Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.05.2021 11:14:26

Perly týdne: Došlo šampaňské, akcie ke komoditám blízko historických maxim

Marcus Morris-Eyton patří mezi fandy evropských akcií a vysvětluje, proč některé tituly prudce oslabily po posledních čtvrtletních číslech. Podle Deutsche Bank jsme blízko čtvrtého komoditně akciového vrcholu, Standard Chartered vidí oslabující dolar a Goldman Sachs poukazuje na neobvyklé chování technologií. A ještě více v nových Perlách týdne.

Evropské akcie a vykoupené šampaňské: Otevírání ekonomiky a uvolňování restrikcí sebou nese pozitiva pro sektory, jako je tradiční maloobchod, či zábavní průmysl. Někde ale tyto sektory již obchodují na vysokých úrovních a je tak dobré poohlédnout se jinde. Pro Bloomberg Markets to uvedl Marcus Morris-Eyton z Allianz s tím, že on mimo jiné zkoumá vývoj v Austrálii a na Novém Zélandě. V těchto zemích přinesla pandemie například boom ve stavebnictví a kutilství všeho druhu, na Novém Zélandě je nyní zase vykoupeno všechno šampaňské. To podle ekonoma ukazuje na míru optimismu ohledně otevírání této ekonomiky.

Morris-Eyton byl tázán na evropské akcie a odpověděl, že relativně k jiným trhům na ně má optimistický pohled. Jde totiž o trhy, které získávají na síle a jde v celku o cykličtější sektory, než jinde. Měly by tak těžit z oživení a vyšší inflace, což by se mělo projevit i ve vyšším růstu ziskovosti firem obchodovaných v Evropě. K tomu je podle ekonoma Evropa stále podvážená u řady investorů, kteří naopak drží velké pozice na technologiích, případně na firmách spojených s komoditami.

Ekonom byl tázán i na ziskovost firem v posledním čtvrtletí a reakci trhu na vykazovaná čísla. Uvedl, že na jednu stranu docházelo k častým pozitivním překvapením relativně k očekáváním analytiků, nicméně očekávání investorů byla podle jeho názoru výše. A vykazovaná čísla jim tak odpovídala. Na první pohled pozitivní zprávy tak nevyvolávaly velké radostné reakce cen akcií. A u firem, jejichž vykazovaná čísla byla pod konsenzem, přišla silná negativní reakce. Ekonom dodal, že to je důvodem, proč je nyní nutno bedlivě sledovat fundament.


Akcie a komodity: Graf od Deutsche Bank ukazuje vývoj poměru cen akcií a komodit. Od roku 1916 si prošel třemi jasně patrnými vrcholy a následnými pády. Ten předposlední byl dosažen na konci technologické bubliny, nyní se akcie relativně ke komoditám obchodují za ještě vyšší ceny:

perly 1
Zdroj: Twitter


Dolar ne, akcie ano: Je zlato dobrým zajištěním proti inflaci? Na tuto otázku odpovídal na Bloomberg Markets Manpreet Gill ze Standard Chartered Private Bank kladně s tím, že „minimálně pro inflaci krátkodobou“. Bloomberg v této souvislosti ukázal následující graf, který porovnává vývoj cen vzácných kovů relativně ke zbytku komodit:

perly 2
Zdroj: Bloomberg, Youtube

Z obrázku je zřejmé, že zlato a další cenné kovy relativně k ostatním komoditám již řadu měsíců trendově oslabují. Gill ve vztahu ke zlatu míní, že jedním z nejlepších ukazatelů dalšího vývoje jsou stále reálné výnosy obligací. Tedy výnosy upravené i inflaci, která kvůli současnému růstu inflace klesají. Gill se sice nedomnívá, že vyšší inflace bude dlouhodobějším jevem, nicméně krátkodobě by měla tlačit reálné výnosy ještě níže a zlato by z toho mělo těžit.

Komoditám obecně by mohl prospívat i slabší dolar. Na ten bude podle ekonoma působit zejména úrokový diferenciál mezi USA na straně jedné a dalšími vyspělými ekonomikami na straně druhé. Ty totiž budou sílit a těžit z uvolňování restrikcí, což potáhne jejich sazby a výnosy obligací nahoru. A to bude na kurz dolaru působit negativně. Stejný mechanismus podle Gilla nahrává čínskému renminbi, fundamentálně atraktivní je podle něj například britská libra. Zajímavé by měly být i akcie, kterým prospívá prostředí ekonomického oživení a o něco vyšší inflace. I zde ekonom mimo jiné zmínil Velkou Británii a to kvůli relativně nízkým valuacím.

Na závěr byl odborník tázán, zda je dobrým zajištěním proti inflaci bitcoin. Odpověděl, že takto může fungovat zmíněné zlato, s ním ale bitcoin navzdory některým tvrzením nevykazuje vysokou korelaci. Pokud nějaká korelace patrná je, pak mezi kryptoměnami na straně jedné a množstvím likvidity na straně druhé. Jde tak o aktiva, které mohou mít své místo v portfoliu, ale je třeba s nimi být opatrný a ohledně snah o zajistění proti inflaci by mělo být spolehlivější zlato.


Rotace od technologií: Goldman Sachs v následujícím grafu srovnává návratnost indexu Nasdaq relativně k indexu SPX, k tomu je vyznačen vývoj reálných výnosů desetiletých vládních obligací. Jak bylo uvedeno výše, ty v poslední době klesají (graf má obrácené měřítko) a jejich vývoj nemusí být relevantní jen pro zlato. Podle tohoto obrázku totiž můžeme historicky pozorovat i určitou korelaci mezi těmito výnosy a relativní návratností Nasdaqu. Jak ale v komentáři k obrázku píše Goldman Sachs, nyní dochází k rotaci od technologií i přesto, že výnosy klesají. Což by běžně mělo naopak znamenat vyšší zájem o technologie a relativně vyšší návratnost indexu Nasdaq .

perly 3
Zdroj: Twitter

A pravděpodobnost zvýšení sazeb americkou centrální bankou do konce roku 2022 podle The Daily Shot stále roste:
perly 4

Zdroj: Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688