Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  13.07.2018 10:05:56

Ověřeno historií: nemovitosti nejsou bezpečným uchovatelem hodnot

Nemovitosti jako takové sice mohou, třeba jen částečně, nabídnout ochranu před inflací, historie nám však ukazuje, že radost majitelů nemovitostí z toho, že svůj majetek ochránili před znehodnocením, netrvá dlouho.

Prvním příkladem může být zavedení plošné daně z nemovitosti ve Výmarské republice v roce 1924, kdy vybrané peníze měly sloužit, a nakonec i sloužily, k financování výstavby městských a družstevních bytů, kterých byl ve Výmarské republice po 1. světové válce nedostatek. Zároveň, zavedení této daně mělo střední vrstvě a chudině kompenzovat to, že jejich majetek byl zcela znehodnocen hyperinflací, přičemž majitelé nemovitostí si svůj majetek, resp. jeho cenu, byli schopni uchovat a zároveň, řadě z nich hyperinflace „splatila hypotéku“, tj. v první fázi by se mohlo zdát, že vlastnit nemovitost na dluh byla ve 20. letech minulého století „výhra“.

Příjem z dani z nemovitostí byl natolik zajímavý, že si tuto daň nedovolili zrušit ani Nacisté, byť její zrušení byl jedním z hlavních bodů jejich propagandy, díky které se dostali k moci.

Pozn. v roce 1927 došlo na realitním trhu ve Výmarské republice ke kolapsu cen, který způsobila stále rostoucí daňová zátěž. Majitelé nemovitostí, ať už rezidenčních či komerčních, si nemohli dovolit nadále daň platit, a tak začali své nemovitosti ve velkém odprodávat, což vedlo k poklesu cen na realitním trhu o více než 20 %.

Nacisté daň z nemovitosti sice zrušili v roce 1943, ovšem „výměnou“ za jednorázový poplatek ve výši desetinásobku ročního nájmu. Nutno ovšem zmínit, že Nacisté přišli s „vylepšovákem“ v podobě zabavování majetku, včetně nemovitostí, židovskému obyvatelstvu, díky čemuž měli zdroje na financování své války a volné nemovitosti, kterými mohli částečně řešit nedostatek bytů na trhu.

Jaký je tedy závěr? Asi nepřijdeme na nic přelomového a minimálně v části se shodneme jak s Keynesem, tak Leninem. Rostoucí inflace postupně zpřetrhává sociální vazby ve společnosti a zvyšuje tlak mezi jednotlivými skupinami obyvatel. Z historie pak známe 2 řešení této situace:

- výrazné zvyšování daňové zátěže, a to až do výše, která je pro majitele nemovitosti neudržitelná

- zabavování majetku

Jak tedy svůj majetek ochránit ve špatných dobách? Příklad si můžete vzít například ze zmíněných Židů, kteří se v historii svého národa několikrát ocitli v situaci, kdy jim na jejich majetek „sahaly“ inflace, diktátoři, dobyvatelé apod. Krásný článek o „židovských financích“ napsal již před 10 lety pro Finmag Pavel Kohout, viz https://finmag.penize.cz/ekonomika/261899-zide-a-finance

21.12. 22:22  svěřenecký fond (Vlasta)
15.07. 09:17  To je i jako vtip naivní (plavec)
14.07. 11:48  doporucuji precist (Petr Rozkošný)
14.07. 11:41  To je i jako vtip naivní (Petr Rozkošný)
14.07. 11:34  Tak určitě (Petr Rozkošný)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688