TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  19.03.2019 15:03:02

Čechy rozčílila nová rodičovská. Politikům posílají drsné vzkazy

Rodičovský příspěvek ve výši 300 tisíc korun pro všechny rodiče malých dětí žádají tisíce lidí. Sociální sítě zaplavily kritické komentáře, které vládě rozhodnutí zavést vyšší dávku jen pro rodiče nově narozených dětí, vyčítají.

Koaliční rada v pondělí rozhodla o tom, že rodičovský příspěvek od nového roku vzroste o 80 tisíc korun. Zatímco ale rodiče čekali, že peníze budou moci čerpat i na dítě mladší čtyř let, na které dávku stále pobírají, politici schválili vyšší dávku jen pro rodiče dětí narozených po 1. lednu 2020


Na sociální síti se proti vládním stranám zvedla obrovská vlna nevole. "Já bych politikům dala na měsíc to, za co musí vyžít maminky s dětmi. Těm by to nestačilo ani na den. Neustále se všechno zdražuje, hlavně že si každý půl rok zvedají platy. Chce se mi z vás zvracet, hyeny," rozčílila se Lucie.

Podle některých matek, které návrh rozzuřil, vláda rozděluje děti, které mají přitom stejné potřeby. "Nemají snad právo všechny děti stejné? Je to svinstvo od státu!" píše Martina. "Maminka, která porodí 31. 12. 2019 ve 23:59, bude mít 220 tisíc, ale maminka, co porodí 1. 1. 2020 v 00:00, bude mít 300 tisíc? Skvěle vyjednáno," uvedla Denisa.

K tématu dávek pak reagovali odpoledne i večer politici. Více v článku: ČSSD hází vinu za rodičovskou na ANO. Babiš to svádí na Hamáčka a v následujícím videuMatky ale zuří dál: Důchody vzrostly za 10 let o tisíce, rodičovská vůbec.

Další lidé poukazují na to, že se penze o 900 korun zvýší pro všechny důchodce, zatímco rodičovský příspěvek jen pro některé děti. "Doufám, že zvýšený důchod dostanou také důchodci, co nastoupí na důchod od 1. 1. 2020 a ne ti, co ho už mají," prohlásila Tereza. "Děti volit nemůžou, důchodci ano," dodala Raduška.

Někteří rodiče si navíc výši měsíční výplaty z rodičovského příspěvku zvolili podle slibu, že dávka vzroste pro všechny mladší děti. "Zvolila jsem si variantu na dva roky a počítala jsem, že si rodičovskou protáhnu na tři. A teď? Malá bude muset ve dvou letech do školky. Děkuji, už vás volit nebudu," píše Jaroslava na facebookovém profilu premiéra Babiše.

Kritika se snesla také na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, která v listopadu 2018 na twitteru oznámila, že se rodičovský příspěvek zvýší úplně pro všechny. "Navýšení se bude týkat všech rodin s dítětem do 4 let, bez ohledu na to, jestli už rodiče příspěvek vyčerpali nebo ne," psala tehdy.

"Je hnus něco naslibovat a pak se toho nedočkáme? Máme stejné právo jako maminky, co porodí v roce 2020," rozčiluje se matka, vystupující pod přezdívkou Lufi. "To je ta jejich slibovaná podpora rodin s malými dětmi?" přidal se René.

Návrh je terpve na začátku legislativního procesu. Po projednání na koaliční radě ho bude řešit ještě vláda, poté ho musí v rámci novely zákona o státní podpoře schválit parlament a podepsat prezident. Je proto možné, že se bude znění novely ještě měnit.


Jak to bylo s rodičovskou?

 Podívejte se také: Pozor na ukončení rodičovské, Můžete přijít o desetitisíce


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688