TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.04.2010 15:11:01

ČSSD si stanovila pět podmínek pro případnou povolební koalici

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zrušení poplatků ve zdravotnictví, obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské, vyplacení 13. důchodu, dorovnání mateřské či přijetí protikorupčního balíčku. Tyto a další opatření obsahuje pět bodů, které politické grémium ČSSD stanovilo jako nepřekročitelné pro případnou povolební koalici.

"Pokud sociální demokracie vyhraje volby, bude mít partnerů pro vyjednávání o koalici dostatek," uvedl v pátek předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že strana bude vyjednávat s takovými partnery, kteří jí umožní splnit pět stanovených závazků.

"Prvním bodem je zrušení veškerých poplatků ve zdravotnictví a obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské. Druhým vyplacení jednorázového mimořádného důchodu ve výši 2 400 korun ze zisku ČEZ a dorovnání peněžité pomoci v mateřství na úroveň roku 2009," řekl Paroubek.

Třetím závazkem sociálních demokratů je zavedení daňové progrese u příjmů vyšších než 1,2 milionu korun ročně a zrušení superhrubé mzdy, čtvrtým přijetí protikorupčního balíčku a pátým snížení tempa zadlužování ČR do roku 2013 na úroveň podle Konvergenčního programu zpracovaného vládou Jana Fischera.

"ČSSD se zavazuje, že nebude součástí budoucí vlády, jejíž vládní prohlášení nebude obsahovat výše uvedené podmínky," prohlásil sociálnědemokratický předseda.

"Našim cílem bude napravit antisociální opatření vlády ODS zejména na nejvíce postižené skupiny obyvatel, jako jsou rodiny s dětmi a senioři, obnovit dostupnost zdravotní péče pro všechny obyvatele, odstranit daňový ráj pro nejbohatší a nastavit spravedlivější daňový systém srovnatelný s vyspělými západoevropskými zeměmi," pokračoval Paroubek s tím, že k dalším cílům strany patří zásadní snížení korupce, zpřehlednění státních zakázek, stabilizace vývoje státních financí a přijetí eura v období mezi lety 20152016.

V hospodářské politice chtějí sociální demokraté především obnovit hospodářský růst, čehož hodlají dosáhnout cestou efektivního čerpání stamiliard korun z evropských fondů a rozsáhlými investicemi.

Stav čerpání finančních prostředků vyjednaných vládou ČSSD v roce 2005 je podle Paroubka tristní: "Až v pěti programech hrozí propadnutí finančních prostředků a u programu Výzkum a vývoj vrácení prostředků téměř hraničí s jistotou. ČR je na ostudném 20. místě z 27 zemí EU a nečinnost a neschopnost vlády ODS způsobila ztrátu minimálně 65 000 pracovních míst a HDP mohlo být v každém roce vyšší minimálně o 1,22 %."

Realizace pěti závazků ČSSD podle vedení strany zatíží státní rozpočet novými pravidelnými výdaji ve výši 9,5 miliard a jednorázovým výdajem ve výši 6 miliard korun. Zároveň však sociální demokraté chtějí zvýšit daňové příjmy o 41 a zavést úspory ve výši 29 miliard korun.

"Celkem tedy ČSSD přivede do rozpočtu 70 miliard korun každý rok. A k tomu bude možné ještě kalkulovat přírůstky daňových příjmů v návaznosti na růst HDP," shrnul Paroubek.

ČSSD bude požadovat, aby budoucí vláda do jednoho roku od svého vzniku zavedla elektronická výběrová řízení s cenou jako jediným kritériem a vše o veřejných zakázkách bylo přístupné veřejnosti.

Posledním sociálnědemokratickým požadavkem je podle lídra strany obnovení regulatorních funkcí státu v oblasti kontroly cen a monopolů. "Sociální demokracie se zavazuje prověřit oprávněnost cen elektrické energie, plynu, vodného a stočného a vytvořit podmínky pro snížení cen bankovních poplatků a telekomunikačních služeb," uzavřel Paroubek.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688