MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Daně a účetnictví  |  10.01.2021 13:00:00

Ministryně financí udělí pracujícím medikům generální pardon na daň z příjmu

Ministryně financí Alena Schillerová využije své mimořádné pravomoci plošného odpuštění daňové povinnosti všem studentům, kterým byla v rámci nouzového stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb. Generální pardon bude účinný zpětně na daňovou povinnost vzniklou v minulosti i na případné nové daňové povinnosti.

Ministerstvo financí tímto způsobem reaguje na nesprávný postup některých krajů, které tyto peněžní náhrady administrují. Přesto, že v souladu se zákonem a veřejně známým stanoviskem Generálního finančního ředitelství bylo vždy nutné zálohy na daň z příjmů za tyto studenty odvést, některé kraje tak bohužel nepostupovaly a tím došlo k nežádoucím nejistotám a nepřiměřenému administrativnímu zatížení studentů.

"Příjmy za vykonanou práci vždy podléhají dani z příjmu a Ministerstvo financí nikdy netvrdilo, že by tomu mělo být jinak. Zároveň ale platí, že studenti by díky slevě na poplatníka a slevě na studenta fakticky žádnou daň nezaplatili a současná situace je pro ně tak zbytečný stres. Bohužel některé orgány veřejné moci si zákon vyložily po svém a nesplnily základní povinnosti, které podle zákona měly. Aby se mohly plně soustředit na řešení závažnějších problémů spojených s pandemií a nikoliv na nápravu svých vlastních chyb, rozhodla jsem o plošném odpuštění daně z příjmu všem těmto studentům, což je zcela mimořádný instrument," vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

Generální pardon ministryně financí se týká daně z příjmů, nikoliv sociálního a zdravotního pojistného, které je příjmem spravovaným ČSSZ a zdravotními pojišťovnami a Ministerstvo financí není k jejich odpuštění kompetentní.

Generální pardon předloží Ministerstvo financí na jednání vlády v pondělí 11. ledna 2021. Konkrétní postup pro poplatníky a plátce, jak postupovat v případě již zaplacené daně, bude uveden v metodice GFŘ.

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688