací náramek (poplatek 6 OMR), který bude odebrán za poplatek na určených místech. Jeho nevrácení se trestá pokutou 1000 OMR.
  • - Všichni cizinci musí při vstupu prokázat mezinárodní zdravotní pojištění, které pokrývá i náklady spojené s případnou léčbou a hospitalizaci v důsledku covid-19, a to po dobu min. 30 dnů (poskytuje např. Oman Air), potvrzení o ubytování v Ománu a dostatek finančních prostředků k pokrytí svých nákladů během karantény.

Děti do 15 let jsou z povinnosti testování na covid-19 po příletu a sledovacího náramku vyjmuty, stejně jako diplomaté a posádky letadel.

2. DOPRAVA A TRANZIT:

Tranzitní a další cestování v regionu není v současnosti možné s ohledem na preventivními opatřeními COVID-19 a uzavření pozemní hranice. Od 1.10.2020 došlo k částečnému obnovení mezinárodních letů, 2x týdně do dané destinace. Repatriační a speciální lety pokračují. Vnitrostátní lety jsou obnoveny.

3. OPATŘENÍ

Od 20.6.2021 je nejvyšším výborem pro covid-19 zaveden zákaz nočního vycházení od 20 hod. do 4 hod. ráno., vč. zákazu obchodních aktivit. Výjimka platí pro obchody s potravinami, zdravotnickým zařízením a čerpací stanice.

Od 8. 4. platí absolutní zákaz shromažďování, vč. v mešitách, a absolutní zákaz všech skupinových aktivit.

Jsou uzavřeny pláže a veřejné parky. Platí zákaz soukromého i veřejného shromažďování vč. vzdělávacích zařízení, svateb, konferencí a výstav, a je doporučeno omezit rodinná setkávání jak doma tak na veřejných místech. Od pátku 12.2.2021 až do odvolání platí 50% omezení vstupu do veřejných míst, nákupních center, obchodů, tržišť, restaurací, kaváren ap. Dětem do 12 let je opětovně zakázán vstup do nákupních center.

Omán vyzývá vlastní občany i rezidenty, aby omezili cestování do zahraničí na pracovní a nezbytné cesty. Pro aktuální doporučení sledujte oficiální twitterový účet Ministerstva zdravotnictví Ománu.

Stále platí zákaz shromažďování. Je nutné dodržovat hygienická opatření, odstup a na veřejnosti je povinné nosit roušku.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Pro více informací o přijatých opatřeních doporučujeme kontaktovat ministerstvo zdravotnictví v Ománu na +968 2444 1999 mezinárodní letiště v Maskatu +968 2435 1234 nebo Ománskou královskou policii na e-mailu : info@rop.gov.om. Případně sledovat twittrový účet ománského úřadu civilního letectví PACA a společnosti Oman Airpors https://www.omanairports.co.om/news/update-on-travel-restrictions-related-to-covid-19/

Dotazy ohledně víz směřujte na Velvyslanectví Ománu ve Vídni, nebo na Ománskou královskou policii na e-mail: Info-OmaneVisa@rop.gov.om telefon: +968 2429 0942 nebo +968 2429 0827

5. NÁVRAT DO ČR

Omán spadá do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy onemocněním covid-19, jedná se tady o zemi označenou tmavě červenou barvou. Podmínky návratu do ČR naleznete na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

V Sultanátu Omán se lze obrátit na všechny nemocnice certifikované Ministerstvem zdravotnictví Ománu. Seznam takových nemocnic ministerstvo nevydalo, doporučujeme se obrátit na hlavní nemocnice v Maskatu.

JEMEN

1. VSTUP NA ÚZEMÍ JEMENU

MZV ČR zásadně nedoporučuje občanům ČR cestovat do Jemenské republiky a případné české občany přítomné v Jemenu vyzývá k opuštění země. https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/jemen_varovani_pred_cestami_2.html

2. DOPRAVA A TRANZIT:

Fungují jen omezené komerční lety, většina pozemních námořních a leteckých přístavů je až do odvolání uzavřena. Umožněny jsou zejména humanitární lety a humanitární dodávky po moři.

3. OPATŘENÍ

Úřady po celé zemi vyhlásily různé stupně opatření vč. zákazu vycházení, omezení pohybu, uzavření obchodů, omezení shromažďování. Přijímaná opatření se mohou velmi rychle měnit. V některých oblastech jsou

Některé oblasti mají určené karanténní tábory. Ty se mohou lišit jak kvalitou, tak přístupem k lékařským zařízením. Zdravotnická zařízení, zejména ta vzdálená od hlavních měst, jsou nedostatečně vybavená. V Mukalle, Sanaa, Adenu a Taizu jsou čtyři testovací zařízení.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Pro více informací kontaktujte Velvyslanectví Jemenu v Praze

Yemen Supreme National Emergency Committee for Covid19 - twitterový účet

5. NÁVRAT DO ČR

Jemen spadá do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy onemocněním covid-19, jedná se tady o zemi označenou tmavě červenou barvou. Podmínky návratu do ČR naleznete na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

MZV na webu i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě. Upozorňujeme, že výše uvedená opatření se mohou kdykoliv změnit, stejně tak se mohou změnit platná dopravní omezení v rámci tranzitních zemí.

Více článek na webové stránce MZV https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/omezeni_dopravy_koronavirus.html

MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688