Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  24.05.2021 22:34:37

Closing Bell (24. 5. 2021) – Pokles averze k riziku, trhy zpět u historických maxim

Amerika rozvolňuje a zámořské akciové trhy se v úvodu týdne směle vracejí k historickým maximům. Nejširší americký index S&P 500 připsal 1,05 %, průmyslový index DJIA posílil o 0,63 % a technologický NASDAQ zakončil v zeleném růstem o 1,73 %. Optimismus spojený s otevíráním ekonomik sílí a zdá se, že investoři sázejí na rétoriku FEDu, že vysoké tempo inflace se ukáže jako přechodné a americká centrální banka nebude nucena omezit svá expanzivní měnově politická opatření dříve, než avizovala koncem minulého roku. Konec výprodejů na kryptoměnách dnes pomohl zejména sektoru technologií.

Akcie během úvodní seance nového týdne hnaly výše naděje na lepší vyhlídky oživení ekonomiky a běžného života přicházející s postupným rozvolňováním pandemických opatření. Počet nových případů nákazy koronavirem se vrátil k nejnižším hodnotám ze začátku pandemie. Opětovné otevírání obchodů a škol spolu se slibným tempem vakcinace obyvatel pomáhá mírnit obavy z rapidního růstu inflace a ukončení intervencí americké centrální banky. Město New York City přispělo k pozitivnímu sentimentu oznámením o brzkém znovuotevření škol.

Prezident Joe Biden má podepsat návrh zákona, který byl v minulém týdnu přijat v Senátu a který umožňuje znovuotevření provozu výletních lodí na Aljašce. V návaznosti akcie Karneval (CCL), Royal Caribbean Cruises (RCL) a Norwegian Cruise Line (NCLH) vzrostly o více než 3 %. Výše byly také další akcie těžící z uvolňování restrikcí včetně společností MGM Resorts (MGM) a American Airlines (AAL).

Sektoru energií pomáhal růst světových cen ropy, které posilovaly téměř o 4 %. Komoditní Investoři napříč trhy po týdnech obav nad inflačními očekáváními opět dostaly chuť k riziku. Sázky na to, že na amerických silnicích bude během prodlouženého svátečního víkendu rušno, pomáhaly spolu se zprávou investiční banky Goldman Sachs (GS) k růstu černého zlata zpět k dvouletým maximům. I když se íránská jaderná dohoda blíží, což podle odborníků může vést ke zvýšení celosvětových dodávek ropy až o 2 mil. barelů denně, Goldmani předpovídají růst ceny Brentu ve čtvrtém čtvrtletí k 80 dolarů za barel.

Akcie společnosti Tesla (TSLA) posílily během úvodní seance nového týdne o více než 5 %, když banka Wells Fargo (WFC) oznámila cílovou cenu na 590 dolarů za akcii s odvoláním na výhled lepších než očekávaných dodávek vozů.

Širšímu sentimentu a pokles averze k riziku pomohlo oživení na kryptoměnách a tituly související s digitalizací měn jako MicroStrategy (MSTR), Square (SQ) a PayPal (PYPL) zavíraly v zelených číslech.

Akcie Virgin Galactic (SPCE) posílily o více než 27 % poté, co společnost miliardáře Richarda Bransona absolvovala o víkendu úspěšný zkušební let do vesmíru. Po více než dvou letech tak dokázala, že cesta ke komerčním letům do vesmíru může dojít ke zdárnému konci.

Klíčovými údaji, které je třeba sledovat v tomto týdnu, budou jednoznačně páteční údaje o osobních příjmech a výdajích, které zahrnují index výdajů na osobní spotřebu (PCE). Základní PCE, vyjma potravin a energie, je preferovaným měřením inflace FEDu pro jeho 2 % průměrný flexibilní cíl. Za posledních dvanáct měsíců do měsíce března je ukazatel na 1,8 %. Údaje o důvěře spotřebitelů, cenách domů a statistik o prodeji nových domů budou zveřejněny během úterní seance. Data objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti budou zveřejněny tradičně během čtvrtku.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance


Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688