TNBiz (TN.cz)
Finance  |  25.03.2010 18:07:01

Krajské referendum by podle Paroubka mělo rozhodnout o osudu limitů těžby hnědého uhlí

Mediafax

ÚSTÍ NAD LABEM (MEDIAFAX) - Se zástupci Greenpeace a dalších ekologických iniciativ jednal ve čtvrtek v Ústí nad Labem šéf ČSSD Jiří Paroubek. Vedoucí sekce PR a marketingu sociální demokracie Petr Dimun agentuře Mediafax sdělil, že podle vedení strany by o osudu limitů těžby hnědého uhlí mělo rozhodnout krajské referendum.

„Zástupci ČSSD seznámili ekologické aktivisty s dlouhodobým postojem strany v této věci. Podmínkou prolomení limitů je souhlas občanů vyjádřený v krajském referendu. Pro postoj ČSSD v referendu bude klíčová otázka rozvoje kraje, zaměstnanosti a také záruky těžebních firem, že omezí negativní dopady těžby,“ uvedl Dimun.

Jiří Paroubek konstatoval, že prolomení limitů nebude možné v případě, že se těžaři nevyrovnají s občany dotčených obcí. „Zároveň by také musely těžební společnosti v mnohem větším měřítku investovat do ochrany životního prostředí a také do rozvoje dalších odvětví průmyslu tak, aby se zmenšila závislost hospodářství kraje na těžbě uhlí a energetice,“ dodal Paroubek.

Při jednání, kterého se zúčastnil krajský předseda Petr Benda a stínový ministr životního prostředí ČSSD Petr Petržílek, přišla řeč také na modernizaci prunéřovské elektrárny: „ČSSD zastává názor, že věc je záměrně politizována Stranou zelených a zneužívána v předvolebním boji,“ řekl Dimun.

Podle zástupců ekologických iniciativ Paroubek při jednání definitivně potvrdil, že je pro prolomení limitů. Emil Jeníček z litvínovského sdružení Kořeny ke schůzce řekl: „Byl to pro mě šok. Lidé z Lidového domu nám v minulých týdnech naznačovali, že nedávný Paroubkův výrok o prolomení limitů byl v podstatě nešťastným přeřeknutím. Dnes jsem však na vlastní uši slyšel jeho i krajského předsedu Bendu natvrdo nejméně třikrát říct, že prolomení limitů podporují a lidé z Horního Jiřetína by se měli 'přesunout'. Ale alespoň víme, na čem jsme a uděláme všechno proto, aby se to dozvěděli i voliči sociální demokracie.“

Jan Rovenský z Greenpeace doplnil: „Vážíme si, že Jiří Paroubek přiznal barvu. Je fakt, že v pořadí pátou změnu názoru na limity by mu už asi stejně nikdo moc nevěřil. Nicméně pohled na sociálního demokrata, který dláždí cestu uhlobaronovi Tykačovi podezřelému z tunelářství, je opravdu bizarní.“

Karel Rouc, rouc@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688