Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  26.04.2020 17:19:18

Work life balance: Nyní se ukáže, jak jej zaměstnavatelé podporují

Work life balance je dosažení rovnováhy mezi prací a volným časem. Firmy, které podporují koncept, jež se zajímá o zaměstnance po pracovní stránce s ohledem na trávení jejich volného času a mimopracovní aktivity, pochopily velmi důležitou věc. Spokojenost zaměstnance v osobním životě je klíčem k podávání  lepších výkonů na pracovišti. Nyní se podíváme na tipy, jak dosáhnout ideální rovnováhy mezi profesí, rodinou a koníčky. 

 

Proč je work life balance pro mnoho lidí problém?  

Řada lidí pojem work life balance vůbec nezná. Snaží se svůj osobní a pracovní život striktně oddělovat, ale ne vždy se jim to daří. Rovnováhy není lehké dosáhnout. Chce to trochu cviku a naučit se dobře vyhodnotit priority. Zaměstnanci nejčastěji upřednostňují práci před osobním životem, což se pak negativně odráží v jejich soukromí a psychické pohodě.  

Jak docílit rovnováhy ve svém životě?  

Změňte nastavení své mysli. Každý vnímá work life balance trochu jinak. Představy se mění několikrát během života. Souvisí s věkem a změnami rodinného stavu. V ideálním případě byste měli mít práci a rodinu v rovnováze a ani jednu oblast nezanedbávat. Nejhorší je, když některé důležité věci odsouváme stále na později, až nedostatek času na důležité věci nepříjemně pocítíme.  

Lidé se pak cítí nešťastní, nerozumí si s partnerem, mají výčitky svědomí, že zanedbávají děti nebo své přátelé, které postupně ztrácí ze svého života… V horším případě se s dlouhodobou nespokojeností dostaví i zdravotní potíže, jež způsobuje stres a nezdravý životní styl.  

Stanovte si priority a držte se jich!  

Prvním krokem ke změně k lepšímu je stanovení priorit. Zkuste se zamyslet sami nad sebou a více se ponořit do svých přání a pocitů. Buďte k sobě upřímní a přemýšlejte o tom, zda vám vyhovuje pracovní doba v práci nebo si ji odnášíte domů, zda jsou k vám kolegové vstřícní, když potřebujete někdy odejít z práce dřív či váš nadřízený chápe, že máte i svůj život, rodinu a nedrží vás v kanceláři celé dny od rána do večera.

 

Nejhorším příkladem je pak šéf, který vám zadá neodkladný úkol v pátek večer nebo vás nutí přijít v sobotu dopoledne na důležitou poradu. Ale řekněte si, stojí vám pak takový přístup zaměstnavatele opravdu za to?

práci ctí smysl pro rodinu, ale co doma?  

Je váš zaměstnavatel chápavý, vstřícný a rozumí vašim potřebám i mimo firmu? To je skvělé! Ale co doma? Funguje vám to v rodině stejně tak dobře? Máte rozdělené úkoly a činnosti spravedlivě mezi všemi členy domácnosti nebo nesete všechno na svých bedrech? Jestliže máte na sebe málo času a řešíte jen úklid a péči o děti, někde je chyba.  

Tip! Dejte si pozor na to, kolik času denně trávíte na sociálních sítích a brouzdáním na internetu. Je to velký zloděj času a můžete snadno prokrastinovat.

Nyní je zřejmé, kteří zaměstnavatelé work life balance podporují  

V současné době, kdy bojujeme s pandemií koronaviru, se více odhalují praktiky zaměstnavatelů. Firmy, které vždy podporovali work life balance, mají nastavené jiné postupy a řešení. Např. v případě, kdy je aktuálně mnoho rodičů doma s malými dětmi předškolního či školního věku. Zaměstnavatel, který rozumí potřebám rodičů, se snaží přizpůsobit a nastavit si se svým zaměstnancem pracovní podmínky tak, aby vyhovovali oběma stranám. Např. nabízí možnost práce z domova za 100 % mzdy či platu nebo se férově domluví na objemu práce, kterou je daný zaměstnanec schopný zvládat v dnešních podmínkách. Samozřejmě ne v každém oboru to je možné, ale v mnoha povoláních ano.  

Tip! Nejste v práci spokojení? Zaměstnavatel se k vám nechová fér? Nutí vás do dovolené, aniž by vás informoval 14 dní předem dle Zákoníku práce, do neplaceného volna nebo do výpovědi dohodou? Braňte se! Než něco podepíšete nebo s něčím budete souhlasit, pořádně si vše promyslete.  

Rozhodnete-li se odejít za lepším zaměstnáním, vybírejte si firmy, které nabízejí lepší podmínky, např. zmiňovaný občasný home office. Jestliže ve vašem oboru není tolik pracovních příležitostí, zvažte možnost rekvalifikace.

Pro aktuální videa z oblasti práce, personalistiky a marketingu odebírejte kanál Orange Academy.   

Vyplatí se to!    

Autorka: Zuzana Klímová, garantka rekvalifikačního kurzu Online marketing, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě a Zlíně.    

https://orangeacademy.cz/kurzy-marketingu/rekvalifikacni-kurz-online-marketing 

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688