Filip Přibáň (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  28.05.2018 11:44:29

Itálie i nadále znervózňuje trhy

Pokud něco v Itálii funguje opravdu rychle, tak jsou změny v politice. V minulém týdnu již se zcela jasně rýsovala vláda Hnutí Pěti hvězd a Ligy severu s G. Contem jako premiérem. Po víkendu je vše jinak a poté, co prezident S. Mattarella odmítl jmenovat do funkce ministra financí euroskeptika P. Savonu, se pro změnu velmi jasně rýsuje úřednická vláda a předčasné volby. Ty by se mohly konat v říjnu. Na první pohled je to pro italské dluhopisy a euro jednoznačně pozitivní zpráva, protože úřednická vláda pojede ve starých fiskálních kolejích. Na druhé straně je nutné počítat s tím, že říjnové parlamentní volby budou ještě více vyhrocené a v extrémním případě se mohou stát hlasováním o setrvání či odchodu Itálieeurozóny.

V každém případě neuškodí, podívat se na body programu Hnutí Pěti hvězd a Ligy severu, protože podpora těchto stran v nejbližších měsících asi příliš neklesne a nelze vůbec vyloučit, že nakonec vládu sestaví letos na podzim. Zavedení bezpodmínečného příjmu či zrušení důchodové reformy, to jsou body, co by v zemi s dluhem přesahujícím 130 % ročního HDP neměly vůbec přicházet v úvahu. I přesto o nich obě zmíněné strany uvažují. Navíc zlepšení situace veřejných rozpočtů nelze letos očekávat, protože Itálie by dle odhadů měla mít v tomto roce nejpomaleji rostoucí ekonomiku v EU, jak ostatně ukazuje následující graf. Zcela mimo standardní rámec se jeví neoficiální požadavek, aby Evropská centrální banka (ECB) prominula Itálii dluh ve výši 250 miliard eur. I přes ustoupení od nejradikálnějších požadavků lze ale říci, že body programu obou stran mohou přivést zemi v nejbližších letech na pokraj bankrotu.


Itálie je navíc hlavním obchodním partnerem Řecka a její problémy by tak mohly tuto výrazně problematickou ekonomiku ohrozit. Ohrožené jsou ovšem i další evropské země. Např. pro Francii je Itálie, hned druhým největším obchodním partnerem po Německu. Itálie je rovněž významným obchodním partnerem i pro tak významné ekonomiky jako je např. Německo, či Španělsko. Především však platí, že na obchodItálií jsou navázány hlavně země jižní části eurozóny, které mají již svých problémů dost.

Dá se rovněž očekávat, že kdyby se rozpočtové problémy Itálie stupňovaly, averze vůči riziku by na trzích vzrostla což by vedlo k růstu výnosů nejen u vládních dluhopisů Itálie, ale i ostatních jihoevropských zemí. To bylo ostatně velmi dobře patrné během května, kdy docházelo k růstu výnosů u italských vládních dluhopisů, a naopak posilováním bezpečných přístavů jako jsou německé dluhopisy či švýcarský frank. A Itálie může být výsledně i překážkou pro normalizaci měnové politiky ECB.

Špatná situace by pak mohla mít negativní vliv i na italské banky u nichž část aktiv tvoří právě vládní dluhopisy. Vzhledem k tomu, že na tom nejsou italské banky příliš dobře, pokles cen dluhopisů by mohl ještě zhoršit už tak velmi špatnou situaci tamního bankovního sektoru. Navíc mnoho lidí si šetří na důchod investicemi do bankovních dluhopisů. To by v kombinaci se špatnou demografickou situací mohlo vést k ještě většímu prohloubení sociálních problémů.

Tato rizika se tak negativně mohou promítnout po celé Evropě více než se zdá. Itálie je totiž oproti Řecku výrazně větší ekonomika. Někdo by mohl říci bankovní terminologií, že Itálie je "too big to fail" a že bude zachráněna. Je ovšem diskutabilní, zda není spíše "too big to bail out", neboť náklady na záchranu tak velké ekonomiky by byly nepředstavitelné a mnoho zemí Evropy by se na nich jistě nechtělo podílet. To je vidět na grafu níže, který ukazuje, že nominální výše dluhu Itálie je s výší dluhu Řecka neporovnatelná.

 

Filip Přibáň

Filip Přibáň

Je studentem magisterského programu na Vysoké školy ekonomické v Praze a třetím rokem pracuje jako finanční analytik ve společnosti AKCENTA CZ. Kromě českého makroekonomického prostředí se zaměřuje také na polský trh. Pravidelně přispívá svými názory do internetových či tištěných médií právě v České republice a Polsku. Mezi jeho koníčky kromě ekonomie patří i neurovědy, neboť pochopení mechanizmů našeho mozku vede i k pochopení našeho ekonomického rozhodování.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

07.10.2020Trump znervózňuje trhy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688