Okénko investora  |  12.05.2016 15:55:06

Na jaké akcie a ETF se zaměřit, pokud se Donald Trump stane 45. prezidentem USA?

Není to tak dávno, co podivínský miliardář Donald Trump jen tak pro zábavu mluvil o tom, že chce kandidovat na post 45. prezidenta Spojených států amerických. Mnozí ho považují za skvělého podnikatele, neoblomného člověka a amerického patriota. Před rokem se kuriózní Trump mohl zdát zcela neškodným, nicméně během uplynulých měsíců se ale tato úsměvná vize prezidentské kandidatury pomalu proměnila v seriózní fakt, který přiměl analytiky největších amerických bankovních a investičních domů připravit scénář pro Trumpovo možné zvolení. Minulý týden investiční ředitel Jeffrey Gundlach z DoubleLine Capital na investiční konferenci Sohn v New Yorku představil zajímavý scénář, na které akcie a ETF se v případě zvolení tohoto realitního republikánského kandidáta zaměřit. Trump je i s dobrými vyhlídkami stále spíše terčem satirických vtípků, proto i tento článek berte lehce s nadhledem.

Donald Trump na bitevní lodi USS Iowa amerického námořnictva

Donald Trump na bitevní lodi USS Iowa amerického námořnictva

Pokud Donald Trump obsadí na následující čtyři roky prezidentské křeslo, je zcela logické, že některá odvětví posílí výrazněji než jiná. Která to budou? Trump od začátku prezidentské kampaně slibuje postavit zeď mezi Mexikem a USA, zřejmě ve stejné podobě jako je v úspěšném seriálu Hra o trůny, vytvořit nová pracovní místa a razantně zvýšit zaměstnanost a infrastrukturní výdaje. V posledním vyjádření si republikánský kandidát udělal zálusk na zvýšení daní bohatým a prohlásil, že by se nebránil růstu minimální mzdy. Trump již do svých daňových plánů během prezidentské kampaně zahrnul úlevy pro chudé a střední třídu. Těmito úpravami však nechce zatížit rozpočet, nýbrž je financovat efektivnějším výběrem daní či snížením daňové zátěže pro firmy, které jsou registrované kvůli nižším odvodům v zahraničí a tím je přimět k návratu zpět. Na rovinu - Trump si s dluhy rozumí a je jim zcela otevřen.

Reaganova administrace (1981-1989)

Jeffrey Gundlach přirovnával možné zvolení Trumpa k prezidentskému osmiletému úřadování 40. prezidenta Spojených států amerických Ronalda Reagana. Pojďme si ve stručnosti shrnout, co Reaganova administrace přinesla. Mezi roky 1981 a 1989 přibližně 85 % výdajů federálního rozpočtu přistálo v sociálním zabezpečení (Social Security Medicare) a v sektoru národní obrany.  V tomto období HDP zdravě rostlo v průměru 3,8 % ročně a inflace se držela poblíž 4,4% roční míry, kromě roku 1982, kdy eskalovala k 8,4 %. V kombinaci s rozvojem důchodového spoření 401(k), které přivedlo na akciové trhy miliony investorů střední třídy v roce 1978, revizí daňové politiky a dalšími faktory připsaly akcie (index S&P 500) během jeho dvou termínů prezidentství téměř 100 %.

Reaganova administrace

Nyní zpět k výdajům na obranu. Reagan v podstatě podepsal americkému Pentagonu nevyplněný šek, což zvýšilo výdaje na obranu ze 134 mld. dolarůroce 1980 na 253 mld. dolarůroce 1989. Výdaje na obranu najednou tvořily celých 7 % HDP, čímž se i dramaticky zvýšil federální deficit. Když už je řeč o federálním deficitu, je nutné poznamenat, že Reaganova administrace vyprodukovala roční růst deficitu federálního rozpočtu o více než 100 mld. dolarů.

Kdo vydělá, pokud Trump vyhraje?

Největší znepokojení se uchyluje směrem k vládním výdajům, Trump během prezidentské kampaně používá velmi nekompromisní rétoriku ohledně radikálního islámského státu ISIS a Sýrie. Což by po zvolení mohlo znamenat nemalé zisky pro sektory letectví a obrany. Dále jeho nekompromisní sociální politika ohledně porušování zákona by mohla být velkým přínosem pro odvětví nápravných zařízení a věznic. V neposlední řadě Donald Trump mluví o tom, že jedním ze způsobu jak „udělat Ameriku opět skvělou“ je vybudovat stabilní infrastrukturu, což by se projevilo v ziscích firem, které se zaměřují na stavebnictví, výstavbu komunikací, mostů, inženýrských sítí a letišť. Biotechnologický a zbrojní sektor by naopak mohl najít úlevu ve zvolení protikandidáta demokratky Hilary Clintonové, která v kampani hrozila zpřísněním regulace a úpravou zákonů.

Které akcie by mohly těžit z Trumpova vítězství?

Nejprve se zaměřme na infrastrukturu, což znamená, že investoři by měli zaměřit svojí pozornost především na tyto akcieQuanta Services, Inc. (PWR) a Granite Construction Inc. (GVA).

