mmr.cz (MMR)
Dovolená  |  16.04.2020 20:46:18

Senát ČR schválil návrh zákona, který stanoví, že v případě zrušení zájezdu s termínem zahájení od 20. 2. 2020 do 31. 8. 2020 z důvodu pandemie má cestovní kancelář možnost vydat klientovi poukaz na zájezd.

Senát ČR schválil návrh zákona, který stanoví, že v případě zrušení zájezdu s termínem zahájení od 20. 2. 2020 do 31. 8. 2020 z důvodu pandemie má cestovní kancelář možnost vydat klientovi poukaz na zájezd. Ty jsou chráněny pro případ úpadku cestovní kanceláře. Klienti se tak nemusí bát je přijímat. Zákon byl schválen ve znění, které postoupila minulý týden Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Voucher bude moci klient vyčerpat na náhradní termín dovolené. Rozhodne-li se tedy cestovní kancelář využít tzv. ochranné doby, musí o tom písemně vyrozumět zákazníka a současně mu zaslat poukaz na náhradní zájezd.

Cestovní kanceláře v současné době nejsou schopny fungovat a naprostá většina je na pokraji krachu. V tomto odvětví pracuje přes 14 tisíc zaměstnanců a trh se zájezdy je naprosto paralyzován. Obdobný návrh, přijaly státy jako Francie, Belgie a Polsko. Chtěla bych všechny klienty ujistit, že pokud voucher nevyčerpají ani do 31. 8. 2021, cestovní kancelář jim bude povinna veškeré uhrazené platby za zájezd vrátit do 14 dní. Klienti se tedy nemusejí obávat, že o své peníze přijdou,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Cestovní kanceláře, které jsou profesionály ve svém oboru, budou se zákazníky aktivně jednat a navrhnou jim oboustranně přijatelné řešení.

Zákazníci, kteří mají zakoupený zájezd s termínem odjezdu do 31. 8. 2020 a tento zájezd nechtějí nebo nemohou absolvovat - např. z důvodu ztráty zaměstnání, obav o své zdraví apod., mají možnost odstoupit od smlouvy o zájezdu, jsou však povinni cestovní kanceláři uhradit storno poplatky. Nová právní úprava stanoví, že cestovní kancelář musí zákazníkovi vydat poukaz na zájezd v hodnotě části (nejméně 10%) zaplaceného storno poplatku. Poukaz lze využít na koupi zájezdu na pozdější dobu. Cílem projednávaného zákona je zmírnit dopady pandemie onemocnění COVID-19 na sektor cestovního ruchu. „Poukazy budou moci odmítnout senioři nad 65 let věku, zdravotně postižení lidé, těhotné ženy, lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené, nezaměstnaní, osamělé samoživitelky a samoživitelé a také školy v případě školních zájezdů,“ dodává Klára Dostálová.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688