muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  11.03.2020 00:00:00

Brno: Fakulta informatiky připravuje studijní program zaměřený na kyberbezpečnost

S vizí otevření v roce 2021 připravuje Fakulta informatiky Masarykovy univerzity nový profesní studijní program.

V Česku unikátní bakalářské studium Kyberbezpečnost úzce propojí informatiku s dalšími obory a praxí a může být zajímavé nejen pro absolventy středních škol, ale také pro zaměstnané uchazeče. Fakulta tak reaguje na nedostatek vysoce kvalifikovaných odborníků v oblasti kyberbezpečnosti.

„V Evropě je poptávka po stovkách tisíc lidí, schopných zastávat pracovní místa v oblasti kyberbezpečnosti. Celosvětově se mluví až o 1,8 milionu volných pracovních míst. Kvalitní vzdělávání v oblasti kyberbezpečnosti je proto zásadní. My jej navíc budujeme jako unikátní multidisciplinární program bezprostředně propojený s praxí,“ uvedl garant nového programu na Fakultě informatiky MU Tomáš Pitner.

Nový studijní program je součástí bezpečnostních studií, a přesahuje tak i do dalších oborů. Výuka na Fakultě informatiky MU se propojí s dalšími dvěma fakultami Masarykovy univerzity. Kromě nejnovějších poznatků v oblasti kyberbezpečnosti, které získají na domácí fakultě, absolvují studenti také tři předměty na bezpečnostních a strategických studiích Fakulty sociálních studií MU a věnovat se budou i právním aspektům kyberbezpečnosti - na Právnické fakultě MU budou mít další dva specializované předměty.

Absolventi tříletého bakalářského programu mohou bezprostředně nastoupit do praxe, kde najdou široké uplatnění zejména na pozicích, jako jsou správci systému, provozovatelé bezpečnostního operačního střediska, členové bezpečnostního týmů CSIRT, ve správě kyberbezpečnosti, nebo též softwaroví inženýři bezpečnostních aplikací a podnikových systémů, ale i školící pracovníci nebo asistenti manažerů kyberbezpečnosti.

Součástí studií je proto cílená odborná stáž ve firmě nebo státní či veřejné, ale i vzdělávací organizaci. Najít vhodné partnery pro stáže bude možné díky rozvinutému systému průmyslového partnerství na fakultě, přítomnosti firem v CERIT Science Parku, ale také díky spolupráci s Regionální hospodářskou komorou a průmyslovými sdruženími.

„Vznik programu je přirozenou reakcí na silnou společenskou poptávku a výraz spoluodpovědnosti fakulty i ve vztahu k potřebám kyberbezpečnosti státu,“ zdůraznil děkan Fakulty informatiky MU Jiří Zlatuška. „V tomto směru je náš program unikátní, odrážející bohaté zkušenosti odborníků soukromého i veřejného sektoru,“ upřesnil děkan. Jako příklad uvedl Dušana Navrátila, který řídil Národní bezpečnostní úřad a později Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a nyní bude působit na Fakultě informatiky MU.

Iniciativu vítá i Jiří Sedláček, ředitel Network Security Monitoring Cluster, autor koncepce SŠ Junior Center Excelence pro informační bezpečnost a osnovy vzdělávacího programu pro výuku kyberbezpečnosti na středních školách. „Praxe potřebuje kyberbezpečnostní odborníky na všech stupních vzdělání. Připravovaná studia vyplní poptávku po expertech tam, kde středoškolská kvalifikace už nestačí,“ uvedl.

Fakulta informatiky MU v současnosti mimo jiné nabízí navazující magisterský program Řízení softwarových systémů se specializací Řízení kyberbezpečnosti. Přihlášky je možné podávat ještě do 30. dubna.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688