Společnost Quanta Services, Inc. (PWR) je hlavním dodavatelem, který poskytuje outsourcing v oblasti výstavby, údržby a technologických služeb v oblasti kabelových, telekomunikačních a plynovodních sítí. Společnost má poslední tři fiskální roky problém udržet konzistentní zisk a akcie v minulém roce oslabily téměř 20 %. Potenciál získání nových zakázek by mohl vrátit tuto společnost zpět do hry.

Společnost Granite Construction (GVA) se zabývá sektorem těžkého stavebnictví a použitím těžké techniky. Firmě se sice také nedaří udržet konzistentní růst tržeb v posledních třech fiskálních letech, nicméně akcie GVA v minulém roce posílily o 12,86 %, zatímco nabízí lákavou dividendu 1,21 %.

Graf akcií PWR a GVA – YTD 2016

PWR a GVA YTD 2016

Přesuneme-li se do sektoru nápravných zařízení a věznic, odrážíme se od Trumpova tvrzení, že většina trestanců je ve vazbě jen „plácnuta přes prsty" a pak puštěna zpět na svobodu páchat další trestnou činnost. Trump slibuje potření zločinu a kriminality prodloužením trestů odsouzených. Zde se otevírá prostor pro dvě společnosti: The GEO Group, Inc. (GEO) a Corrections Corporation of America (CXW).

Graf akcií GEO a CXW – YTD 2016

GEO a CXW YTD 2016

Co se týká střelných zbraní, Donald Trump je zastáncem druhého dodatku americké ústavy. Kdyby tento republikánských kandidát vyhrál, firmy jako Smith Wesson Corp. (SWHC) a Sturm Ruger & Co. Inc. (RGR) by mohly najít úlevu ve zvolení protikandidáta demokratky Hilary Clintonové, která v kampani hrozila zpřísněním regulace držení a nakupování zbraní. Akcie společností drží stabilní výkonnost, zejména z důvodu obav o možné budoucí změně zákonů držení zbraní navrhované Clintonovou, a těžily z náhlé rostoucí poptávky.

Graf akcií SWHC a RGR – YTD 2016

SWHC a RGR YTD 2016

Další sektor, který by mohl těžit z Trumpovi administrativy, je sektor obrany. Společnost Lockheed Martin Corp. (LMT) by pravděpodobně profitovala ze všech vojensky zaměřených firem nejvíce, protože se jedná o největšího příjemce veřejných a vládních zakázek. Spolu s Lockheedem nalezneme v tomto sektoru firmy jako BAE systems plc. (BA.L), Oshkosh Corp. (OSK), L-3 Communications Holdings Inc. (LLL), United Technologies Corp. (UTX), Raytheon (RTN), General Dynamics Corp. (GD) a Boeing Co. (BA). Všechny tyto společnosti patří mezi deset největších hráčů, kteří bojují o státní zakázky pro americké letectvo, pěchotu a námořnictvo.

„Trumpova“ ETF

iShares US Aerospace & Defense (ITA) - Burzovně obchodovaný fond iShares US Aerospace & Defense (ITA) kopíruje výkonnost indexu Dow Jones US Select Aerospace & Defense. ETF odráží aktiva v hodnotě 676 mil. dolarů s průměrným denním zobchodovaným objemem 60 452 akcií. Tento burzovně obchodovaný fond má expense ratio (nákladový poměr) 0,43 %, který je lehce nižší než je ETF průměr. Fond od svého vzniku 1. května 2006 připsal přes 152,80 %.

SPDR S&P Biotech ETF (XBI) - Burzovně obchodovaný fond SPDR S&P Biotech ETF (XBI) kopíruje celkový výnos indexu S&P Biotechnology Select Industry. Ten má čistá aktiva 1,78 miliard dolarů a průměrný denní objem obchodů 7,2 mil. akcií. ETF má expense ratio 0,35 %. Fond v minulém roce oslabil o 32,97 %. Toto ETF se vyplatí držet spíše na delší časový horizont, jelikož od svého uvedení na trh 1. ledna 2006 připsalo 182.45 %.

Sečteno a podtrženo, pokud se Donald Trump stane 45. prezidentem Spojených států amerických mějte výše uvedené akcie a ETF na paměti. Spolu se správně diverzifikovaným portfoliem mohou být tyto tituly příležitostí, jak jednoduše porazit hlavní americký index S&P 500.

Donald Trump

Zdroje: Investopedia, Zprávy.aktualne.cz, Bloomberg, Reuters, Yahoo Finance, Finviz

Obchodovat s ETF můžete jednoduše z pohodlí Vašeho domova prostřednictvím obchodní platformy a internetového připojení. Platforma od STOX.cz, je nyní i v českém jazyce a umožní Vám obchodovat akcie a ETF na více jak 80 trzích po celém světě z jediného multi-měnového účtu. Tak jako investování do akcií, i obchodování s ETF zahrnuje poplatky, ty jsou stejné jako u obchodování klasických akcií. Největší výhodou ETF oproti akciím je právě jejich diverzifikace – jednoduše můžete investovat do stovek akcií najednou.

Ing. Libor Stoklásek

Absolvent manažersko-ekonomického studijního programu Mendelovy univerzity v Brně a navazujícího studia programu hospodářská politika a správa se zaměřením na finance a investiční management. Problematice kapitálových trhů a burzovního obchodování se začal naplno věnovat už během studia. Po absolvování patnácti měsíční praxe u společnosti Grant Capital a.s. se začlenil do managementu investičního projektu STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688