Osobní finance  |  23.10.2020 11:59:28

Podzimní prázdniny jsou tady, tentokrát celý týden

Standardní školní rok obvykle navazuje na státní svátek 28. října - Den vzniku samostatného československého státu, který letos vychází na středu, i dvěma dny podzimních prázdnin. Letos se ale ministr školství Plaga, v souvislosti s protikoronavirovými opatřeními ve školství a tím i v rodinách, prodloužil volno na celý týden od 26. do 30. října. Protože pracoviště, domácnost a na jednom z dalších pozic i školy, jsou na předních místech seznamu jako hlavní možné zdroje nákazy, které uvádí ÚZIS. 

K uzavření škol v pondělí a v úterý 26. a 27. října dochází na základě vládního nařízení, jehož cílem je udržet děti doma, bez cestování a dalších sociálních kontaktů mimo nejužší rodinu. Vysvětlit se to snažil ministr Plaga i v dopise a v letácích určených pro děti prvního nebo druhého stupně. 

plakát ministerstva školství pro první stupeň ZŠ

Děti si sice na týden odfouknou od školy (i když letos se do ní spíše těší), zato rodiče musejí u menších dětí zajistit po dobu týdne dohled ...a znovu si přeorganizovat práci, protože ochota zaměstnavatelů vrátit se ve většině k home office zřejmě není tak velká, jako na jaře. Ve spoustě povolání navíc home office není možný, a tam kde to charakter práce dovoluje, přece jen v souběhu domácí výuky starosti o rodinu a domácnost a práce není vždy zaměstnavatel s home office spokojen. Třeba proto, že je pozornost lidí rozptýlená a výkonnost může být snížená. Lidé prostě při home office nejsou k dispozici zaměstnavateli v očekávaném čase na 100 %, i když dohánějí práci třeba večer. O víkendu na to budou mít dokonce o hodinu více, díky přechodu od letního k zimnímu času.

Návrat dětí a studentů do školy 2. listopadu a konec distanční výuky ale není vůbec jistý, a to ani u dětí z prvních a druhých stupňů základních škol, pro které není distanční vzdělávání příliš vhodné. Původně ministr zdravotnictví Roman Prymula avizoval, že děti do školy určitě půjdou, ale od té doby se nařízení vlády několikrát upgradovala (až se v nich nejspíše sám pan ministr ztratil a vyrazil si do restaurace bez roušky a v hodinu, kdy restaurace měla být dávno uzavřená). Rozhodující bude vývoj reprodukčního čísla. V tuto chvíli to ale vypadá, že dříve, než děti půjdou po podzimních prázdninách do školy, budeme mít nového ministra zdravotnictví.

Zatím nařízení platí do 1. listopadu, tedy jsou uzavřeny a učí distančně vysoké školy, střední školy, VOŠ, konzervatoře, oba stupně základní školy včetně přípravných tříd a družin (i kroužků). Týká se to i jazykových škol s právem státní zkoušky a nově i základních uměleckých škol, včetně individuální výuky. Zastavena byla i účast na praktické výuce (výjimkou je praktická výuka spojená se zdravotnictvím a sociálními službami, ale to se žáci a studenti dozvědí přímo ve svých školách).  

Zakázán byl i provoz školských výchovných a ubytovacích zařízení (koleje a internáty), a také školy v přírodě. Nejsou v prezenční podobě zatím do 3. listopadu dovoleny ani žádné zkoušky v prezenční podobě. 

Otevřené mohou (i 26. a 27. října) být pouze mateřské školky a školská zařízení podle paragrafu 16.

  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688